Hírek

Siklósi-vetélkedő: diákstaféta viszi a hírt az iskolákba

2022. február 9.   SZKKK  

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ második alkalommal szervezi meg a Siklósi Gyula Városismereti Vetélkedőt, amelyre a székesfehérvári középiskolák 9–13. évfolyamos diákjaiból álló, 6 fős csapatok jelentkezhetnek. A tudós régészprofesszor emlékének megőrzése mellett a verseny célja az, hogy a fiatalok minél többet tudjanak meg Székesfehérvárról, megismerjék a város értékeit, kultúráját, történetét. Az Aranybulla-emlékévhez kapcsolódva a vetélkedő kiemelten foglalkozik a 800 éve kiadott dokumentum jelentőségével, a korszakkal, amelyben íródott. A versenyre március 18., péntek éjfélig lehet regisztrálni.

Az ismeretterjesztésen túl élményeket is adó verseny ötlete három évvel ezelőtt született meg. A tudós régészprofesszor emlékének megőrzése mellett a verseny szervezőinek célja az is volt, hogy a fiatalok könnyed, játékos, az iskolai tanulástól különböző formában, de minél többet tudjanak meg Székesfehérvárról, megismerjék a város értékeit, kultúráját, történetét. 2022-ben az Aranybulla-emlékévhez kapcsolódva a vetélkedő fő témája is a 800 éve kiadott dokumentum lesz.

A járvány miatt sajnos egy vetélkedő elmaradt, de a sorozat idén folytatódhat: a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ a korábbihoz hasonló formában tervezi a lebonyolítást. Ebben az évben is lesz Siklósi-staféta: február 23-án, szerdán és 24-én, csütörtökön reggel nyolckor indulnak a csapatok, hogy – lehetőleg valamilyen ötletes, kreatív formában – iskoláról iskolára továbbadják egymásnak a vetélkedő hírét.

A verseny három fordulóban zajlik majd: az elsőben a jelentkezőknek március 18., péntek éjfélig regisztrálniuk kell a www.fehervariprogram.hu oldalon. Fontos tudnivaló, hogy a 6 fős csapatok nevében a jelentkezést kizárólag a kísérőtanár adhatja le! A regisztrációt követően március 25., péntek 16 óráig van idő leadni a nevezést jelentő feladatot: egy újságoldalt kell elkészíteni, amelynek fő témája az Aranybulla kihirdetése, de ezen kívül sok más, a korszakhoz kapcsolódó hírnek is szerepelnie kell benne. Az újság készülhet online vagy nyomtatott formában A2-es méretben – a további részletekről a www.fehervariprogram.hu oldalon olvashatnak az érdeklődők.

A második fordulóban (az elődöntőben) az első verseny idején hozzáértő szakemberek közreműködésével készített, a YouTube-on megtekinthető, történelmi ismereteket közvetítő kisfilmek alapján kapnak feladatokat a csapatok, ezeket április 16–22. között kell teljesíteni. A szervezők a regisztráció után létrehozott Facebook csoporton keresztül tartják majd a kapcsolatot a középiskolásokkal, itt minden fontos információhoz időben hozzájutnak a diákok és tanáraik.

Az elődöntőben legjobban szereplő hat csapat jut a döntőbe, amit a Vörösmarty Színházban rendeznek meg május 16-án, hétfőn. A helyszínen a közönség is segítheti a csapatokat: a legaktívabb, legkreatívabb szurkolók pluszpontokkal járulhatnak hozzá a sikerhez. A városismereti vetélkedő szervező csapata hetek óta készül, hogy a fináléban izgalmas, érdekes, de hasznos ismeretek szerzésére is alkalmas feladatok várják a diákokat. A döntő zsűrijében Bartos György művészettörténész, műemléki kutató, Haraszti Zsigmond, a Szent István Király Múzeum múzeumpedagógusa, Kulcsár Mihály régész, a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont igazgatója, Reich Szabina, a Szent István Király Múzeum régésze és Rosta Helga, a Néprajzi Múzeum múzeumpedagógusa értékeli a csapatok teljesítményét, a házigazda-porondmester Andrássy Máté, a Vörösmarty Színház színművésze lesz.

A vetélkedőn az első, második és harmadik helyezett csapat tagjai értékes ajándékokkal gazdagodnak: kulturális programokra, szórakozási lehetőségekre szóló belépőjegyek és egyéb ajándékok is szerepelnek a nyeremények között. Ezen kívül a verseny minden döntős csapata részt vehet majd egy egynapos belföldi utazáson, méghozzá a finálét megelőző hétvégén, május 14-én, amikor a döntőben vetélkedő csapatok megismerhetik egymást.

A versennyel kapcsolatban a részletes információkat a www.fehervariprogram.hu/siklosi-vetelkedo-2022 oldalon találják meg az érdeklődők.

Archív fotók: Igari Balázs és Lőrincz Miklós