Felhívások, Hírek

Aranybullácska – Felhívás

2022. március 21.   SZKKK  

II. András királyunk 1222-ben úgy döntött, hogy új törvényeket hoz. Hosszú hónapokon át dolgozott fáradhatatlanul azon, hogy a magyar nemesség jogait írásban is rögzítse. Mikor elkészült munkájával, büszkén nézett végig az okmányon, és hogy hitelesítse, a pecsétjéért nyúlt… de a pecsét nem volt sehol. A király azonnal parancsba adta minden szolgálónak, hogy nem foglalkozhatnak mással, csak a pecsét keresésével, de senki nem talált semmit. Ezért az uralkodó úgy döntött, a városban élő gyermekek segítségét kéri, hogy alkossák újra a pecsétet, mellyel hitelesítheti a dokumentumot.

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ az Aranybulla-emlékév eseményeihez kapcsolódva ARANYBULLÁCSKA címmel kreatív pályázatot hirdet óvodás és általános iskolás gyermekek részére. 

 

A pályázat központi témája: az Aranybulla

A pályázatban kíváncsiak vagyunk arra, milyen egyedi aranybullácskát, aranypecsétet készítenek a gyerekek.

Alkalmazott technikák: A pályázatban nem szeretnénk határt szabni a kreativitásnak, ezért mindenki olyan alapanyagot, technikát alkalmazhat, amilyet csak szeretne. A gyerekek elkészíthetik saját aranybullácskájukat online rajzolóprogramok segítségével is.

 

Kategóriák:

I.    Óvodások

II.   1–2. osztályosok

III.  3–4. osztályosok

IV.  5–8. osztályosok

Pályázni egyénileg vagy csoportosan (maximum 4 fő), a csoport és az alkotók nevének megadásával is lehet.

 

Leadási feltételek:

Kérjük, hogy leadás előtt a felhívás alatt található adatlapot töltsék ki, és a pályamunkára próbálják meg ráírni a mű címét. A rajzolóprogrammal készült pályamunkákat pdf vagy jpg formátumban kell elküldeni a  hermanne.klara@fehervariprogram.hu e-mail címre. Papíralapú kidolgozás esetében a pályamű mérete A4-es lehet, a rajzokat és minden egyéb technikával készült pályaművet a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ portáján (8000 Székesfehérvár, Fürdő sor 3.) lehet leadni, hétfőtől péntekig 8.00–20.00 óráig recepciós munkatársunknál. Az átvételről elismervényt ad kollégánk.

 

A pályázat benyújtási határideje: 2022. május 2., hétfő 20.00 

 

Kiállítás és kapcsolt programok: A pályaműveket 2022. május 28–29-én a Városház téren, a Hetedhét Játékfesztivál keretein belül ledes kivetítéssel tekinthetik meg az érdeklődők.

Díjazás: A beküldött alkotásokat szakértő zsűri értékeli, kategóriánként az első, második és harmadik helyezettek nyernek értékes ajándékcsomagot. Az eredményhirdetést és díjátadót 2022. május 28-án, szombaton 16.45 órakor rendezzük meg a Városház téren felállított színpadon.

Tisztában vagyunk vele, hogy a pedagógusok nélkül pályázatunk nem lenne sikeres, ezért köszönjük támogatásukat, köszönjük, hogy segítik a gyermekeket.

 

Bővebb információ:  

Hermánné Klára
Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ
+3670/652-3557
hermanne.klara@fehervariprogram.hu


 

Aranybullácska

Felhívással jöttünk hozzátok, a király parancsolatával, aki fontos ügyben kéri a segítségeteket!

II. András királyunk hosszú hónapokon át dolgozott fáradhatatlanul, hogy a magyar nemesség jogait írásban is rögzítse az Aranybullában. Mikor elkészült munkájával, büszkén nézett végig az okmányon, és hogy hitelesítse, a pecsétjéért nyúlt…

De a pecsét nem volt sehol. A király azonnal parancsba adta minden szolgálónak, hogy keressék égen-földön, de hiába, a pecsétet nem lelték. Ezért az uralkodó úgy döntött, a városban élő gyermekek segítségét kéri: alkossanak új pecsétet, méghozzá olyat, amivel megmutatják, milyen ügyesek, ötletesek!

Bennetek bízik most a király: használhattok bármilyen anyagot, bármilyen technikát – rajzolhattok, festhettek, ragaszthattok és formázhattok gyurmából vagy agyagból –, akár még azokon a varázslatos, mindent tudó számítógépeken is alkothattok. Szárnyaljon a fantáziátok, legyen új pecsétje az uralkodónak!

Egyedül könnyebb? Vagy inkább egy csapatban dolgoznátok? Rátok bízzuk, a lényeg, hogy a munkátokat időre hozzátok, küldjétek a király kancelláriájára, a Csónakázó-tó melletti emeletes palotába, a Fürdő sorra! Ne feledjétek a dátumot: május havának 2. napjáig várjuk az új pecsétet, a munkás napokon reggel nyolctól este nyolcig.

Számíthattok a királytól jutalomra is, a legjobbak díjat, ajándékot kapnak május 28. napján, amikor a műveket is bemutatjuk minden kíváncsinak a Hetedhét Játékfesztiválon.

Munkára fel, gondolkodj, tervezz és alkosd meg az aranypecsétet, ne várjon hiába a király!