Hírek

Tizenketten vetélkednek a bajnoki címért

2022. február 11.   SZKKK  

Február 15-én, kedden 13 órától rendezik meg a Hiemer-ház Báltermében a harmadik Szóval győzni kommunikációs bajnokság döntőjét, amelyben 12 tehetséges középiskolás mutatja meg, mire képes. A diákok beszédet tartanak, bemutatják Székesfehérvárról készített kisfilmjüket és Azurák Csaba interjúkérdéseire is válaszolniuk kell, negyedikként pedig egy meglepetés feladat vár rájuk.

Az idei tanévben harmadik alkalommal hirdette meg a Prosperis Alba Kutatóközpont a Szóval győzni kommunikációs bajnokságot, amelynek előkészítését, lebonyolítását a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) csapata végezte. A felhívásra negyvenen jelentkeztek, közülük választották ki novemberben azokat a jelölteket, akik a február 15-i döntőbe kerültek.

A tizenkét diák decemberben, majd januárban és februárban is részt vett a mentoralkalmakon, ahol Sohonyai Edit író, Kozáry Ferenc, a Vörösmarty Színház művésze, Töll Konrád, az önkormányzat kommunikációs munkatársa és Azurák Csaba riporter-műsorvezető – egyben a döntő házigazdája – tartott számukra felkészítő tréningeket. Ezeken többek között szó esett a gesztusok, a testbeszéd, az érthetően, jó hangsúllyal kiejtett szavak fontosságáról, de arról is, mitől hatásos egy beszéd, mitől lesz jó egy interjú. Az idei foglalkozások újdonsága volt, hogy egy-egy alkalommal a korábbi döntősök érkeztek az „utódokhoz”, velük például az improvizációs készségeiket fejleszthették a 2022-es év bajnokjelöltjei.

A finalisták közül négyen, Csizmadia Máté Noel, Dallos Kristóf Vladimir, Szvoren Eszter és Tóth Máté a Vasvári Pál Gimnáziumot képviselik; a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskolából hárman érkeztek: Bódis Bence, Kollár Bálint és Molnár Szimonetta Lucia; hárman jöttek a Ciszterci Szent István Gimnáziumból: Major Benedek, Povlács Mira és Still Péter; rajtuk kívül a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium diákja, Furtenbacher Dorina és a Dunaújvárosi SZC Szabolcs Vezér Technikum végzőse, Molnár Dorina pályázik a Szóval győzni kommunikációs bajnokság első helyére.

A döntőben a diákoknak beszédet kell tartaniuk Mit várok a jövőtől? címmel, ezután Azurák Csaba kérdezi őket többféle, előre megadott témáról (például home office, covid járvány stb.). Ez alkalommal vetítik le azokat a kisfilmeket is, amelyeket a jelöltek Számomra Fehérvár címmel forgattak, és még egy meglepetés feladat is vár a fiatalokra. A döntősök teljesítményét négytagú zsűri – Bukosza Zita, az M5 szerkesztő-riportere, Hagymásy András, a Fehérvár Médiacentrum Kft. ügyvezető igazgatója, Stettler Zsuzsanna, a polgármesteri hivatal kommunikációs főosztályának vezetője és Vakler Lajos, a Fehérvár Televízió szerkesztő-riportere – értékeli.

A verseny első helyezettje elnyeri a bajnoki címet, emellett egy Go-Pro kamerával és 100 ezer forinttal lesz gazdagabb, és egy napra ő lehet Székesfehérvár diákpolgármestere, döntős társai pedig a segítő stábját alkotják majd. A második helyezett egy okosórát, a harmadik pedig egy bluetooth hangszórót kap teljesítményéért. Ezen kívül minden döntős lehetőséget nyer a Prosperis Alba számukra szervezett ingyenes tréningjein, programjain való részvételre.

A Szóval győzni verseny döntőjét az SZKKK YouTube-csatornáján 13 órától élőben követhetik majd az érdeklődők, a nézőtéren pedig családtagok, barátok, tanárok drukkolhatnak a versenyzőknek.