Hírek

A Technikai tanszék titka

2022. január 24.   ÖKK  

Január elején elkezdődtek az Öreghegyi Közösségi Ház felújítási munkálatai, ennek kapcsán egy szubjektív összegzéssel jelentkezett az ÖKK Podcast. A beszélgetésben fontos szerepet kapott az a dedikálófal, amelyen a kilencvenes évektől kezdve őrzi azoknak a személyeknek az aláírását és üzentét, akik akár előadóként, akár munkatársként részesei voltak a Fanta történetének. A közösségi ház életéről a ház egykori gondnoka, Csáki-Varga László mesélt Csordás Csillának.

A Fanta-villa néven is jól ismert épület mintegy hetven éve a városrész kulturális központja. Szinte mindenkinek kapcsolódik valamilyen élménye élete során hozzá: az első meseelőadás, egy hajnalig tartó táncház, tartalmas beszélgetőestek, értékes kiállításmegnyitók, hangulatos jazzkoncertek, a házban működő csoportok összejövetelei, a heti tánc- és mozgásórák, vagy éppen a Kossuth iskola nyolcvanas évekbeli diákjainak a tanulás.

Azt azonban nem sokan tudják, hogy a ház falai között van egy apró kis helyiség, amely őrzi azoknak a személyeknek az aláírását és üzentét, akik akár előadóként, akár munkatársként részesei voltak a Fanta történetének. Így olvasható idézet Bujtor Istvántól, Cseke Pétertől, Gregor Józseftől, Török Ádámtól és Hobótól, de rajzzal üzent az utókornak Szakály Antal, M. Tóth István, és a fehérvári diákéveknek állított emléket mondataival Eperjes Károly és Vörös Zsuzsa is.

A „Technikai tanszék” születéséről, a dedikálófal történetéről, szereplőiről, a közösségi ház életéről a ház egykori gondnoka, „vargalaci”, azaz Csáki-Varga László mesélt Csordás Csillának. Varga Laci a kilencvenes évek elején, Bikárdi Gyula igazgatása alatt kezdett dolgozni a művelődési háznak, 1993-tól pedig a legendás Tóth István igazgató alkalmazta gondnokként, amolyan mindenesként. Laci műszaki emberként mindenhez értett, az intézmény volt a második otthona egészen a nyugdíjba vonulásáig – erről is hallhatunk a tartalmas, három évtizedet átölelő beszélgetésben, amelyet az ÖKK Fehérvár Podcast felületen lehet meghallgatni.

Podcast: Csordás Csilla, fotó: Simon Erika (ÖKK) és Lőrincz Miklós