Hírek

Zenés-táncos meglepetés a Művészkorzón

2021. július 11.   Hajnal Csilla  

A második Művészkorzón az előre meghirdetett program – a színészek, hagyományőrzők és kamarazenészek műsora – mellé egy meglepetés is várta a belvárosban járókat: a Fame musical bemutatójára készülő több mint harminc fiatal a darab leghíresebb dalát adta elő látványos koreográfia keretében az Országalmánál – zajos sikerrel.

„Aki nem akarja, hogy sündisznó legyen belőle, az álljon szépen hátrébb” – a Fehérvári Hagyományőrző Íjász Egyesület bemutatója előtt hangzott el ez a csak félig humoros figyelmeztetés, és a szombati Művészkorzó közönsége hallgatott is a jó szóra. Helyet adtak az íjászoknak, akik pontos lövéseikkel ismét lenyűgöztek felnőttet és gyereket egyaránt: állva, fekve vagy térdelve – minden lövésük talált, a végére a céltábla tényleg úgy nézett ki, mint egy sündisznó. Az íjászok meginvitálták a nézőket az augusztusi Koronázási Ünnepi Játékokra, amikor újra itt lesznek majd, akkor a bátrabbak maguk is kézbe vehetik az íjat, hogy kipróbálják magukat középkori harcosként és megtapasztalják, milyen érzés, amikor megfeszül a húr és repül a nyílvessző. Az íjászcsapat idén is megutaztatta a gyereksereget, egészen a Zichy ligetig vontatták a csillogó szemű aprónépet a harci szekéren, emlékezetes perceket szerezve nemcsak nekik, de a Fő utcai teraszokon iszogató, beszélgető sokaságnak is.

A második Művészkorzó egyébként egy programon kívüli meglepetéssel indult: a Vörösmarty Színház művészeire, Krisztik Csabára és Sarádi Zsoltra váró közönség előtt, között egyszer csak fiatalok jelentek meg a Városház téren: a készülő Fame című musical egy részletét, a leghíresebb dalt adták elő – kétszer is – látványos koreográfia keretében. Óriási sikert arattak, a nézők – akik között, mint a beszélgetésekből kiderült várpalotaiak, veszprémiek is voltak – nagy ovációval, bravózással hálálták meg a rövid bemutatót. (A darab szeptembertől lesz látható a Vörösmarty Színházban.) A két színész ezután vidám novellákkal szórakoztatta a nézőket, akik a hagyományőrzők bemutatója után az íjászok vezetésével vonultak át a Zichy ligetbe.

A Zenepavilonban ezen a szombaton is az Alba Regia Szimfonikus Zenekar muzsikusai adtak kamarakoncertet. Nagy Eleonóra (trombita), Valkó Béla (gordonka) és Dobszay Péter (orgona) barokk korból választottak zenedarabokat az alkalomra: Couperin és Telemann műveit adták elő a szépszámú hallgatóság előtt. 

Természetesen most is „eljöttek” a programra az óriásbábok is: a Városház téren II. (Vak) Béla és II. István, a Vörösmarty Színház előtt pedig Salamon király és I. Géza várta az alattvalókat. Egy kézműves programnak köszönhetően a gyerekek a színház előtt mini óriásbábokat is készíthettek a Művészkorzó ideje alatt.

Fotó: Simon Erika (ÖKK), Hajnal Csilla és Lőrincz Miklós

 


 

,