Hírek

Zenészlegenda a Királykúton

2022. május 5.   SZKKK  

Felkai Miklós rockzenész volt a Királykúti esték vendége csütörtökön a Királykút Emlékházban. A gitáros-zeneszerzőt az est házigazdája, Bakonyi István irodalomtörténész kérdezte életéről, zenekarairól és a május 23-i fehérvári életműkoncertjéről.

„Miért éppen Fehérváron lesz az életműkoncert?” – tette fel a többekben motoszkáló kézenfekvő kérdést az est első perceiben Bakonyi István. Nos, a jelenlévők megtudhatták, hogy a debreceni születésű zenész 1975 óta Budapesten élt, és családjával három éve úgy döntöttek, hogy csendesebb, zöldebb településre költöznek – így kerültek Székesfehérvárra. „Aztán a háromból az első másfelet otthonunkba zárva töltöttük” – mondta nevetve Felkai Miklós, és elárulta, hogy hasznosan töltötte a pandémiás bezártságot: házi stúdiójában olyan új szerzeményeken dolgozott, amelyeket nem csak az életműkoncerten, de a napokban megjelenő új lemezén is hallhat a közönség. Ízelítőt is hozott belőlük az estre, ahol az újdonságok mellett néhány régebbi slágerét is hallhatták a jelenlévők.

A zenész pályafutása szülővárosában, Debrecenben kezdődött. Szívesen beszélt az itt töltött időről, iskoláiról, első zenekarairól – sőt, katonaélményeiről is, hiszen sorkatonaként a Radar Beat együttessel részt vett az Országos Pop-Rock Fesztiválon, ahol egészen a döntőig jutottak, ezüst diplomát szereztek. Innentől nagyjából ötévente jöttek váltások és új zenekarok az életébe: 1969-ben alapító tag volt a debreceni Lux együttesben, és még debreceniként jelentkezett az Apostol együttes megüresedett gitárosi posztjára, amit meg is kapott – ekkor, 1975-ben költözött Budapestre. 1980 és 1984 között a Colorban zenélt, erről a legendás zenekarról is mesélt a lelkes hallgatóságnak.

1986-ban megszervezte az első Gitárpárbaj elnevezésű koncertet, amelyen az ország legjobb gitárosai közül nyolcan játszottak együtt – ennek kulisszatitkairól is beszélt az est folyamán, ahogy arról is, hogy 1993-ban megalapította saját zenekarát, a ma Felkai Jam néven ismert együttest. Szóba került a 2012-ben alapított Fantomasz, és az is, hogy Fehérvárra költözése óta több fehérvári muzsikussal is együtt játszik: Bérces Viktor, Csóka Péter, Kovács Gergő, Mits Marci és Potesz Balázs az életműkoncerten is jelen lesz.

Eddig három szólólemeze jelent meg, az első 1988-ban A magyar tenger címmel, a második a Baby Jazz volt 1991-ben, a harmadik pedig 40+ címmel 2015-ben. Negyedik lemeze New Age címmel az életműkoncertre jelenik meg, emellett számos albumon szerepelt vendégként, többek között Presser Gábor, Dés László, Sass Sylvia, Szörényi Levente, Varga Miklós, Koltay Gergely projektjeiben is részt vett. Felkai Miklós május 23-án Székesfehérváron, az Ifj. Ocskai Gábor Jégcsarnokban ad életműkoncertet – ez lesz az első koncert azon a helyszínen, ennek szervezéséről és koncert vendégeiről is mesélt hallgatóságának.

Az est szervezője a Vörösmarty Társaság és a Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület volt. Az ingyenes program a Tematikus programsorozatok, klubfoglalkozások szervezése Székesfehérváron a TOP-6.9.2-16-SF1-2018-00001 projekt részeként valósult meg.


 

,