Hírek

Sikeres pályázatok, minőségi rendezvények, magas látogatószám az SZKKK-ban

2021. október 4.   SZKKK  

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) megalapításáról 2020-ban határozott a város önkormányzata. A számok azt mutatják, hogy a 2021. január 1-jei indulás óta intézményünk szép eredményekkel büszkélkedhet. Beadott pályázataink 80 százaléka sikeres volt, a pandémiát követő újranyitástól kezdve szeptember elejéig számtalan kisebb és nagyobb rendezvényt bonyolítottunk le, telephelyeinken több sikeres nyári táborban kapcsolódhattak ki a gyerekek. Az SZKKK házait szívesen veszik igénybe külső cégek, szervezetek is rendezvényeik számára.

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ az önkormányzat 2020-ban született határozatának értelmében magában foglalja az önkormányzati közművelődési házakat, tereket, valamint a korábbi Fehérvári Programszervező Kft.-t. Utóbbi feladatait átvéve az SZKKK végzi a városi nagyrendezvények szervezését, ezek mellett számos kisebb rendezvényünk sikere is fémjelzi az elmúlt hónapokat.

Intézményünk vezetése a munkatársakkal együtt kötelességének érzi, hogy színvonalas, érdekes, vonzó programokkal álljon a város lakóinak szolgálatára. Ennek érdekében az indulása óta folyamatosan figyeljük a meghirdetett kulturális, közművelődési célú pályázatokat. Január 1-je óta közel 20 pályázatot nyújtottunk be: a pályázatok 80 százaléka sikeres volt, a szeptember eleji adatok alapján összesen mintegy 15 millió forintot nyertünk el. A nem nyertes pályázatok esetében sem szakmai oka volt az elutasításnak, minden esetben forráshiányra hivatkozott a kiíró.

 
Az intézmény részt vett olyan pályázatokon is, amelyek célja nem anyagi támogatás volt. A Magyar Közösségépítők Értékszövetsége Egyesület pályázatán elnyert Látópont cím erkölcsi elismerést jelent intézményünk számára: lehetőséget ad arra, hogy a helyi jó gyakorlatokat, közösségi kezdeményezéseket az SZKKK másoknak is megmutassa. A megtisztelő címet október 19-én veszi át az intézmény kollektívája Taliándörögdön. Ugyancsak sokat jelent, hogy a Köszönjük, Magyarország! pályázatnak köszönhetően a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központot befogadó helyként regisztráltuk – a rendezvények közönsége a városba érkező fellépők személyében ennek a „gyümölcseit” is élvezheti.

A pandémia miatti lezárások után, május közepe óta központunkban és házainkban, közösségi tereinkben összesen 50 rendezvényt bonyolítottunk le – közöttük irodalmi, családi programokat, koncerteket, kiállításokat, sakk- és keresztrejtvényfejtő-versenyeket. A jogszabályváltozások nyomán a városi rendezvények is elindulhattak májusban: 23 ilyet szerveztünk, a május 1-jei SportmajálisON rendezvény volt az első. Ezek között természetesen benne van az országos hírű, 10 napon át tartó összművészeti fesztivál, a Székesfehérvári Királyi Napok szervezése. Augusztustól októberig piknikek formájában vittünk szórakoztató családi programokat egy-egy városrészbe, közelebb kerülve az ott élőkhöz.

A nyári időszakban az SZKKK több saját szervezésű tábora segítette a családokat abban, hogy a gyermekek kellemes helyszíneken, szakértő felügyelet mellett, minőségi programokkal töltsék szabadidejüket. A Felsővárosi Alkotóházban és a Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvarban összesen 5 saját szervezésű nyári tábort bonyolítottunk le, de az Öreghegyi Közösségi Házban és a többi házunkban is voltak terembérletes konstrukcióban táborok: összesen 19 ilyen futott a telephelyeinken a nyár három hónapja alatt.

Az SZKKK házaiban 49 állandó csoport indult újra, vagy kezdte el működését a májusi nyitás óta, ezek leginkább saját művészeti és alkotó önszerveződő csoportjaink, amelyeknek folyamatosan segítjük, támogatjuk a működését. Terembérletes konstrukcióban működő csoportjaink indulása az óvoda- és iskolakezdéstől függ, folyamatosan keresnek bennünket különböző foglalkozásokkal, az összes telephelyünket illetően. Összességében elmondhatjuk, hogy szeptember közepétől újra telt házzal működnek közösségi tereink és termeink, a korábban a házakban működő csoportok közel 80 százaléka újra elindult. Folyamatosan egyeztetünk a régi és új megkereséssel hozzánk érkező klubokkal, csoportokkal.

A közösségi házainkban, tereinkben eddig lezajlott rendezvényeken mintegy 5400 fő vett részt összesen, a városi nagyrendezvényekkel a májusi indulás óta közel 45 ezer főt értünk el – ide számítva természetesen a turistákat is, akik az ország nagyon sok tájáról érkeztek rendezvényeinkre, elsősorban a Székesfehérvári Királyi Napokra.

A házakban működő állandó csoportok létszáma összesen mintegy 650 fő –  a szeptemberben elindult csoportok, klubok, szakkörök, alkotókörök tagjai ennyien vesznek részt havonta a foglalkozásokon.

Elmondhatjuk, hogy közösségi házainkat, tereinket szívesen bérlik ki eseményekre: születésnapok, találkozók, csapatépítő tréningek, egyéb jellegű terembérletek kapcsán június óta összesen eddig több mint 30 ilyen alkalommal használták intézményünk telephelyeit.

Ne felejtkezzünk el a Barátság moziról sem, mely a kisebb újrakezdési döccenők után ma már telt házas eseményekkel is büszkélkedhet. A nyitás óta 2226 fő látogatta meg az előadásokat. Újraindultak a tematikus rendezvényeink is, melyek közül nagyon büszkék vagyunk a Csajos estekre, a Szépkorúak szerdájára, a Meg-Ki filmklubunkra és arra is, hogy ennyi óvoda és iskola keres meg bennünket a különvetítésekre. Tavasztól őszig kertmozis vetítéseket is tartottunk Fehérváron és több Fejér megyei településen, ezekre az előadásokra 761 néző látogatott el.

Önkénteseink száma folyamatosan 300  fő körül mozog, akik programjainkon segítenek nekünk, hogy maradéltalanul lebonyolítsunk minden előadást, koncertet, kézművesfoglalkozást, táncházat, klubfoglalkozést, de abban is segítenek, hogy mindenkihez eljussanak a rendezvényeink hírei.

Szeptemberben A nagy szakkörválasztó címmel bemutattuk az összes házunk összes csoportját és bárki megnézhette a foglalkozásokat. Tettük ezt annak reményében, hogy még több fehérvári választja a szabadidő eltöltésének azon formáját, ahol a közösségekben végezheti hobbiját.

Mától az adventi eseményekre készülünk és tervezzük a jövő évet. Bárkitől szívesen veszünk javaslatokat, hogy milyen eseménynek lehetünk még befogadói, szervezői. Nyitottak vagyunk minden új kezdeményezésre – főleg az olyan foglalkozásokra, ahol a fiatalokkal tudunk kapcsolatba kerülni és nekik alternatívákat adni a szabadidő hasznos eltöltésére.