Hírek

Falra másztak – és élvezték!

2022. július 2.   SZKKK  

Izgalmas, látványos kerékpáros bemutató, kihívás az Exatlon-pályán és a mászófalon, aerobik és jógaóra – többek között ezek a programok várták az érdeklődőket július első szombatján a Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvarban, ahol a sportok mellé egészségügyi szűréseket is kínáltak az érkezőknek a szervezők.

„Kemény vagy, mint a kád széle!” – a Triál Sportegyesület bemutatója után hallottuk a dicséretet a szárazréti közösségi ház kertjében. Aki kapta, az a triálosok legifjabb generációjának tagja: a kilencéves Viszugyel Bálint az idei Sportmajálison látta először a profik mutatványait, és bele is szeretett az átlagember számára igencsak extrém sportba. Két hónapja jár az edzésekre, és tegnap életében először színpadra is állt, hogy megmutassa, mit tanult idáig. Mellette ott volt az egyesület két kiválósága, Horgos Attila és Máté, akik hihetetlen dolgokra képesek a különleges bicajokkal, időnként tényleg úgy tűnt, a gravitáció rájuk nem hat.

Az izgalmas mutatványokhoz a nézők segítségére – és bátorságára is szükség volt: a két triálos a földön fekvő, egyre több (!) gyerek fölött ugrált át. Ami azt illeti, tisztelet jár a mutatványt végignéző-videózó szülőknek is, akik nem kaptak szívrohamot a látványtól. Talán azért, mert a triálsportról szóló ismertetőben az is elhangzott, hogy ez nemcsak a versenyzésről, az extrém kihívásokról szól, az edzéseken elsajátított tudás bizony a hétköznapi bringás életben is hasznos lehet, ha váratlan akadály bukkan fel akár a városban kerekezve, akár terepkerékpározás során. A különleges, nyereg nélküli bringákat persze ki is próbálhatták az érdeklődők – ki több, ki kevesebb sikerrel ért a rövid kis akadálypálya végére.

Ami az akadályokat illeti, abból volt másutt is bőven: a tévéből ismert Exatlon versenyhez hasonló, de persze átlagon felüli képességek hiányában is teljesíthető pálya várta a gyerekeket a kertben. Volt, akit alig tíz perc leforgása alatt többször is láttunk végigmenni a pályán, más pedig – a kezdeti nagy lendület után – inkább visszafordult. A jövő bajnokai fegyelmezetten várták a sorukat a pálya elején, és elképesztő örömmel csúsztak le a végén, ahol persze sok-sok kép is készült a teljesítményről.

Hasonlóan sokan igyekeztek feljutni a mászófalon, amit a biztosítókötélnek köszönhetően az egészen kicsik is bátran megmászhattak. Úgy láttuk, itt is voltak ismétlők, így valószínűleg lesz, aki beleszeret ebbe az egész testet alaposan megmozgató sportba. Minden bizonnyal a freestyle focinak is szerzett új rajongókat a rendezvény, hiszen a műfaj két kiválóságát, Vértes Rebekát és Temesi Károlyt is láthatták az eseményen a résztvevők. Aki másféle mozgásra vágyott, azt Veszelszki-Cséza Ágnes aerobikozni, Szűcs Dorina pedig jógázni hívta – úgy láttuk, az előbbi edzést csak a legkitartóbbak bírták végig.

A sportnaphoz egészségügyi szűrések is társultak szombat délelőtt: a szokásos vérnyomás- és vércukorszint-mérés, testsúly-, testmagasság-ellenőrzés mellett olyan érdekességeket is kipróbálhattak az érdeklődők, mint a nyirokmasszázs és a japán arcmasszázs, de találkozhattak csontkováccsal is. A szakemberek dietetikai tanácsokkal is szolgáltak, a látogatók vitamin étrendkiegészítőket is kóstolhattak. A helyszínen jelen voltak a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász RÉV Szenvedélybeteg-segítő Ambulancia munkatársai is, akik egyéni beszélgetésekre várták a látogatókat, de lehetőség volt a szenvedélybetegségekkel kapcsolatos tesztek kitöltésére is.

Az ingyenes rendezvények az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ Segítő Fehérvár programja keretében valósultak meg, az egészségügyi szűrések a Motívum Kulturális Egyesület, a sportnap a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szervezésében. 

Fotó: Lőrincz Miklós

 

 


 

, ,