Hírek

Lobog a negyedik gyertya lángja

2021. december 20.   SZKKK  

Karácsonyi dallamok hívogatták a Városház térre advent negyedik vasárnapján a fehérvári Belvárosban sétálókat: az ünnep előtt öt nappal a Fehérvár Hangja döntősei és a FiveLive Acappella lépett színpadra. A kézműves portékák vására mellett mese, kiállítás, kiskoncertek is szerepeltek a programok között. A város adventi koszorúján a negyedik gyertyát Spányi Antal és Cser-Palkovics András gyújtotta meg.

A Fehérvári Advent utolsó hétvégéjének programjai is a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Fürdő sori központjában kezdődtek: a Terembura Kulturális Egyesület családi foglalkozásain szombaton pozsgás növényekből készültek karácsonyi ajándékok, vasárnap pedig az unalmas papírzacskókat és csomagolópapírokat színezték újra a résztvevők. Vasárnap mesék részesei is lehettek a gyerekek: Gregus László Tekergő Mesemondó tarisznyájából, mesék, hangszerek, mondókák, játékok kerültek elő. 

A fehérvári advent attól szép, hogy négy héten át ünneplőbe öltözik a város, a színpadon hétköznap iskolások és óvodások lépnek fel, és a Városháza élő adventi naptárában az épület naponta nyíló ablakai egy-egy verset, dalt, karácsonyi történetet rejtenek. A negyedik gyertyagyújtás előtt, vasárnap fél hatkor a 19-es ablak nyílt ki, és a Városháza erkélyére Eszes Nina lépett ki. A 2019-es Fehérvár Hangja döntőse Sia Snowman című dalával örvendeztette meg a közönséget. A Városház téri színpadon a Ruff Nikolett-trió – Ruff Nikolett (ének), Potesz Tamás (zongora), Márkosi András (nagybőgő) – adott hangulatos karácsonyi kiskoncertet.

„Akkor lesz szép a karácsony, ha tiszta szívvel tudjuk ünnepelni, és akkor lesz szép az ünnep igazán, ha megtelik a szívünk igazi szeretettel” – emelte ki gyertyagyújtás előtti köszöntőjében Spányi Antal megyés püspök, aki a beszéd zárásaként közös imára hívta a jelenlévőket. Cser-Palkovics András polgármester ünnepi gondolataiban felidézte a tavalyi adventi időszakot, amikor ugyan nem kellett a gyertyagyújtóknak megküzdeni a széllel, ám a Városháza Dísztermében csak néhányan voltak jelen, míg a fehérváriak csak a tévében vagy online lehettek részesei az eseményeknek.

Az adventi színpad koncertjeinek sorát 2021-ben a FiveLive Acappella zárta. Az együttes története már több mint egy évtizedre nyúlik vissza, tagjai mindannyian magasan kvalifikált zenészek, akiknek az éneklés életük legmeghatározóbb szenvedélye. Céljuk, hogy a magyarországi zenei kultúrában fenntartsák és gazdagítsák az „a cappella”, azaz a hangszerkíséret nélküli, mégis zenekarként megszólaló, vokális műfajt. Dalaik intenzitását professzionális szájdob ütemek erősítik, melyben Magyarország egyik legjobb beatbox előadója, Máté Shackle Nyikonyuk van segítségükre.

Ezen a hétvégén nemcsak a színpadi programok zárultak, de néhány állandó adventi program is véget ért: vasárnap lehetett utoljára játszani a Varkocs-szobornál Falvay Miklós médiaművész népszerű interaktív kinect-játékával, a holografikus adventi vetítés is utoljára volt látható a Zichy liget szélén, és dj. Zöld fényfestése is ezen a napon varázsolta utoljára karácsonyi hangulatúvá a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ tóparti épületét.

December 24-ig az ünnepi fények és az adventi vásár mellett más programok is várják még a családokat:

 

A Fehérvári Advent részletes programja »

Szöveg: Csordás Csilla (ÖKK) és SZKKK, fotó: Simon Erika (ÖKK) és Lőrincz Miklós

 

 


 

,