Hírek

Keresték és meg is találták a zászlót

2022. április 25.   SZKKK  

A múlt héten lezajlott a Siklósi Gyula Városismereti Vetélkedő elődöntője. Az első fordulóból bejutott tíz csapatnak egy hete volt, hogy felkeresse a kijelölt helyszíneket, teljesítse a szakértők által összeállított feladatokat és végül megtalálja a verseny zászlaját. A diákok segítséget is kaptak, hiszen több kérdés is a korábban elkészült, az interneten látható kisfilmekhez kapcsolódott, de természetesen saját kutatómunkát is kellett végezniük ahhoz, hogy sikeresek legyenek. Az elődöntőből hat csapat jut a döntőbe, az eredményhirdetést csütörtökön, április 28-án 16.30 órától élőben követhetik az érdeklődők a versenyt szervező Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ közösségi oldalán és YouTube csatornáján.

Mérőszalag, fotózásra alkalmas telefon, toll és papír, no meg a tudásuk és a kreativitásuk – erre volt szüksége a Siklósi Gyula Városismereti Vetélkedő elődöntőjébe jutott csapatoknak, hogy sikerrel teljesítsenek. A tíz csapat – az Aura Dominae (Kodolányi János Gimnázium),az Alba Régia, az Aranyhulla, a Favágók, a Heo heo és a MCCXXII (Vasvári Pál Gimnázium), az Aranybulák (Székesfehérvári SZC Hunyadi Mátyás Technikum), az Arany Ászok (SZSZC Bugát Pál Technikum), A legnagyobb 1222 (SZSZC Széchenyi István Műszaki Technikum) és az Aranyalma (SZSZC I. István Technikum) – tagjai a tavaszi szünet után, április 16–22. között kaptak időt, hogy megoldják a második forduló feladatait. Hiemer-ház, Budenz-ház, Országalma, Oskola utca, Romkert, Szent Sebestyén-templom, Városháza, Pelikán udvar, Ady Endre utca – a belvárosban és kicsit azon túl is sok helyszín és ott a kapcsolódó kérdések várták a diákokat.

A szakértő csapat által összeállított feladatsor megoldásában sokat segítettek az első verseny idején hozzáértő kutatók közreműködésével készített, a YouTube-on megtekinthető kisfilmek, a kérdések többsége ezek anyagára épült. Aki ezeket figyelmesen végignézte, annak nem okozott gondot válaszolni például arra a kérdésre, hogy milyen állati maradványok kerültek elő a Budenz-ház pincéjében feltárt kútból (bárány és szarvasmarha), vagy arra, hogy kinek a gyűjteményéből áll a ház emeletén látható kiállítás (Ybl Ervin). A Hiemer-házban többek között az építészeti stílusok (gótikus, barokk, rokokó) jegyeit dokumentálták fotókon, de a városbíró feladatkörét is meghatározták az ismereteik alapján. Jártak az Ady Endre utcában, ahol megtalálták a Grosz Bernát és felesége, Armuth Aranka emlékére elhelyezett botlatóköveket, és arra is választ kerestek, hogyan emlegeti emlékirataiban Boross Mihály az egykori kávéházat. Megtudták, hogy miért nevezik „gatyaszár” utcáknak a Móri utat és Havranek utcát (mert Zámoly irányába gatyaszár-szerűen kiszélesednek). A feladatok között természetesen szerepeltek az Árpád-ház uralkodóihoz és az egykori koronázóbazilikához kapcsolódó kérdések is – a rövid áttekintésből is látszik, hogy a régészettől az építészeten át a helytörténeti ismeretekig sokféle területen mutatták meg a diákok, mennyire ismerik a várost és annak történelmét.

Az elődöntő öt helyszínén a szervezők nyomokat, egy mondat részleteit rejtették el, a darabokból összeállított szöveg vezetett el arra a végső helyszínre, ahol a vetélkedő zászlaját találhatták meg a csapatok. Ezzel zárult a kalandos második forduló, a zászlóval csapatképet készítettek a diákok, amelyet – a forduló összes feladatának megoldásával egyetemben – a megadott online felületre töltöttek fel péntek éjfélig. A kitöltött feladatsort a versenyt segítő szakértők – Haraszti Zsigmond, a Szent István Király Múzeum múzeumpedagógusa, Rosta Helga, a Néprajzi Múzeum múzeumpedagógusa, Váczi Márk történész, néprajzkutató – értékelik, az eredményeket április 28-án a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Facebook-oldalán és YouTube csatornáján élő közvetítésben hirdetik ki. A döntőbe, amelyet május 16-án, hétfőn rendeznek a Vörösmarty Színházban, hat csapat jut be.