A hosszú kényszerszünet után újra az ételkészítésé lesz a főszerep, a gasztronómia visszatér az életünkbe! Idén végre ismét lesz Fehérvári Halünnep: 2022. április 2-án, szombaton, amikor is Pamminger Ede és Grenyovszky Károly mesterszakácsok vezetésével újra megfőzik a Királyi Város halászlevét a Palotavárosi tavaknál. Mintegy 1200 adag, bajai „stílusban” készült halászlével várják a halételek szerelmeseit a fesztivál megújult helyszínén, a tavak társaságában.
Az óriásbográcsban alapanyagként 800 kiló pontyot, 100 kiló vöröshagymát, 30 kiló szegedi paprikát és 30 kiló halászlétésztát használnak fel a mesterszakácsok, akik idén is sok meglepetéssel várják az eseményre kilátogató érdeklődőket. A halászlé mellett többek között harcsapaprikás túrós csuszával, lillafüredi pisztráng roston, steak burgonyával, csiki mártással, ponty chips (ropogós) mártogatóssal és egyéb finomságok is szerepelnek az étlapon.
A gasztronómia kedvelőinek főzőversenyt is hirdetnek a szervezők halászlé és egyéb halétel kategóriában, amelyre csapatok és egyének is jelentkezhetnek. A nevezési és versenyfeltételek a részletes programokkal együtt honlapunkon olvashatók.
Minden kedves vendégünket szeretettel várjuk az óriásbogrács mellé! Csalogatónak pedig álljon itt az alábbi idézet Forscher Rudolf tollából:
„Illata kellemes, színe tűzpiros,
levének teste van, mely bársonyosan egységes,
a benne feladott halak nemesek, filézettek, húsuk ízletes és rugalmas,
a koronát mindezekre a frissen belefőzött belsőségek
és a tájegységek meghatározta betétek teszik fel,
ennek tökéletes aránya alkotja a kulináris élményt.”
Archív fotó: Kiss László (ÖKK)