Aranybulla piknik

2022. március 8.   SZKKK  

Mikor:
2022. április 24., vasárnap @ 10:00 – 18:00 Europe/Budapest Időzóna
2022-04-24T10:00:00+02:00
2022-04-24T18:00:00+02:00
Hol:
Városház tér
Székesfehérvár
Belváros
Költség:
Ingyenes

Az emlékév egyik kiemelkedő eseménye lesz április 24-én, vasárnap az Aranybulla piknik: a történelmi dokumentum kiadásának 800. évfordulója tiszteletére szervezett esemény egy napra a 13. századot idézi, hogy a Városház térre látogatók minél többet megtudjanak a korszakról. Az ingyenes rendezvényen középkori nyomda, pecsétkészítés, papírmerítés, régizene és utcaszínház is várja az érdeklődőket a belvárosban 10.00–18.00 óra között.

Aranybulla piknik

2022. április 24., vasárnap 10.00–18.00

 

A király írnoka: középkori nyomda és kellékeinek bemutatója, kipróbálása, az emlékévhez köthető egyedi lenyomat készítése, papírmerítés, tintakészítés, kalligráfia, írás lúdtollal

Kézműves foglalkozások: fiúknak lovagkori fegyverek (kard és pajzs) készítése, lányoknak koszorú, fátylas fejdísz és párta készítése. Rézműves mesterség bemutatása, látványkovácsolás

Királyi akusztik: a Bordó Sárkány Régizene Rend egész napos hangulatvarázsa

  

15.00 és 17.00 Középkori táncbemutató és táncház az Alba Regia Táncegyüttes Senior csoportjával, a 15 órai bemutatóhoz a Kákics zenekar húzza a talpalávalót

16.00 II. András és az Aranybulla – Jobku és Dzsevu világhírű akrobatikus történelemóra-színháza
Írta, rendezte és előadja: Egger Géza és Lábodi Ádám

Nyolcszáz évvel ezelőtt adta ki II. András király Székesfehérváron a magyar történelem kiemelkedő jelentőségű dokumentumát, a nemesség jogait rögzítő Aranybullát. A jeles évforduló alkalmából emlékévet hirdetett a város önkormányzata, amelyet számos rendezvénnyel tesznek emlékezetessé a helyi intézmények, szervezetek.

Az Aranybulla kiadásának napján, április 24-én, vasárnap 10 órától este hatig nagyszabású eseményre várja az érdeklődőket a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ a Városház térre. A belvárosba látogatók izgalmas időutazáson vehetnek részt, az érdekes, szórakoztató, de egyben ismeretterjesztő programok segítségével visszarepülhetnek a 13. századba, hogy – többek között – a középkori nyomdával elkészítsék az emlékévhez kapcsolódó egyedi okmányukat. Íródeákokká válhatnak, kipróbálhatják a tintakészítést, a papírmerítést, megtanulhatják a nád- és a lúdtoll használatát, megismerkedhetnek a korabeli írásformákkal. Azt is megtudhatják, mi mindennel foglalkoztak az írnokok, milyen alapanyagokat használtak a hivatalos írásokhoz, hogyan és miből készültek a pecsétek, de kiderül az is, milyen szerszámokkal dolgoztak a rézművesek és a kovácsok. A gyerekek fakardot, pajzsot, koszorút és fátylas fejdíszt készíthetnek a kézműves foglalkozásokon.

Az egész napon át tartó jó hangulatról a Bordó Sárkány Régizene Rend gondoskodik, délután három és öt órakor az Alba Regia Táncegyesület Senior csoportja hívja táncba a látogatókat, ehhez a 15 órai bemutatóban a Kákics együttes húzza a talpalávalót.

A jelenlévők színházat is láthatnak majd: a Székesfehérvári Királyi Napokról ismert és kedvelt Jobku és Dzsevu akrobatikus történelemóra-színházában II. András és az Aranybulla történetét játssza és meséli el Egger Géza és Lábodi Ádám 16 órától. A vidám előadásból többek között megtudhatjuk, hogy II. András leginkább Aranybullájáról és a Szentföldre vezetett keresztes hadjáratáról ismert. A két időutazó detektív, Jobku és Dzsevu a Szentföldre tett látogatásuk előtt azt a rejtélyt próbálja megoldani, hogy mi történhetett az Aranybulla hét eredeti példányával… Az általuk elképzelt változatokat roppant szórakoztató módon játsszák el, eközben azt is elmagyarázzák, bemutatják, mi is az az Aranybulla, és persze Gertrúd királyné megölése sem maradhat ki a történetből. A sziporkázóan szellemes utcaszínházi sorozat ezen epizódja is dalbetétekkel, szkeccsjelenetekkel, akrobatamutatványokkal és rettenetes titkokkal gazdagítja az uralkodó és korának bemutatását.