Hírek

Fotókon örökítették meg a túrákat

2019. november 8.   Hajnal Csilla  

Az Európai Mobilitási Héten diákoknak szervezett túrákat idézik fel azok a fotók, amelyekből csütörtökön nyílt kiállítás a Fehérvári Civil Központban, ahol a képek készítői, valamint a túrákon legnagyobb számban részt vevő iskolák képviselői is oklevelet, jutalmat vehettek át.

A Székesfehérvári Városi Természetbarát Szövetség évek óta résztvevője az Európai Mobilitási Hét helyi rendezvényeinek. Zöld élet a szürke városban elnevezésű programjukban a város természeti értékeit – Aszalvölgyi árok, Sóstó Természetvédelmi Terület, Rácbánya, Palotavárosi tavak környéke – bemutató túrákat szerveznek diákoknak, minden alkalommal szép érdeklődés mellett. Ebben az évben 17 iskola, 43 osztálya, összesen 1049 diák regisztrált a felhívás nyomán – hangzott el csütörtökön a Civil Központban. A számok jelzik, hogy az iskoláknak, a pedagógusoknak fontos, hogy megmutassák, megismertessék ezeket az értékeket a tanulóknak.

A túrákon a legnagyobb létszámmal, 230 fővel a Kossuth Lajos Általános Iskola vett részt, ők végeztek az első helyen, második lett a Felsővárosi Általános Iskola (108), harmadik a Talentum Református Általános Iskola (104), különdíjat kapott a Vörösmarty Mihály Általános Iskola Farkasvermi úti Tagiskolája. A középiskolák között a Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium lett az első, második a Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium, harmadik a Székesfehérvári SzC Bugát Pál Szakgimáziuma – valamennyi intézmény képviselője egy-egy kupát vehetett át csütörtökön.

A túrákhoz idén is kapcsolódtak elméleti kérdések. A helyszíneken kiosztott feladatlapokat négy iskola 10 osztálya töltötte ki, az eredményhirdetésen a Kossuth Lajos Általános Iskola 5.b, 7.b, 7.c és 8.b osztálya; a Talentum Református Általános Iskola 6., 7. és 8. osztálya; a Bory Jenő Általános Iskola 5.a és 7.b osztálya, valamint a Németh László Általános Iskola 7.b osztálya kapott oklevelet.

A szintén hagyományos fotópályázaton a nagyobbak mellett ebben az évben alsó tagozatosok is küldtek fotókat a pályázatra. Sok szép kép született, nem egy igazán különleges beállításban mutatja meg, mit láttak a túrán résztvevő diákok. A legtöbb fotó a Kossuth iskolából érkezett: Fehérvölgyi Kamilla, Nyevrikel Anna, Rusói Marcell, Witzl Zsuzsanna, Wunderlich Rózsa, Szili Máté, Bíró Kitti, Bors Hajnalka, Belegrai Boglárka, Klein Benedek, Neszter Laura, Rácz Adrienn, Vámi Ármin vett át oklevelet és jutalomkönyvet csütörtökön. Hasonló elismerésben részesült Császár Gertrúd, Darvas Helga, Kovács Dorka, Makk Katalin, Molnár Kiara, Sztojka Vivien, Varjú Noémi a Nemes Nagy Ágnes kollégiumból, valamint Fazekas Evelin, Gulyás Csanád, Simon Kimberli és Szabó Sára a Németh László iskolából.

Oklevéllel ismerték el a Vasvári iskola diákjainak teljesítményét, akik 11-en részt vettek az Autómentes Napon szervezett, 35 kilométeres városjáró kerékpáros túrán.

Fotó: Igari Balázs