Egyéb, Hírek

Egészségünkért: szűrések mindenkinek

2022. május 4.   Lőrincz Miklós  

Az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ Segítő Fehérvár programja keretében egészségügyi szűrést szervez a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ a Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvarban május 21-én, szombaton 8.00 és 12.00 óra között. A program ingyenes.

Székesfehérvár önkormányzata számára kiemelten fontos a város lakóinak egészsége, a betegségek megelőzése, ennek érdekében évek óta rendszeresen szerveznek szűrővizsgálatokat a városban, az egyes városrészekben élőknek, illetve célzottan nőknek és férfiaknak. Ezért tartották fontosnak a szervezők, hogy a Segítő Fehérvár projektnek is része legyen egy ilyen alkalom. Május 21-én, szombaton 8.00–12.00 óra között minden korosztály számára hasznos egészségügyi szűrésekkel várják az érdeklődőket a Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvarban.

Egészségügyi szűrések

  • Szájüregi daganatszűrés (Virág Egészségközpont)
  • Allergia- és homeopátia-tanácsadás (Virág Egészségközpont)
  • Hallásvizsgálat (Virág Egészségközpont – dr. Bedő Adél, dr. Fellegi Veronika fül-orr-gégész szakorvos)
  • Vérnyomás- és vércukorszintmérés (FM Szent György Egyetemi Oktató Kórház)
  • Magasság- és testsúlymérés, BMI index meghatározása (FM Szent György Egyetemi Oktató Kórház)
  • Testzsírszázalék-mérés (Illés Ildikó)
  • Dietetikai tanácsadás (FM Szent György Egyetemi Oktató Kórház)
  • Emlő önvizsgálat tanítása (FM Szent György Egyetemi Oktató Kórház)
  • Depresszió felmérés (FM Szent György Egyetemi Oktató Kórház)
  • Vitamin étrendkiegészítő kóstoltatása (Lencsés Éva)

Gyereksarok

Az esemény látogatói részt vehetnek hallásvizsgálaton, szájüregi daganatszűrésen, lehetőség lesz vérnyomás-, vércukorszint-, magasság- és testsúlymérésre, valamint testzsírszázalék-mérésre is. A szakemberek segítenek kiszámolni az úgynevezett BMI, azaz testtömeg-indexet, amely az ideális testsúlyt mutatja meg, és ahhoz, hogy ezt elérhessék, dietetikai tanácsokkal is szolgálnak az érdeklődőknek. A hölgyeknek megtanítják az emlő önvizsgálatának helyes módját, egy teszt kitöltésével pedig arra is fény derülhet, hajlamosak vagyunk-e a depresszióra. Az esemény látogatói allergia- és homeopátia-tanácsadáson is részt vehetnek, valamint megkóstolhatnak különféle étrendkiegészítőket is.

A szervezők gondoltak a gyerekekre is, nekik egy sarkot alakítanak ki, ahol érdekes foglalkozásokkal, játékokkal tölthetik el az időt, amíg szüleik végigjárják a kiválasztott szűréseket.

A négy éve indult Segítő Fehérvár program keretében számos rendezvény valósult meg az elmúlt években, többek között kirándulások, közösségteremtő és -fejlesztő események, mint például a nagy sikerű Tök ősz rendezvény, amelyeknek lebonyolításában szintén részt vettek a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ munkatársai.


 

,