Hírek

Tévéjátékkal emlékezünk idén az októberi forradalomra

2020. szeptember 16.   Hajnal Csilla  

Ruhákat válogattak és próbáltak kedden délután a Fehérvári Programszervező Kft. tárgyalójában a Kodolányi János Gimnázium hetedik-nyolcadik osztályos diákjai – ők is szereplők lesznek ugyanis abban a tévéjátékban, amely az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójára készül. Idén a járványhelyzet miatt elmarad október 23-án a hagyományos, a Városház téren tartott utcaszínházi bemutató, helyette készül a Szemek című tévéjáték Matuz János forgatókönyve alapján, ő lesz a darab rendezője is. Szerdán a Bregyóban már forgatott is a stáb.

„Nem szépek lesztek, hanem kiéhezett figurák. Most nem attól leszel menő, hogy trendi a ruhád, hanem attól, hogy szerepelsz egy tévéjátékban” – Matuz János nyugtatta ezzel a hetedik-nyolcadikos diákokat, akik igencsak hökkenten nézték az asztalra halmozott nadrágokat, ingeket, kardigánokat. Felnőttes darabok ezek, a kort jellemzik – magyarázta nekik a rendező, mert abban az időben vagy örökölt, vagy a kelleténél jóval nagyobb holmikat hordtak a gyerekek a „majd belenősz” elv alapján.

A Programszervező művészeti intendánsa röviden beszélt a kodolányisoknak arról, hogy a járványveszély miatt az eredetileg a Városház téri színpadra tervezett Szemek című előadás elmarad, egy tévéjáték készül a darabból általa írt forgatókönyv alapján. Szó esett arról, mennyiben más a színház és a tévé, a rendező ezt meg is mutatta a gyerekeknek, amikor a szemük elé az ujjaikból formált „kamerát”. Arra kérte őket, hogy bár a felvételeket meg lehet ismételni, legyen magabiztos a szövegtudásuk, mert a képernyőn minden grimasz, fintor, szempillarezdülés látszik, az is kiül az arcukra, ha a szerep átélése helyett a következő soron gondolkodnak lázasan. Bemutatta a diákoknak – akik egyébként évek óta a Kodolányi Színpadka lelkes tagjai – a Szemek történetét, amely most is 1956-ból fennmaradt dokumentumokra épül és természetesen sok szállal kötődik Fehérvárhoz. A darabban szereplő figurák közül többen is létező személyek, a forradalom fehérvári eseményeinek tragikus sorsú alakjai, akik három életkorban is megjelennek majd az ünnepi tévéjátékban: az általános iskolás korú gyerekek mellett a Kodolányi középiskolásai, és felnőtt színészek is játszanak majd benne.

Matuz János arról is beszélt a diákoknak, hogy a forgatás 4–5 napot vesz majd igénybe, ezután következik az utómunka, hogy aztán az ünnepre elkészüljön a mintegy 50 perces tévéjáték. Szerdán a Bregyóban el is kezdődött már a munka. A Fehérvár Televízió operatőre, Preszter Elemér dolgozott együtt a diákokkal, akik rendesen kimelegedtek az atlétikai pálya mögötti területen.

Nemcsak azért, mert a szeptemberi kánikulában hosszú szövetnadrágba és pulóverbe kellett öltözniük, hanem mert a rendező utasítására ugráltak, futottak is a zöldben. Matuz János instrukcióit követve igazi gyerekek módjára bolondoztak a frissen nyírt fűben, és a vezényszóra profi módon ugrottak a domboldalon a magasba – a forgatókönyv szerint ebben a jelenetben éppen annak örültek, hogy véget ért a háború. Most a szövegtanulás időszaka következik, aztán ismét forgatás, benti helyszíneken, már a Szemek című tévéjáték többi szereplőjével is.

 


 

,