Hírek

„Feltekerem és mind megeszem!”

2022. június 18.   SZKKK  

Hangszersimogató, bábszínház, óriásbuborék show és sok-sok játék várta a vendégeket szombaton a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár előtti füves területen. A Maroshegyi pikniken előbb Franczia Dani, aztán a Kokopelli Jazz Matiné hívta zenélni-játszani a gyerekeket, aztán a Kámfor Zenés Bábszínház varázsolta el őket, végül sötétedéskor Horváth Irmával a tábortűz körül gyűltek össze a program vendégei.

Darbuka, tonbak, gatam, cajon – a különleges hangzású szavak különleges hangszereket takarnak, amelyekkel Franczia Dani hangszersimogatójában ismerkedhettek meg a gyerekek. Az árnyékot adó fák alatt a színes babzsákokban heverésző közönség érdeklődve hallgatta a zenész ismertetőit, sőt, a kíváncsiak azonnal kérdeztek is.

Kiderült például, hogy a beás cigányok használta ceglédi kannának Indiában is van egy rokona, és azt is megtudhattuk, hogy a bádogból készült kanna alkalmasabb a zenélésre, mint a zománcos. A gyerekek persze leginkább azt a pillanatot várták, amikor az ígéretnek megfelelően maguk is kézbe vehetik, kipróbálhatják a sokféle ritmus- és dallamhangszert – ez is elérkezett a kicsik nagy örömére.

A zenére éhes közönség mellett mások óriásbuborékot „gyártottak” – ez most minden piknik sztárja, ahogyan az előző három alkalommal, most is nagy sikere volt, és nem csak a gyerekek között. Sok-sok játékot is hoztak a a szervezők a Gárdonyi Géza Művelődési Ház melletti területre, az egészen kicsik is jól szórakoztak ezekkel az ügyességet, koncentrációt, egyensúlyt fejlesztő eszközökkel.

A Kokopelli Jazzmatiné aztán újra a színpad elé hívta az aprónépet: az interaktív koncert keretében a gyerekek megismerték a félős Bolyhoskát, jártak piacon, hallhattak dalt a bárányhimlőről és betegség okozta bajokról. Kiderült, hogy az ifjú korú hallgatóság jártas a konyhaművészetben – legalábbis azt tudják, hogy mi kell a palacsintához, és ha kell, ügyesen fel is tekerik azt. No és énekelni is szeretnek, gyorsan megtanulták a zenekarral a dal refrénjét: „Feltekerem és mind megeszem!”

És a muzsika még mindig nem fogyott el a színpadról: a Kámfor zenés bábszínház előadására egészen közel húzódott a közönség, hogy jól lássa a kis figurákat, amelyekkel a Kacor király című mesét elevenítették föl – és fejlesztették tovább a játszók néhány izgalmas csavarral. Ahogy láttuk, a kicsik mellett a szülők is élvezettel figyelték a történetet.

A programot tábortűz zárta, ahol Horváth Irma zenélt a végig kitartó piknikezőknek.