Hírek

Énekelni, muzsikálni élethosszig

2022. február 12.   SZKKK  

Az abai Sárvíz Alapfokú Művészeti Iskolában folytatódott a Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési Verseny február 11-én. Az újabb területi válogatón nagyon sokszínű mezőny – többféle fúvós és vonós hangszeres csoport, szólisták és énekegyüttesek – mutatták be műsorszámaikat a zsűri – Papp Ágnes népdalénekes, Németh István népzenegyűjtő, Varró János népzenész – előtt.

Az eseményt Tömör Zsuzsanna, az intézmény igazgatója nyitotta meg, köszöntve a versenyzőket, akik Fejér megye különböző részeiből érkeztek: a házigazda Sárvíz Alapfokú Művészeti Iskola képviseletében a Kis Zengők és a Lenvirágok állt a zsűri elé; Dégről, a Dr. Kovács Pál Általános Iskolából Illés Dóra a Bóbita Óvodából pedig Illés Borka jött el Abára; a Móri Radnóti Miklós Általános Iskola képviseletében a Százszorszép Éneklőcsoport, Lengyel Dorka és Pachál Dorka mutatta be produkcióit; a Móri Pászti Miklós Alapfokú Művészeti Iskola színeiben Enlóhner Adél, Tóth Boróka Panna és Pongrácz Lili versenyzett; Székesfehérvárról a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola színeiben Rozgics Alexandra, Csuti Dorina valamint Zsiga és bandája mérette meg magát; a Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI képviseletében pedig Takács Emese Mária jött el a versenyre.      

A bemutatkozások után Papp Ágnes arról beszélt, hogy egy nagyon szívet melengető helyszínen zajlott a verseny: a jelenlévőket a teremben körbevette a művészet; a színes textíliák, a szárnyaló muzsika nagyon inspiráló volt mindannyiuk számára.  „Öröm, hogy újra megrendezhettük ezt a nagy múltú eseményt, mindannyian nagyon vártuk már: a felkészítő tanárok odaadó munkája megmutatkozott a fiatalok tudásán és a gondos dalcsokor-választásokon egyaránt. A befektetett energia beépül a lelkekbe, s meg fogja erősíteni azt a felnőtt korig s még azon is túl” – mondta.

Németh István és Varró János arra kérték a fellépőket és tanáraikat, folytassák a munkát. Azok a diákok, akik valamely művészeti ágban tevékenykednek, képesek arra, hogy kiálljanak mások elé, ők általában az élet minden egyéb területén – pályaválasztásnál, felvételi vizsgákon – előnyben vannak társaikkal szemben.

Az emléklapok átadása után kihirdették, kiket várnak a megyei döntőbe, majd elmélyült, hosszú elemzés és tanácskozás zajlott a felkészítőkkel.

A megyei döntőre a következő fellépők kaptak meghívást:

Kis Zengők (Sárvíz Alapfokú Művészeti Iskola, Aba, felkészítő pedagógus: Dérné Kovács Ibolya)

Százszorszép Éneklőcsoport (Móri Radnóti Miklós Általános Iskola, felkészítő pedagógus: Leiner Csilla)

Lengyel Dorka (Móri Radnóti Miklós Általános Iskola, felkészítő pedagógus: Leiner Csilla)

Lenvirágok (Sárvíz Alapfokú Művészeti Iskola, Aba, felkészítő pedagógus: Dérné Kovács Ibolya)

Illés Borka (Bóbita Óvoda, Dég, felkészítő pedagógus: Imre Bálintné)

Pachál Dorka (Móri Radnóti Miklós Általános Iskola, felkészítő pedagógus: Leiner Csilla)

Csuti Dorina (Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola, Székesfehérvár, felkészítő pedagógus: Kneifel György)

Zsiga és bandája (Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI, Székesfehérvár, felkészítő pedagógus: Kneifel György)

Takács Emese Mária (Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI, Székesfehérvár, felkészítő pedagógus: Cserta Balázs)

 

Köszönjük a Sárvíz Alapfokú Művészeti Iskolának, tanárainak, hogy befogadták az eseményt és segítettek a verseny lebonyolítását!

Dr. Major Lászlóné
Fotó: Varró János