Egyéb

A Sóstóval ismerkedtek

2019. szeptember 17.   Lőrincz Miklós  

Az Európai Mobilitási Hét népszerű eseményei a Székesfehérvári Városi Természetbarát Szövetség által szervezett túrák, amelyek során a Sóstó Természetvédelmi Terület, az Aszalvölgyi-árok, a Rácbánya, valamint Palotavárosi tavak környékének természeti értékeivel ismerkedhetnek meg a diákok. Idén is sok általános és középiskolai osztály regisztrált a túrákra, amelyek ma indultak.

Mi a Sóstón kísértük el a Felsővárosi Általános Iskola negyedikeseit, akik Schneider Éva osztályfőnök vezetésével érkeztek meg a természetvédelmi terület „főkapujához”, vagyis a látogatóközpont felőli bejáratához, ahol Csog Imre túravezető várta őket, és a túra indulása előtt a Sóstó történetével, kialakulásával ismertette meg a tanulókat. A gyerekek – akik közül többen nem először jártak a területen – nagyon lelkesek és érdeklődőek voltak, és profi túrázókhoz illő felszereléssel fegyverkeztek fel: esőkabát, túrabot, messzelátó, sőt még iránytű is akadt a hátizsákjukban az elemózsia mellett. A szemerkélő eső sem riasztotta el őket: örömmel fedezték fel a Sóstó állat- és növényvilágát. 

Az állatok közül először csigákkal, békákkal és apró halakkal találkoztak, majd a madárlesről a tó környékén élő madarakat figyelhették meg. A területen lévő értékes fafajok mellett a cserjékkel és bokrokkal is közelebbi ismeretséget kötöttek. A gyerekek már tudták, hogy a bodza virága és termése egyaránt hasznos, de az számukra is új információ volt, hogy a csalán „begyűjti” a mezei poloskákat, így a haszonnövényeket is meg lehet óvni ezektől a kártevőktől a közelükbe telepített csalánnal.

Az osztály fiútagjai felismerték az út mentén termő komlót, és azt is tudták, hogy ebből készül a sör. Hiába no, ez egy férfiembernek fontos dolog 🙂 A gyerekek jót játszottak a bogánccsal, amiről megtudhatták, hogy a cseles növény, amely apró horgokkal védekezik az ellen, hogy a réten táplálkozó állatok elfogyasszák, adta az ötletet a tépőzárhoz. Esős időben természetesen gomba is akad a területen, a gyerekek ügyesen fel is ismerték a talált fajtát – ennek apropóján Csog Imre hasznos gombászási tanácsokkal is ellátta őket: a gombákat mindig fajtánként külön szedjék, úgy vigyék a gombavizsgálóhoz is, és csak utána haza.

Míg a túra első szakaszán csak a vízben figyelhették meg a békákat, a Zöld tanyához közeledve, a gáton vezető úton már sikerült is megfogni egyet – miután mindenki alaposan megnézte és körbefotózta, az árokparton útjára engedték az ijedt jószágot. A negyedikesek túrája a Zöld tanyán ért véget.

A túrákhoz Zöld élet a szürke városban címmel fotópályázat is kapcsolódik, a diákok 3-3, a túrákon készített, A/5-ös méretű képpel pályázhatnak. A beadási határidő: október 10., a képeket a Gyöngyvirág Természetbarát Egyesület irodájába kell eljuttatni (8000 Székesfehérvár, Móricz Zsigmond u. 14.). A fotókból novemberben nyílik majd kiállítás a Fehérvári Civil Központban.

 

 


 

,