Hírek

Békák és gólyák a ligetben

2020. augusztus 17.   Hajnal Csilla  

Igazi piknikhangulatban telt a vasárnap a Zichy ligetben: a színes babzsákok, a tarka plédekre kirakott rengeteg játék, a kézműves foglalkozások a sátrak alatt, no és a programok sok-sok kisgyermekes famíliát csábítottak ki a parkba. A mi szívünket a gyermekjátszó varázsolta el: nézni is élmény volt az önfeledten daloló, mókázó aprónépet, akik Kneifelné Laczkó Krisztina varázsszavára még békává is átváltoztak.

Az előző napi, éjszakai eső rendesen feláztatta a talajt, és reggel még az ég is borongott, de vasárnap tíz körül már egyre több irányból érkeztek családok a Zichy ligetbe, fél óra múlva pedig már zsongott a gyerekzsivajtól a park. A szervezők mindent megtettek azért, hogy aki eljön, jól érezze magát. A liget kiszínesedett, a piros, kér, narancs és zöld babzsákfotelek mellett tarka plédek és az indiánsátor formájú, szintén színes dekoráció igazi meseligetté tette a helyet, ahol bármerre is ment az ember, mindenütt talált valamit. Óriásbábokat például, „akik” persze nemcsak itt, hanem a belváros több pontján is várták az érkezőket. Akadt is látogató bőven, szinte sosem voltak egyedül, valaki mindig fotózta őket, vagy éppen őt fotózták velük – az Árpád-házi uralkodókat idéző alakok, úgy tűnik, megunhatatlanok.

Fotó persze készült bőven a ligetben is, a játékokat úgy válogatták össze a szervezők, hogy a kicsik és a nagyobbacskák is kedvüket leljék bennük. A kirakósok darabjainak felszedegetése a babakorúnak is örömöt szerzett, a nagyobb bátyó vagy nővér pedig – apa, vagy a nagyi segítségével – kibogarászhatta, hogyan illeszkednek egymáshoz a darabok. Az építőkockára hajazó, de annál jóval nagyobb kirakóból embermagas tornyok épültek, a vitorlás hajók a sétány kövein „szelték a habokat”, és jó néhány halat is „kifogtak” a türelmes kis horgászok. A kézművesek asztalainál fából mókás arcú manót vagy éppen csudás csuhé virágcsokrot készíthettek az ügyes kezűek, és a kedves mesterek minden bizonnyal segítettek a sírásra görbült szájjal karkötő reklamáló apró szőke lányka kívánságát is teljesíteni – szóval tényleg nagyszerű volt a hangulat.

Ami, ha lehet, csak fokozódott a Szedtevette zenekar gyermekjátszó táncházában. Alig fért el a sok kislány és kisfiú a táncparketté alakult sétányon, ahol most is Kneifelné Laczkó Krisztina irányításával mondókázott, énekelt, táncolt és játszott együtt a nagy csapatnyi gyerek. A csupa mosoly Krisztina kedvesen, határozottan vezette a játékokat, amelybe – a többieket látva – a kezdetben bátortalanabbak is bekapcsolódtak. Mert hát ki ne szeretne a gólya elől menekülő, ugráló békává változni, ha már egyszer lehet? A végére a legügyesebb megmaradt, a csalafinta „kisbéka” elbújt a bokorba a fél lábon szökdécselő gólyasereg elől. A játékba, dalolásba feledkezett, izzadt kis fejeket a körben álló szülők, nagyszülők is mosolyogva fotózták, videózták – élmény volt látni kicsik, nagyok örömét.

A gyerekjátszó után Varró János hangszerbemutatóján kicsit megpihenhetett az aprónép, persze ott sem csak hallgattak, hiszen néhány érdekes hangszert ki is próbálhattak. Délután apa és fia, Cserta Gábor és Cserta Balázs megzenésített versekkel várta a hallgatóságot, később a Duo RedWhite tehetséges és szép csellistáinak muzsikája, valamint a Vox Mirabilis kórus műsora várta a zenekedvelőket. Este a Székesfehérvári Balett Színház művészei léptek a Zenepavilon előtti színpadra, és az időjárás még a kertmozinak is megkegyelmezett: csak a film végén kezdett el cseperegni az eső.

A Székesfehérvári Királyi Napok eseményeiből jut még a Zichy ligetbe: augusztus 20-án, Szent István napján, és a Koronázási Ünnepi Játékok idején, augusztus 21–23. között is rengeteg játék, kézműves foglalkozás várja majd itt a családokat.

Fotó: Simon Erika (ÖKK) és Fehérvári Programszervező Kft.

 


 

,