Hírek

Sokszínű gála, tehetséges diákok, megérdemelt díjak

2019. április 14.   Hajnal Csilla  

A legjobb produkciókból válogatott, sok műfajú, figyelemre méltó tehetségeket felvonultató gálaműsorral zárult a 2019-es Fejér Megyei Diáknapok programja vasárnap délután a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház színháztermében, ahol átadták a középiskolások hat évtizede létező fesztiváljának díjait is.

A Diáknapok a legjobb program egész évben, itt végre kiélhetem a művészi vágyaimat – a gáláról hazafelé tartva egy diáklány fogalmazta meg ezt a véleményt a megyei középiskolásainak szóló fesztiválról vasárnap délután. És valószínűleg nem ő az egyetlen, aki így vélekedik a Fejér Megyei Diáknapokról. Az idén mintegy ezer diák érezte úgy, hogy részt kell venni a programon, amely 12 kategóriában ad lehetőséget arra, hogy a művészetek iránt érdeklődő diákok megmutathassák – és egyúttal meg is mérethessék – magukat. A színpadi produkciókat, illetve az egyéb kategóriákban beküldött alkotásokat minden évben ismert és elismert szakemberek értékelik, akik tanácsokat is adnak az érdeklődő diákoknak. A diákszínpadosok, a könnyűzenészek és a sótájm kategória fellépői a produkciók között állták körbe a zsűrit, a többiek a program végén kérdezhették például Szalóki Ági énekesnőt, Novák Péter zenészt, műsorvezetőt, Dubóczky Gergely karmestert, Vörös Janka jazz énekesnőt, vagy a Vörösmarty Színház színészeit. A zsűri komolyan vette a feladatát, a tehetségnek kijáró dicséretek mellett ugyanis az értő, a további fejlődést, az előrelépést segítő kritikát is megfogalmazták.

04-14 - FMD - PINTERADAM - FMDGALA-0264

A sok jelentkező miatt a diákszínjátszók és a könnyűzenészek már pénteken „munkába álltak”, de az igazi pörgés szombaton indult, akkor hét helyszínen – a Fejér Megyei Művelődési Központban, a Malom utcai Táncházban, A Szabadművelődés Házában, a Városháza Dísztermében, a Hermann László zeneiskolában, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban és az Alba Plazában – zajlott a program. (Szombaton nyílt meg az egyéb kategóriák alkotásait bemutató kiállítás is, ahol a fotók és a plakátok között akadt nem egy olyan, amelyet különösen nagyra értékelt a zsűri.) A fellépő diákok között sok ismerős arccal találkoztunk, a könnyűzenei kategóriában például a korábbi Fehérvár Hangja versenyen megismert énekeseket, a diákszínjátszók között a városi ünnepségeken látott diákokat, de a sótájm kategóriában a táncosok között tűnt fel a Szóval győzni kommunikációs bajnokság egyik döntőse, a honismereti kategória győztese pedig ennek a versenynek egy másik döntőse lett. A tehetséges középiskolások sokszínűségét jelzi, hogy volt, akit versmondóként, a diákszínjátszók között és egy kiváló kórusban is láttunk, más a prózamondás mellett az írással is próbálkozik, megint más a komoly- és a könnyűzenei kategóriában is szerepelt fellépőként – és még sorolhatnánk a példákat.

Fejer_Megyei_Diaknapok_gala-09

A vasárnapi gála – amely az idén a Diáknapokkal azonos időben rendezett Művészeti Egyetemek Találkozója miatt kiszorult a Vörösmarty Színházból – a fesztiválhoz hasonlóan igen sokszínűre sikeredett. A gálát ebben az évben is Szakál Attila álmodta – tessék ezt szó szerint érteni, hiszen mindössze egy éjszakája volt erre – színpadra, a műsor nagyszerű konferansziéja pedig Kricsár Kamill, a Vörösmarty Színház művésze volt. A programban minden kategória képviseltette magát, volt, ahonnan a kategória- vagy különdíjast javasolta a zsűri fellépőnek, másutt pedig úgy döntöttek, jöjjön „csak” egy arany minősítéssel jutalmazott produkció.

04-14 - FMD - PINTERADAM - FMDGALA-0307

A történeti hűség kedvéért álljon itt a gála fellépőinek névsora: a The Crowd a Vasvári Pál Gimnázium diákjaival, a Nefelejcs csoporttal a dunaújvárosi Széchenyi Gimnázium és Kollégiumból, a székesfehérvári Lánczos Kornél Gimnázium versmondója, Kiss Viktória, a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola fiúkara, a Vasvári Diákszínpad Agymanói, a gitáros Balla Benedek a dunaújvárosi Pannon Oktatási Központ Gimnázium, Szakgimnázium, Szakközépiskola és Általános Iskolából, Roa-Zamora Dorothy Carmen a fehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumból, a Fafúvósokk a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI-ból, a fehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium néptáncos diákja, Marton János Márton, Ferenczy-Nagy Boglárka a székesfehérvári Vasvári Pál Gimnáziumból, a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI vegyeskara, az énekes Matern Vanda a fehérvári Gorsium Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumból, az ugyancsak gorsiumos diák, a táncos Halasi Dávid és végül a Vasvári Pál Gimnázium Gesztus csoportja. Az ő produkciójukkal, a Dés László zenéjére, Geszti Péter szövegére íródott Mi vagyunk a grund című dallal ért véget a műsor, amikor is az összes fellépő felsorakozott a vasváris Pál utcaiak mögött, hogy együtt köszönjék meg a közönség figyelmét, tapsát.

IMG_6500

A gála közben adták át a Kategória- és a Különdíjakat (a névsor itt olvasható »), a végén pedig az addig még közzé nem tett díjakat is kiosztották. Fejér Megye Önkormányzatának Nagydíját a Kápolnásnyéki Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Gimnázium és AMI, Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzatának Nagydíját a Széchenyi István Gimnázium és Kollégium, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának Nagydíját a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium nyerte el. A közönségdíj, a szervezők kedvenc rózsaszín flamingója, Viola ezentúl a Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium vendégszeretetét élvezi, hiszen a legtöbb szavazatot a The Crowd produkció kapta.

Fesztiváldíj

Duplán jó helyre került a 2019-es Fejér Megyei Diáknapok Fesztiváldíja: a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI diákjai egyrészt kiváló produkciókat mutattak be, másrészt a nyereményként kapott kanapét csak a szomszédba kellett átvinniük a vasárnapi gála helyszínéről. A fesztiváldíjasok boldogan ünnepeltek a színházteremben, azonnal ki is próbálták, igaz-e a „sok jó ember kis helyen is elfér” mondás. A jól megérdemelt „zsákmányt” végül egy társukkal együtt vitték át az iskolába.

Fesztiváldíj

A díjakat Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere és dr. László Boglárka, a dunaújvárosi humánszolgáltató iroda vezetője adta át a diákoknak. A gála kedves pillanata volt, amikor a Teleki kórusának produkciója után Juhász Zsófia, a Fehérvári Programszervező Kft. ügyvezetője a szervezők nevében megköszönte a fiúkart vezénylő Auth Ágnes sok-sok éven át tartó munkáját, a tanárnő ugyanis nyugdíjba készül. A fesztivál támogatói és partnerei mellett nagy-nagy köszönet jár a Vasvári gimnáziumból érkezett sok önkéntes diáknak, akik munkájukkal járultak hozzá a Diáknapok sikeréhez.

Fotó: Simon Erika (ÖKK), Pintér Ádám, Lőrincz Miklós