Hírek

Péntekenként jazzkoncertek a Fürdő soron

2022. február 19.   SZKKK  

A jazzrajongók kedvében jár a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) hamarosan kezdődő új zenei sorozata: az adventi szerdák után márciustól péntekenként várják majd a Fürdő sori központi épületbe a közönséget. Első alkalommal, március 11-én az Ávéd-Fenyvesi-Gyárfás trió ad koncertet a házban, két héttel később, március 25-én az Elek István Quartet lép a közönség elé. Az ingyenes koncertekre honlapunkon lehet regisztrálni, akár ebben a cikkben, akár a műsornaptárban.

Nagy sikere volt az adventi hetekben a szerda esti jazz koncerteknek. A sorozat tavasszal folytatódik – ezúttal a péntekenként érkeznek majd a különböző jazzformációk a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Fürdő sori épületébe.  A koncertek minden alkalommal 18 órakor kezdődnek, a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Fotó: Horváth Tamás

Március 11-én az Ávéd-Fenyvesi-Gyárfás triót hallhatja a közönség 18 óra kezdettel. A trióról Ávéd János így fogalmazott: „Zenésztársaim a magyar kortárs improvizatív jazz színtér legkedveltebb zenészei. A kompozíciókat körülölelő improvizatív anyagok fő karakterét, a benne szereplő muzsikusok egyéni stílusa és a zene szolgálatába állított szándéka határozza meg. A pillanatban születő, kompozíció sűrűségű, különböző halmazállapotú zenei anyagok, a porózus vagy akár folyékony hangzások alaktalan formáinak kollektív építményei, az általam felvetett gyakran improvizáció virtuozitású kompozíciók talapzatára épülve adják a trió megszólalásának egységességét és aktualitását.“ Az együttesben Ávéd János szaxofonon, Fenyvesi Márton gitáron, Gyárfás Attila pedig dobon játszik. Az esti koncert előtt 14 órától iskolásoknak tartanak ismeretterjesztő előadást a muzsikusok, hogy az ifjabb nemzedékhez is közelebb hozzák a jazz világát. A program a Magyar Jazz Szövetség „30 év jazz” sorozata részeként, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőtől elnyert pályázatnak köszönhetően valósul meg.
Regisztráció: Ávéd-Fenyvesi-Gyárfás trió »
 

Két héttel később, március 25-én az Elek István Quartet lép a közönség elé. Elek István négy évtizedes pályája során számos zenekar szólistája volt, de saját neve alatt csak 2015 elején debütált kvartettje. A négyes minden tagját a műfaj legjobbjai között tartják számon. Az együttes vezetője – aki 2018-ban megkapta a Magyar Jazz Szövetség életműdíját, a Szabó Gábor-díjat –, a nádfúvós hangszerek egész arzenálját szólaltatja meg: főként tenorszaxofonon játszik, de nem idegen számára a klarinét, az alt-, a szoprán- és a baritonszaxofon sem. Weisz János remek zongorajátéka mindig elbűvöli a hallgatóságot, a ritmushátteret pedig a bőgős Molnár Péter – ő a Group ’N’ Swing együttes tagja is –, és a legkeresettebb dobosok egyike, Cseh Balázs biztosítja. Műsoruk a mainstream jazz iskolapéldája: közkedvelt sztenderdeket, olyan nagy amerikai komponisták „jazzslágereit”, adják elő, mint Duke Ellington, Cole Porter vagy Richard Rodgers, de szívesen játsszák Kenny Barron, Joe Henderson vagy Joe Zawinul darabjait is. Az esemény a Köszönjük, Magyarország! programnak köszönhetően valósul meg.
Regisztráció: Elek István Quartet »
 

  


 

,