Hírek

„Színházi kultúránk addig fog élni, amíg a Földön vagyunk”

2021. március 26.   SZKKK  

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban működő színkörök egyelőre nem tudnak közönséget fogadni egyik játszóhelyen sem, szárazréti szabadtéri színpadunk sem nyithat még ki. „Rendkívül nehéz időszak köszöntött az előadóművészetekre, rengeteg alkotó, technikus, színházi szakember küzd most egy olyan szakmában, amelyhez eleve hozzátartozik a bizonytalanság” – hangsúlyozza Helen Mirren angol színésznő a színházi világnapra megfogalmazott üzenetében.

Magyarországon 1978-ban ünnepeltük először a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) által 1962-ben életre hívott és március 27-re datált színházi világnapot: 1957-ben ezen a napon volt Párizsban az ott működő Nemzetek Színházának évadnyitója. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet – és tágabb értelemben a kultúra – fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását.

A világnapi programok közül az egyik legfontosabb az a nemzetközi üzenet, amelyet hagyományosan egy világszerte ismert színházi személyiség ír a Nemzetközi Színházi Intézet felkérésére, és amelyet a világ színházaiban ezen a napon az előadások előtt olvasnak fel – idén, ahogy tavaly is, csak online formában. Az első színházi világnapi üzenetet 1962-ben a francia Jean Cocteau írta, az ideit pedig Helen Mirren Oscar-díjas színésznő.

„Rendkívül nehéz időszak köszöntött az előadóművészetekre, rengeteg alkotó, technikus, színházi szakember küzd most egy olyan szakmában, amelyhez eleve hozzátartozik a bizonytalanság.Talán ez a mindig jelenlévő bizonytalanság még alkalmasabbá teszi őket arra, hogy bölcsességgel és bátorsággal vészeljék át a pandémiát.

Képzelőerejük már a megváltozott körülmények közt is megmutatkozott, az internet segítségével újszerű, szórakoztató és megrendítő módokat találtak arra, hogy a közönséggel kapcsolatba lépjenek.

Amióta létezünk ezen a bolygón, azóta mesélünk történeteket egymásnak. Gyönyörű színházi kultúránk is addig fog élni, amíg mi, emberek a Földön vagyunk.

Az írók, tervezők, táncosok, énekesek, színészek, zenészek, rendezők kreativitását nem lehet elfojtani – az nemsokára ismét ki fog bontakozni, friss energiákat megmozgatva és újraértelmezve a világot, amin valamennyien osztozunk.

Már alig várom!”

Helen Mirren

Az orosz származású, Oscar- és kétszeres Golden Globe-díjas Helen Mirren az egyik legjelentősebb, nemzetközileg is elismert brit színésznő. Számos színpadi és filmszerepben aratott sikert, színészi munkáját több díjjal ismerték el, a legjobb színésznőnek járó Oscart A királynő című filmben nyújtott alakításával nyerte el.