Hírek

Hiába szél, hiába eső, halnak lennie kell

2022. április 9.   Lőrincz Miklós  

Egy héttel később sem voltak kegyesek az égiek: zuhogó eső, aztán meg hideg szél tette próbára a Fehérvári Halünnep szervezőit és résztvevőit. A színpadi programok többsége elmaradt, a főzők viszont nem hagyták magukat, sok finomság készült idén is a Palotavárosi tavak mellett.

A hal úszni kíván – na de ennyire? Hiába halasztották el egy héttel, a sorban nyolcadik Fehérvári Halünnep reggelén szakadó esőben készülődtek a megnyitóra a szervezők. Szolgálatba állt a felmosóvödör és a rongy is, hogy aztán a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar zenészei – katonához méltó módon – szembeszálljanak az elemekkel: a viharos szél miatt a tervezett koncert helyett menetzenével álltak színpadra és nyitották meg az eseményt, amelyet az utóbbi években nem lehetett megrendezni. Pedig sokan várták már, a program egyre népszerűbb a fehérváriak körében, a legutóbbi eseményre is sok ezren látogattak ki a Palotavárosi tavak mellé.

A tavasziasnak egyáltalán nem mondható, kellemetlen, hideg időjárás miatt idén biztosan nem dől meg a látogatórekord, a főzőversenyre jelentkezőket azonban így sem sikerült elrettenteni. A halkedvelők ott voltak a kezdésre, és el is készítették, amit elterveztek – még ha időnként erősen kapaszkodni kellett, nehogy elvigye a szél a sátorral együtt az ételeket is. A zsűri – dr. Almási Ferenc, Boda János, Ecseri Tünde és Rácz Jenő – most is körbejárt, tanácsokkal is segítette a főzőket, ha kellett. És elkészült az ígért óriáshalászlé is: 800 kiló pontyot, 100 kiló vöröshagymát, 30 kiló szegedi paprikát és 30 kiló tésztát használt fel a két mesterszakács, Pamminger Ede és Grenyovszky Károly a főzéshez.

Az egyik sátorban rajzkiállítást rendeztek a Székesfehérvári Kulturális és Közösségi Központ óvodások számára hirdetett pályázatára érkezett alkotásokból. A színpadon a freestyle focikunsztokat Vértes Rebekától még láthatták az érdeklődők, és óriásbuborékok is készültek, de a szórakoztató műsorok többségét a veszélyesen viharos szél miatt sajnos mind kénytelenek voltak lefújni a szervezők, így a délután főként a díjátadók jegyében telt.

Elsőként A világ egy hal szemén keresztül címet viselő rajzpályázat díjazottjai vehették át ajándékaikat – a főként játékokat tartalmazó csomagokat Viza Attila önkormányzati képviselő és Benkő-Igaz Krisztina, a pályázatot kiíró Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szakmai vezetője adta át az ovisoknak. A pályázaton harmadik helyezést ért el Csernai Teodor (Rákóczi utcai Óvoda Maci csoportja), második helyezett lett Krausz Anna és Tánczos Izabell (Árpád Úti Óvoda Vizivárosi Tagóvodája) egy közös munkával, az első díjat és a vele járó halas trófeát pedig Szolga Lili és Fürész Izabella (Árpád Úti Óvoda Vizivárosi Tagóvodája) vehette át, ugyancsak egy közös alkotásért. Gratulálunk az ifjú alkotóknak!

A gyerekek után a főzőcsapatok képviselői izgulhattak, vajon kinek az étele nyerte el a zsűri tetszését. A VIII. Fehérvári Halünnep főzőversenyére negyven csapat nevezett – az időjárás miatt ugyan néhány csapat nem érkezett meg, de a zsűrinek így is bőven volt mit értékelnie. A főzőverseny díjait a zsűri, valamint Viza Attila önkormányzati képviselő és Nagy Attila, a HOFESZ elnöke adta át.

A halászlé kategóriában a 17-18-as csapat szerezte meg a harmadik helyet, a második helyen a 27-es csapat végzett, a fődíjat és a vándorkupát pedig a 20-as csapat vehette át. A zsűri külön kiemelte, hogy a csapat harmonikus ízű, szép, tiszta és homogén halászleve nem csak első lett, de elsőként is készült el.

A díjátadón nem hangzott el, de a zsűri most előszőr értékelte a „városi halászlevet” is: „Harmonikus ízű, kellemesen sós, finom halászlé – reméljük, hogy jól járt vele a város lakossága. A dolgozók beleadtak apait-anyait az elkészítésébe” – írták az értékelőlapra.

A zsűri két különdíjat is átadott két hasonló kategóriájú, hasonló minőségű ételt készítő csapatnak, a 30-as és 5-ös csapatnak. „A 30-as csapat már az értékelés lezárulta után hozta az elkészült halászlét, de kiváló minősége, úgy érezzük, díjat érdemel” – vélekedett a zsűri.

Az egyéb halételek kategóriájában harmadik helyezést ért el a 27-es csapat: aranydurbincsot készítettek kínai kelben, citromos bulgurral, emellé harcsapaprikást is, vargányával és ikrás burgonyagombóccal. A zsűri szerint nagyon szépen, gusztusosan tálalták fel a fogásokat. A második helyen a 29-es csapat vegyestála végzett, amelyet válogatott apróhalakból készítettek. „Rendkívül munkaigényes volt a tál, amit kreatívan szervíroztak: nagyon szép volt a megjelenése és teljesen szálkamentes” – emelte ki a zsűri. A kategória fődíját a 22-es csapat kapta a csáki töltött pontyfiléért, amely bacon chipsszel készült, fűszeres morzsában.

Gratulálunk a csapatoknak, találkozzunk jövőre is!

Fotó: Simon Erika (ÖKK) és Lőrincz Miklós

 


 

,