Hírek

Mozgás, öröm, agytorna

2021. augusztus 31.   SZKKK  

Nyárbúcsúztató Szenior Örömtánc Találkozót rendeztek a fehérvári örömtánccsoportok kedden a Szárazréti és Feketehegyi Közösségi Ház és Szabadtéri Színpadon. A találkozóra három csoport mintegy nyolcvan tagja érkezett, és két móri vendégcsoport produkciói is színesítették a nap műsorát, amelynek házigazdája az  ER-ZSU Szenior Örömtánc Csoport volt.

Ötödik éve, 2017 óta hódít hazánkban ez a mozgásforma – ez a „mióta?” kérdés egyébként szerepelt a napindító totóban is, amelynek kérdései az örömtánc hazai és fehérvári történetére irányultak. Fehérváron jelenleg négy helyen, a Felsővárosi Közösségi Házban, az Öreghegyi Közösségi Házban, a Gárdonyi Géza Művelődési Házban és a VOKÉ-ban is működnek csoportok, amelyekhez bármikor lehet csatlakozni. A keddi találkozó fontos célja volt, hogy minél többekhez jusson el az örömtánc híre, az új mozgásforma lehetősége.

A találkozót megnyitó Mészáros Attila alpolgármester és a jelenlévőket köszöntő Östör Annamária egészségügyi, sport és társadalmi fenntarthatóság tanácsnok is azt emelte ki, hogy ez a tánc valójában sport, főleg amilyen intenzitással és rendszerességgel a csoportok tagjai űzik, és a kutatások szerint késlelteti a demencia és az Alzheimer-kór kialakulását is.  Az örömtánc „Mozgás, öröm, agytorna” szlogenje is jelzi, hogy ehhez komoly memória is kell, hiszen a táncosok bonyolult koreográfiákat tanulnak, egy-egy foglalkozáson általában kettőt is.

Így volt ez a mai találkozón is, ahol Csirmaz Szilvia szenior örömtánc szakreferens, a szenior örömtánc magyarországi meghonosítója rövid köszöntője után azonnal új blokk-koreográfiát, szambát tanított a jelenlévőknek, majd az esemény házigazdája, Ottó Csabáné Erika szenior örömtánc oktató, az ER-ZSU Szenior Örömtánc Csoport vezetője is betanított két új, egy egyszerűbb és – az avatatlan szemlélő számára – egy felettébb bonyolult koreográfiát is, amit a táncosok percek alatt elsajájítottak. A nap további oktatói Pap Valéria, Iregi Márta és Arany Istvánné voltak.

A közös foglalkozások kora estig folytak, közben a Táncoló Talpak és Móri Ezerjók is tartottak egy-egy táncbemutatót, majd 17 órától Tibiton retro műsorának lehetettek részesei a résztvevők. A nap Korda György és Balázs Klári műsorával zárul, fellépésük 19 órakor kezdődik.

Fotó: Lőrincz Miklós

 


 

,