Hírek

Az ötletet, a kreativitást díjazták

2020. november 7.   Fehérvári Programszervező Kft.  

Ötletes, míves, szép munkákat láthatott a Táncház közönsége szombaton a Te vagy a legkreatívabb! pályázatra beküldött alkotások legjobbjaiból válogatott kiállításon. A Matula Természetvédő és Hagyományőrző Egyesület által hirdetett pályázatra száznál is több pályamű érkezett, ezekből negyvenhármat láthattak az érdeklődők. Az otthon fellelt alapanyagokból készült tárgyakkal a Fehérvár Hero játékosai közül is sokan találkoztak, hiszen a szombati feladat a kiállításban elhelyezett QR-kód megtalálása volt.

Használj fel bármit, amit otthon fellelsz, alkoss és mutasd meg másoknak is! – így szólt a felhívás, amely sok kreatív alkotó fantáziáját megmozgatta októberben. A több mint száz pályamű közül a háromtagú zsűri – Nagy Nikolett, a Vörösmarty Színház korábbi kellékese, Tóth Eszter kreatív hobbi tanácsadó és Szili Zsuzsanna, a Fehérvári Programszervező Kft. munkatársa – választotta ki a kiállításra javasoltakat, amelyeket szombat délután a közönség is láthatott.  A legkülönfélébb anyagokat és technikákat használták az alkotók, akik gyakran az egyszerű, a saját helyükön fel sem tűnő anyagokat, tárgyakat átlényegítették, egészen más funkciót adtak neki.

Így lett például a pvc-csőből aprólékos gonddal kidolgozott, míves lámpa, amely sejtelmes fénnyel világít, és dísze lehet bármelyik lakásnak. A kiállításon több ilyet is láthatott a közönség, alkotójuk, Bárdos Erika a felnőtt kategóriában nyert ezekkel a szépségekkel. A gazdagon díszített motívumokat látva alig hittünk a fülünknek, amikor meghallottuk: a legnagyobb is elkészült egy hét alatt. Erika azt is elárulta, ha véletlenül téveszt a mintázásban, nem kezd új munkába, inkább gyorsan újratervez, és más motívummal fejezi be a megálmodott lámpát a maga és a használók örömére.

Az ifjúsági kategóriában Nyul Katalin munkáját ítélte a legjobbnak a zsűri, a fa alapra készített képek nyári élményeket idézhettek fel a nézőkben. A zsűri különdíját egy igazán ötletes, „zöld” alkotás nyerte el: Balogh Judit a méheknek, darazsaknak, katicáknak, lepkéknek, a tetveket pusztító fülbemászóknak szállást adó bogárhotellel pályázott. Úgy láttuk, ez a „szálloda” sok látogatónak tetszett, talán még utánzói is lesznek – az ízeltlábúak örömére. Különdíjat kapott a pályázat legfiatalabb résztvevője, Majdán Henrietta, valamint a Frim Jakab Képességfejlesztő Szakosított Otthon, amelynek lakói – Boncz Bianka, Király Tibor, Menyhárt Anita, Meixner Viktória, Papp Melánia, Rácz Kornél és Varga Vivien – különféle technikával készített pályaműveket küldtek be. A közönségdíjról a Programszervező Kft. közösségi oldalát látogatók döntöttek, a lájkok száma alapján a műanyag vállfák felhasználásával készült kis asztalka lett a legkedveltebb, amely Makainé Szendi Klaudia ötletéből született.

A díjazottak mellett számos más ötletes munkát is láthattak még a vendégek, a mi személyes kedvencünk a varrógép lábakra épített mosdókagyló, de szívesen használnánk a bevásárlókosarat, amely előző életében talán farmernadrág lehetett, és szerettük a műanyag merőkanálba varázsolt mesebeli manóházat is. A kiállításhoz workshop is kapcsolódott, azaz akinek kedve volt, maga is alkothatott – újrahasznosított anyagokból. Kicsik, nagyok próbálkozhattak például Borgica útmutatása alapján menő póló ékszert készíteni, a Zöldbogyóka játszóházban pedig már karácsonyi hangulatú tárgyak is készültek.

Szombaton a kiállítás volt a célpontja a Fehérvár Heronak is, a játékosoknak a feladat leírása alapján nemcsak a Táncházat kellett megtalálniuk, hanem a kiállításban elrejtett QR-kódot is, amelynek beolvasásával teljesíthették a napi „hőstettet”.

A pályázat és a kiállítás, valamint az ahhoz kapcsolódó workshop a TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00455 számú „Kismesterségek kis ünnepe a székesfehérvári katasztert is megismerő közönség számára” című projekt keretében valósult meg. 

Fotó: Lőrincz Miklós