Hírek

Ifjú néptáncosok Fehérváron

2019. május 30.   Lőrincz Miklós  

Pünkösd idején, június 6–14. között több helyszínen, köztük Székesfehérváron rendezik meg az I. Folkid Nemzetközi Gyermek Népművészeti Fesztivált hazánkban, a Folklórfesztiválok Magyarországi Szövetségének központi szerepvállalásával és koordinálásával, tagszervezetek bevonásával. A fesztivál együttműködő partnerei az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület és négy magyarországi szervezet: az Alba Regia Táncegyesület (Székesfehérvár), a Duna Művészeti Társaság (Budapest), a Cervinus Teátrum (Szarvas) és a Tiszavirág Néptáncegyesület (Deszk).

A fesztivál népszerűsíti a magyarországi gyermek néptáncmozgalmat és elősegíti a nemzetközi kapcsolatépítést a gyermektáncegyüttesek körében. Lehetőséget nyújt a gyermekek és a pedagógusok, koreográfusok számára is, hogy összemérhessék felkészültségüket nemzetközi szinten, és hogy kinyissa a kapukat a gyermekcsoportok külföldi vendégszerepléséhez. A csoportok egy nemzetközi közösség részévé válhatnak, mely erősíti hovatartozásukat és várhatóan a kis táncosok a népművészet aktív szereplői maradnak a jövőben is.

A fesztiválra öt országból érkeznek együttesek, a fehérvári közönség a Bornova Gyermek Néptáncegyüttes (Törökország), Leszczyniacy Gyermek Néptáncegyüttes (Lengyelország), Dren Kulturális és Művészeti Egyesület (Szerbia), Chavdar Gyermek Táncegyüttes (Bulgária) és a Szivárvány Gyermek Táncegyüttes – Visk (Ukrajna, Kárpátalja) produkcióit láthatja a házigazda Alba Regia AMI Pulutyka csoportjának koreográfiái mellett.

A külföldi együttesek jövő csütörtökön érkeznek Székesfehérvárra. Másnap, június 7-én, pénteken egy tartalmas városnézés után részt vesznek a Pünkösdi Virágálom hagyományos, 17 órakor kezdődő körsétáján, ahol elsőként a virágkompozíciók előtt ismertetik meg táncaikkal a fehérváriakat, majd 19 órától gálaműsort adnak a Városház téri színpadon. A gálaműsor rossz időben sem marad el, ekkor a Művészetek Háza színháztermében perdülnek táncra a fiatal néptáncosok.