Hírek

Szűrésekkel, tanácsokkal az egészségért

2019. október 31.   Hajnal Csilla  

Sokéves hagyomány már a városban a „Szívügyünk Fehérvár” elnevezésű szűrőprogram, amely Székesfehérvár önkormányzata és a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház összefogásával valósul meg. Idén november 5-én, kedden várják az Alba Regia Sportcsarnokban mindazokat, akik tenni akarnak egészségükért. A rendezvény 15 órakor kezdődik, az érdeklődők ebben az évben is számos ingyenes szűrővizsgálaton, tanácsadáson vehetnek részt. 

A város önkormányzata kiemelten fontos területnek tartja az egészség megőrzését, az egészséges életmód terjedését szolgáló programok támogatását. Ennek érdekében sok ingyenes mozgási lehetőség várja a fehérváriakat, így például a hosszú évek óta sikeres Nyitott tornatermek program, de sokan használják a szabadtéri „konditermeket” a Halesz parkban vagy a Túrózsáki úton, és egyre többen futnak is a Bregyóban vagy a város erre alkalmas parkjaiban. A betegségmegelőzést szolgálják a szűrőnapok, amelyek mára szinte minden városrészben elérhetők a lakók számára, a cél, hogy minél többen vegyenek részt ezeken. A legnagyobb egészségügyi szűrőnap a „Szívügyünk Fehérvár” elnevezésű rendezvény, amelyen a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház orvosai, szakdolgozói fogadják az Alba Regia Sportcsarnokban mindazokat, akiknek fontos az egészségük: ebben az évben november 5-én, kedden 15–19 óráig tart a program.

Számos vizsgálatot vehetnek igénybe a látogatók: az urológiai, kézsebészeti, mozgásszervi, szájüregi, szemészeti és stressz-szűrés mellett anyajegy- és érállapot-vizsgálatra is lehetőség lesz. Szakemberektől tanulhatják meg a hölgyek az emlő önvizsgálatának helyes módszerét és a helyszínen előjegyzést is kérhetnek mammográfiai vizsgálatra. Az érdeklődők kaphatnak táplálkozási tanácsokat a dietetikusoktól és ellenőriztethetik vérnyomásukat, vércukor- és koleszterinszintjüket, kérhetnek segítséget a dohányzásról való leszokáshoz, és egy teszt segítségével azt is kideríthetik, mennyire vannak kitéve a vastagbélrák kockázatának.  

A szűrőnapon a székesfehérvári Egészségfejlesztési Iroda munkatársai is jelen lesznek, tőlük mentálhigiénés tanácsokat kaphatnak a szűrőnapra érkezők, de végeznek majd testösszetétel-vizsgálatot, COPD-mérést, és az érdeklődők azt is megtudhatják egy rövid vizsgálat után, hogy mennyire érinti őket a csontritkulás kockázata. A programon a látogatók az Országos Mentőszolgálat megyei szervezete munkatársainak segítségével megismerkedhetnek az újraélesztés alapjaival is.

A Csemete Alapítvány szervezésében 15–18 óra között gyermekjátszó és -megőrző várja azokat a gyerekeket, akik családtagjaikat (apát, anyát, mamát, papát, bébiszittert, szomszédot) kísérték el a szűrőnapra. A sportcsarnok alagsorában lévő konditeremben a Márton-napi készülődés jegyében különféle technikákkal (ragasztás, tépés) libaformát, lámpást készíthetnek a kicsik. Ugyancsak az alapítvány szervezésében pelenkázóval felszerelt baba-mama sarok is a családok rendelkezésére áll.

A szűrőnaphoz idén is kapcsolódik egy gyerekek számára hirdetett pályázat: az esemény szervezői óvodai csoportok tetszőleges technikával készített képzőművészeti alkotásait várták az egészség, egészségmegőrzés, egészséges táplálkozás jegyében. A felhívásra sok ötletes és látványos pályamunka érkezett a város óvodáiból. A beérkező alkotásokat díjazzák; az óvoda, ezen belül is maga az alkotó csoport kap értékes ajándékot: az első helyezett díja 40 ezer forint értékű, kreatív eszközökre beváltható ajándékutalvány, a második helyezett 30 ezer, a harmadik helyezett 20 ezer forint értékű utalvánnyal lesz gazdagabb. A díjakat a szűrőnap megnyitóján, 15 órakor adják át az Alba Regia Sportcsarnokban, ahol az összes pályamunkát kiállítják.


SZŰRŐVIZSGÁLATOK:

Anyajegyvizsgálat
Dietetikai, táplálkozási tanácsadás, BMI meghatározás
Emlő önvizsgálat tanítása
Érállapot-vizsgálat
Kézsebészeti szűrés
Előjegyzés mammográfiára
Masszázs, gyógytorna
Mozgásszervi szűrés
Stressz felmérés (teszt), táplálkozási tanácsadás
Szájüregi szűrés
Szemészet
Tüdőkapacitás-mérés, légzésfunkciós vizsgálat
Urológiai szűrés
Újraélesztés oktatása
Vastagbélrák kockázatának felmérése (teszt)
Vércukor-, vérnyomás-, koleszterinszint-mérés

 

Az Egészségfejlesztési Iroda vizsgálatai:

Mentálhigiéné
Testösszetétel
COPD
Csontsűrűségmérés, csontritkulás kockázatának felmérése


KÖZREMŰKÖDŐ ORVOSOK:

ANYAJEGYVIZSGÁLAT

Dr. Békefi Péter
Dr. Fersch László
Dr. Hönigschmied Éva
Dr. Karaszi Margarita

ÉRÁLLAPOT-VIZSGÁLAT

Dr. Ménesi Rudolf

KÉZSEBÉSZETI SZŰRÉS

Dr. Kandár Zoltán
Dr. Szarvas József

MOZGÁSSZERVI SZŰRÉS

Dr. Bucsi László
Dr. Dobos Ferenc
Dr. Szabó Gábor

STRESSZ FELMÉRÉS (teszt), TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSADÁS

Dr. Guseo András

SZÁJÜREGI SZŰRÉS

Dr. Abkarovits Cecília
Dr. Mohai Tamás
Dr. Uhlár Levente

SZEMÉSZET

Dr. Barabás Krisztina
Dr. Lampert Erika
Dr. Mihályi Dorottya
Dr. Nyirati Adrienn
Dr. Rákóczi Judit

TÜDŐKAPACITÁS-MÉRÉS, LÉGZÉSFUNKCIÓS VIZSGÁLAT

Dr. Filkorn Rózsa

UROLÓGIAI SZŰRÉS

Dr. Nagy Réka


 

,