Hírek

Tarolt a bajai halászlé a VII. Halünnepen

2019. április 6.   Hajnal Csilla  

Az előző esti eső kissé talán meg-, de el nem ijesztette a Fehérvári Halünnep résztvevőt, ráadásul szombaton már az időjárás is a rendezvény mellé állt, így aztán nagyon sokan látogattak ki a Palotavárosi tavak mellé, ahol hetedszer is megünnepelték a halat. Nyolcvannál több csapat jelentkezett a főzőversenyre, ahol a halászlé kategóriában a bajai halászlé „mindent vitt”, az egyéb halételek között pedig egy fekete tőkehalból készült étel lett a győztes.

A szárazságnak is van néha előnye, szombaton például azzal segített a Halünnep rendezőinek, hogy az előző este és éjszaka hullott esőt elnyelte a talaj, így aztán minimális sár fogadta a helyszínre, a Palotavárosi tavak mellé érkezőket. Akik délelőtt még kevesebben voltak, de aztán lassanként egyre többen lettek – nem kis részben köszönhetően a készülő nagy halászlének is, amelyet Pamminger Ede, a Királyi Város ízmestere főzött. Az 1200 adaghoz 400 kilónyi halat használtak fel, szegedi paprikával ízesítették és bajai gyufatésztával tálalták – sokan álltak sorba a finomságért a nagy honvédségi sátor előtt. Ahogyan a horvát tűzoltók minden évben megcsodált parázson sült csíptetett pontyáért, amiből az idén ingyenes kóstolót kapott, aki időben érkezett. A főzőcsapatok is dolgoztak természetesen már reggeltől kezdve, nyolcvannál is többen neveztek az idén, hogy megmutassák: ki a legjobb halászlében, illetve az egyéb halételek elkészítésében.

Amíg szállt a füst és közönségcsalogató illatok terjedtek a levegőben, a Dynamite Dudes zenélt az asztalok között, de a színpadon is rendre érkeztek a fellépők. A hivatalos megnyitó után, amelyen Cser-Palkovics András polgármester, Szűcs Lajos, a Magyar Országos Horgász Szövetség elnöke, Nagy Attila, a megyei szervezete elnöke, valamint a Palotaváros két helyi képviselője, Viza Attila és Farkas László is köszöntötte a jelenlevőket, a színpadon is szólt a zene, a Helyőrségi Zenekar játszott hangulatos muzsikát, majd a gyerekeket a Handabanda Zenekar biztatta közös éneklésre, tapsolásra. Az aprónépet egész nap sokféle szórakozási lehetőség várta, a Fanyűvő családi játékparkban az egészen kicsik és nagyobbacskák is találtak maguknak programot. Andi bohóc idén is hajtogatott lufit, volt kutyás bemutató és a veterán autók is felvonultak a Halünnepre.

Az esemény sztárvendége Nagy Feró volt

Ahogy készültek a csapatok gasztronómiai remekművei, a zsűri (Pamminger Ede, a Királyi Város ízmestere, a zsűri elnöke, Grenyovszky Károly nagyköveti séf, Almási Ferenc tiszti főorvos, Boda János gasztronómus és Barczi Péter, a The Selection Bistro Budapest séfje) úgy kezdett el körbejárni a helyszínen az asztalok, sátrak között. Rengeteg dolguk akadt, és szokásosan nehéz dolguk volt – nem is értek a végére a megadott időre, ezért aztán az esemény sztárvendége, Nagy Feró koncertje megelőzte az eredményhirdetést. A közönség azonban a legkevésbé sem bánta a műsorváltozást, a színpad előtt egy csapásra óriási tömeg gyűlt össze. A hallgatóság lelkes közreműködésével hangoztak el a jól ismert számok, a végén a boldog, szép napok is eljöttek – láthatóan, hallhatóan mindenki remekül szórakozott, a műsor befejeztével több elragadtatott rajongó boldogan mutogatta telefonján a Nagy Feróról készített fotóját az ismerősöknek.

A halászlék versenyében a Reinkhalnáció nevű bajai csapat lett az aranyérmes

A főzőverseny eredményhirdetése egy sorsolással kezdődött, a szerencsés asztaltársaság egy hétvégét nyert, amit az akasztói horgászpanzióban tölthetnek el. A halászlé kategóriában tarolt a bajai: a különdíjat és a dobogós helyeket is ez a típus nyerte. A különdíjas Veszely István és csapata lett, a harmadik helyen a kulcsi önkormányzat csapata végzett, a második a Kékfarkúak Baráti Köre (ez a két főzőtársaság tavaly is a legjobbak között volt), az aranyérmes ebben a kategóriában a Reinkhalnáció nevű csapat, akik egyébként Bajáról érkeztek a Halünnepre. Az egyéb halételek különdíjasa a Betyártanya nevű, Szlovákiából érkezett alakulat, akik harcsapaprikást készítettek juhtúrós sztrapacskával. A bronzérem a Horogra akadva csapaté lett, ők szalonnával tűzdelt halsaslikot tálaltak salátaágyon, a második helyezett Fehérné Máté Edina vezette társaság tilápiát készített lencsés raguban, az aranyérmet és vele a kupát pedig a Fatális fantázia nevű társaság vihette haza, akik göngyölt fekete tőkehallal és – az ítészek elnöke szerint – egy hibátlan jóasszony ragujával nyűgözték le a zsűrit.

Az egyéb halételek kategóriájában a Fatális csapat göngyölt fekete tőkehala és jóasszony raguja nyert

Az első Fehérvári Halünnep óta hagyomány, hogy a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége ekkor rendezi meg évadnyitó horgászversenyét is – így történt ez ebben az évben is. A versenyre sokan neveztek, és sok halat is fogtak. A díjakat, az értékes nyereményeket a színpadon adták át a legjobbaknak.

A horgászverseny eredménye:

Úszós kategória

  1. Faragó Róbert 18,92 kg
  2. Szalók István 15,86 kg
  3. Monostori György 16,56 kg

 

Fenekezős kategória

  1. Kozsán Péter 31,6 kg
  2. Szabó Csaba 25,39 kg
  3. Mazurák Péter 18,03 kg

 

Női kategória

  1. Zalán Szintia 12,8 kg
  2. Csöreginé Borbély Beáta 5,91 kg
  3. Fazekas Alajosné 4,02 kg

 

Ifjúsági kategória

  1. Tropa Máté 14,61 kg
  2. Veszely Dénes 8,5 kg
  3. Fövenyi Kristóf 6,17 kg

 

10 év felettiek

  1. Takács Attila 16,6 kg
  2. Lerner Ákos 12,76 kg
  3. Magócs Máté 12,16 kg

 

10 év alattiak

  1. Kaltenbach Bence 8,03 kg
  2. Kárász Krisztofer 7,16 kg
  3. Pócsik Blanka 4,52 kg

Fotó: Molnár Artúr (ÖKK), Igari Balázs és Lőrincz Miklós

Ínycsiklandozó illatok szállnak a Palotavárosi tavak körül: reggel óta zajlik a VII. Fehérvári Halünnep. Mintegy hetven…

Közzétette: Fehérvári Halünnep – 2019. április 6., szombat

 


 

,