Hírek

Fehérvári Advent: családi programok a Belvárosban

2019. november 26.   Hajnal Csilla  

Már csak néhány nap, és kezdődik a Fehérvári Advent idei rendezvénysorozata. Székesfehérvár az ország egyik leghangulatosabb karácsonyi vásárával, fényjátékokkal, a hétvégéken ismert és kedvelt énekesek, zenekarok, kórusok koncertjeivel várja a városlakókat, a távolabbról érkező vendégeket. Az első vasárnapon a Kisangyalok kara, hétköznapokon kisiskolások, ovisok lépnek fel a Városház téren, idén is lesz manókereső játék, megújul a város közös adventi naptára. Kinyílik a Püspöki palota kapuja is: az Adventi udvarban jótékonysági és kézműves vásárt tartanak, szombatonként a gyertyagyújtás idején gyerekműsorok segítenek az ünnepre hangolódni.

Az utolsó novemberi pénteken kezdődik és december 24-ig tart az idei Fehérvári Advent rendezvénysorozata, amelynek programjairól kedden tartottak sajtótájékoztatót, hagyományosan a Püspöki palotában. Spányi Antal megyés püspök arról beszélt: a változó világban manapság sokan összemossák a hétköznapokat az ünnepnapokkal, pedig az ünnepeket mindannyiunknak meg kell élni. Fontos, hogy szeretetben, és lélekben is megtisztulva készüljünk a karácsonyra, csak így tudjuk megtalálni – hangsúlyozottan nem megvásárolni – a legjobb ajándékot, amellyel valójában magunkból adunk egy darabot a másik embernek.

„Hosszú hónapokkal ezelőtt kezdődött az előkészítése annak a programsorozatnak, amely néhány nap múlva elindul és tart egészen karácsonyig. Azok számára, akik ezen dolgoznak, a legnagyobb örömöt az szerzi majd, ha sokan itt lesznek, sok családot, kisgyereket, sok mosolyt látunk az arcokon – és nem rohanást” – fogalmazott Cser-Palkovics András. A város polgármester kiemelte: az adventi időszakban mindig hangsúlyos szerepet kap a karitatív tevékenység, az adományozás, de fontos lenne, hogy erről az év más időszakaiban se feledkezzünk meg, hiszen sok rászorulónak van folyamatosan szüksége a segítségre.

A Fehérvári Advent egyik leghangulatosabb eseménye idén is a Kisangyalok karának fellépése lesz: ez már az ötödik alkalom, amikor a város iskoláinak énekelni szerető kisdiákjaiból verbuválódott alkalmi kórus a legszebb karácsonyi dalokkal áll a közönség elé a Városház téren. Idén 10 intézmény – a Hétvezér, a Kossuth Lajos, a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű, a Széna Téri, a Táncsics Mihály, a Vasvári Pál, a Vörösmarty Mihály, a Zentai Úti Általános Iskola, a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola és a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Tagintézménye – kis énekeseit hallhatják az érdeklődők. A Kisangyalok karát Polgár Zoltánné, a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI pedagógusa vezényli december 1-jén, vasárnap. A kórus által előadott gyönyörű karácsonyi dalok keretezik majd az első adventi láng fellobbanását: dr. Cser-Palkovics András polgármester és Spányi Antal megyés püspök közösen gyújtja meg az első gyertyát a város adventi koszorúján 18 órakor. A további gyertyagyújtások is ebben az időpontban lesznek az adventi vasárnapokon.

Hosszú évek szép hagyománya az is, hogy hétköznap délelőttökön gyerekhangok zengik be a Városház teret, kisiskolások és óvodások mutatják be karácsonyi műsoraikat az Adventi színpadon. Ebben az évben több mint harminc csoportot láthatnak itt szerepelni zenés, verses összeállításokkal, kis jelenetekkel, Luca-napi szokásokat bemutató és betlehemes műsorral. Hétvégenként a Hiemer-ház Gesztenyés udvari foglalkoztatójában kinyitnak a játszóházak, ahol akár ajándékot is készíthetnek közösen a családok. Tovább épül a mézeskalács város is: az első hétvégén, pénteken és szombaton a mézeskalács sütésével is megpróbálkozhatnak az érdeklődők délután három órától, ugyancsak a Hiemer-házban. A kivilágított mézeskalácsvárost idén is bárki megtekintheti, az adventi hétvégéken 15.00–19.00 óráig a Hiemer-házban (bejárat a Jókai utca felől), december 1–23-ig hétköznapokon 9 és 19 óra, hétvégén pedig 15 és 19 óra között a Városháza I. emeletén.

Idén különleges vendége is lesz a Fehérvári Adventnek: december 7-én, szombaton délután 15–17.30 óra között a finn Mikulás, Joulupukki érkezik a városba. A szervezők már 14.45-től közös éneklésre hívják a gyerekeket, akik érkezési sorrendben mehetnek majd fel a színpadra. Már most felhívják a szülők, nagyszülők figyelmét arra is, hogy Joulupukkihoz csak a gyerekek mehetnek fel, a színpadon a Mikulás manói segítik majd a kicsiket, a felnőttek a színpad előtt készíthetnek fotókat a nagy találkozásról.

A karácsony előtti várakozás idején a már megszokott helyeken – Fő utca, Liszt Ferenc utca, Városház tér, Zichy liget, Várkörút – kívül az Oskola utcában, a Kossuth-udvarban, az Órajátéknál, a megújult Országzászló téren is gyönyörködhetünk az ünnepi díszkivilágítás szépségében – erről Benkő-Igaz Krisztina beszélt. A Fehérvári Programszervező Kft. szakmai vezető elmondta: újdonságokkal is készültek, a Vasvári Pál utcában például már most is látható a készülődés, hangulatos karácsonyi kuckót varázsolnak ide a virágkötők, akiknek a munkájával a belváros más részein is találkozhatnak majd a vendégek. Ebben az évben is lesz élő adventi naptára a fehérváriaknak: a fényfestésnek köszönhetően a Városháza változik át esténként mesebeli kastéllyá. Idén megújul a látvány, más motívumok jelennek meg a homlokzaton, amelyek – a Fényszórók Visual alkotóinak köszönhetően – meg is mozdulnak. Este fél hatkor minden nap kinyílik egy ablak, ahonnan színészek, énekesek, zeneiskolások előadásában hallhatunk majd egy-egy dalt, mesét, verset a karácsonyig tartó időszakban. Az adventi hétvégéken fényfestést láthatunk a Városháza díszudvarán és a Hiemer-ház Jókai utcai kapuján is. A vásár idén az Alba Plaza előtti tértől a Városház téren és a Fő utcán át a Zichy ligetben felállított óriáskerékig tart. A kerék egészen december 31-ig itt lesz a városban, így akár fentről is megcsodálható a kivilágított belváros.

A hangulatos esti sétákat az adventi hétvégéken Falvay Miklós médiaművész interaktív játékai is gazdagítják: nemcsak csodálhatják a fényeket az arra járók, de játszhatnak is velük. A tavaly már kipróbált és bevált hópelyhes játékot idén a Varkocs-szobornál találják az érdeklődők, kicsit tovább sétálva, az Országzászló téren pedig a nyáron megismert, az időjáráshoz alkalmazkodva mostanra téliesített kockaforgatós játékkal változtathatják át az épület homlokzatát.

A négy adventi hétvégén zenés műsorok, koncertek várják a fehérváriakat: az első vasárnapon, a Kisangyalok kara előtt Vörös Janka és Fövenyi Máté duóját hallhatja a közönség, utánuk Gájer Bálint koncertje következik. A második hétvégén klasszikus kóruskoncerttel, jazz- és popdallamokkal várják a fehérváriakat: december 7-én fél hatkor az Alba Regia Vegyeskar, 18 órától a Merry Go Round Duo műsorát, december 8-án, vasárnap fél hatkor a Nyári lányok, Aliz és Edit, majd hat után pár perccel a Mits-Horváth Quartet (Mits Márton, Horváth Dávid, Varga Szabolcs, Vörös Tamás) koncertjét élvezhetik az Adventi színpadon. A harmadik szombaton, december 14-én fél hatkor ismét egy fehérvári kórus, a Vox Mirabilis énekel, majd a Szőke Nikoletta Quartet lép színpadra. December 15-én, vasárnap fél hatkor Nagy Lili és Lakatos Levente kiskoncertje, utánuk pedig Wolf Kati műsora következik. A negyedik hétvégén, szombaton, december 21-én előbb Bebe, majd a Boka Boogie Band karácsonyi koncertjét, december 22-én, vasárnap pedig Szűcs Gabi és Csemer Boglárka zenekarának műsorát hallhatja a közönség.

A Fehérvári Programszervező Kft. munkatársai még december 24-én is várják a családokat, idén is lesz manókereső játék, hogy a gyerekek addig se unatkozzanak, amíg otthon elkészül a karácsonyfa, az ünnepi vacsora és megérkezik az angyal az ajándékokkal. A Városház téren, az Adventi színpadnál 10–14 óráig lehet majd jelentkezni a játékra.

Az adventi hétvégékre idén is kinyílik a Püspöki palota kapuja, immár 14. alkalommal – hangzott el a tájékoztatón. A hangulathoz illően feldíszített kertben kézműves és jótékonyság vásár várja az érkezőket 10–19 óra között. Az udvar december 17–21-ig hétköznapokon is látogatható, 14–19 óráig. Az első gyertyát november 30-án, szombaton 16 órakor gyújtja meg Spányi Antal megyés püspök, a színpadon a Székesfehérvári Egyházmegye katolikus iskolásainak műsorát láthatják, ahogyan december 7-én, 14-én és 21-én is. Az első adventi vasárnapon a megyés püspök megáldja a családok gyertyáit, az adventi koszorúkat. Az Adventi udvarban adományozhatnak is látogatók, a gyerekeket karácsonyi témájú óriás puzzle, mesekockák várják, színező füzetet is kaphatnak, a mesesarokban pedig hangulatos fotókat készíthetnek a családok.

A részletes programok megtalálhatók a Fehérvári Advent színes, nyomtatott programfüzetében és a www.fehervariprogram.hu oldalon.

 

A Fehérvári Advent teljes programja »

 

 

,