Hírek

Zenés, verses finisszázs, fényfestés és Kultúrjáró a magyar kultúra napján

2022. január 14.   SZKKK  

Zenés, versekkel fűszerezett kiállítászáró eseményre és a belvárosi múzeumokat felfedező kulturális kalandozásra hív a magyar kultúra ünnepén a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK). A magyar kultúra napja tiszteletére fénybe öltözik a Városháza épülete, pénteken a Kisfaludi Közösségi Házban rendhagyó finisszázst rendeznek, szombaton pedig a Kultúrjáró program ingyenesen látogatható kiállításokkal és egy – az idősebb és a fiatalabb korosztályok számára is – érdekes játékkal kínál tartalmas kikapcsolódást.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint 199 évvel ezelőtt Kölcsey Ferenc ezen a napon tisztázta le Szatmárcsekén – „a magyar nép zivataros századaiból” – vett példákra épített költeménye, a Himnusz kéziratát. A naptárban ugyan nem piros betűs az ünnep, de az évforduló alkalmat ad arra, hogy a hozzá kapcsolódó kulturális és művészeti rendezvények segítségével nagyobb figyelmet szenteljünk a magyar kultúrának, hagyományainknak, értékeinknek.

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ több eseménnyel készül a jeles napra. Január 21–23-án kultúra napi fényfestést láthatnak a belvárosban járók a Városház téren: pénteken és szombaton 17.30–21.00, vasárnap 17.30–20.00 óráig „öltözik fénybe” a MéhKasAula közreműködésével a Városháza homlokzata. 

A Kisfaludi Művészkör hagyományos éves kiállítását rendhagyó finisszázzsal zárja az SZKKK január 21-én, pénteken 18 órától. A Kisfaludi Közösségi Házban ezen a napon még láthatóak az akvarellek, olajfestmények, pasztellképek és grafikák, a kilenc alkotó művei. A tárlatot záró esten a Bástya Kamarakórus műsora mellett verseket is hallhat majd a közönség Csengey Márton, Marth Fruzsina és Sárközy István előadásában, egy vetített képes összeállításból pedig a Művészkör eddigi, mintegy másfél évtizedes tevékenységét is megismerhetik az érdeklődők.

A magyar kultúra napján, január 22-én, szombaton 10.00–18.00 óráig a Kultúrjáró programot ajánlja az érdeklődőknek az SZKKK. Az intézmény a Fürdő sori épületébe, a Barátság moziba és a Szent István Király Múzeum nyitva tartó kiállítóhelyeire hívja a kultúra- és művészetkedvelő, játszani is szerető közönséget a belvárosba és annak közvetlen közelébe. A Kultúrjáró nyolc helyszínén a látogatók ingyenesen tekinthetik meg a kiállításokat. Minden helyszínen találnak majd versrészleteket a Himnuszból: aki az „állomásokat” végigjárva valamennyit összegyűjti és megfelelő sorrendbe állítja, az január 23., vasárnap délig küldheti be a megfejtést a jatek@fehervariprogram.hu e-mail címre. A jó megoldást beküldők közül hármat sorsolnak ki, a nyeremény természetesen kultúra: a szerencsések színházi és balettelőadásra, múzeumba szóló belépőt, koncert- és mozijegyet kapnak ajándékba. A játék izgalma és a vizuális élmények mellett minden helyszínen – adott időpontokban – még egy kis meglepetés várja a látogatókat: zene, tánc vagy irodalom szórakoztatja a Kultúrjáró résztvevőit. 

A program helyszínei a következők: a Csók István Képtárban Egy európai magyar címmel Szabó Ákos életműkiállítását tekinthetik meg az érdeklődők. Itt a keresett szöveg öt részletét találhatják meg, 16 órakor pedig Hámori Zsófia és Chikara Sugano, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészeinek fuvoladuóját hallgathatják. A Városi Képtár – Deák Gyűjteményben egy Himnusz-részletet rejtenek el az SZKKK munkatársai, a szép környezetben szintén a zenekar muzsikusai, Kárász András és Valkó Béla adnak mini csellókoncertet 15 órakor. Az Országzászló tér gyűjteményben 14 órától Varró János népzenész játéka hallgatható, ezen a helyszínen az „Egy élet e tánc, melyben lélek a dal” című, Pesovár Ferenc néprajztudós emlékező tárlatot ajánljuk a látogatók figyelmébe; itt három Himnusz-részletet találnak majd a „kultúrkalandozók”.

Az Új Magyar Képtárban kortárs táncot láthatnak a látogatók 11 órától a Step and Style Studio táncosaival; itt ugyancsak három szövegrészletet rejtenek el a szervezők. A Hetedhét Játékmúzeumban egy töredék és Váradi Eszter Sára, a Vörösmarty Színház művésze várja meseolvasással az érdeklődőket 10.30 órétól. A magyar kultúra napja tiszteletére a Budenz-ház – Ybl Gyűjtemény is megnyitja kapuit, Harsányi Zsolt (fagott) és Dávid József (klarinét), az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészeinek kiskoncertjét 17 órakor hallhatják az ide betérők, akik újabb Himnusz-töredéket találnak a ház felső szintjén.

A szombati Kultúrjáró egyik helyszíne a Barátság mozi lesz, ahol szintén egy töredék rejtőzik majd, itt 15.30 órakor a habos kakaó mellett Mátay Korina és Schneider-Zaj Ákos, a Szabad Színház mesemondói fogadják mesével az érkezőket. A város művészmozijában január 22-én este két magyar filmet is vetítenek a naphoz kapcsolódva: 18 órakor a Pannónia Szórakoztató Kft. és az NFI Filmarchívum Igazgatóságának együttműködésében látható újra a mozikban a 80-as évek egyik legsikeresebb kultuszfilmje, a Szerelem első vérig digitálisan felújított változatban, 20 órától pedig a Nagykarácsony című filmet láthatják a nézők. A Kultúrjáró nyolcadik helyszíne az SZKKK központi épülete lesz a Fürdő soron, ahol a napokban nyílt új kiállítás: a Közelebb a 30-hoz című tárlaton hat ifjú keramikusművész alkotásait láthatják az érdeklődők, akik itt újabb szövegtöredékre lelhetnek, 18 órától pedig Mits Marci szaxofonjátékát élvezhetik a nap zárásaként.

A kiállítóterek és a közösségi házak eseményein csak a koronavírus ellen védett személy, valamint a felügyelete alatt lévő, tizennyolcadik életévét be nem töltött személy vehet részt. A védettségi igazolvány csak személyazonosításra alkalmas fényképes igazolvány felmutatásával együtt érvényes. Az orrot és szájat eltakaró maszk használata kötelező. 

 
Részletes program  »