Hírek

Piknikek a város két végében

2022. augusztus 28.   SZKKK  

Két városrészbe is pikniket szervezett a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ az utolsó augusztusi szombatra: a Palotavárosi tavaknál és a Kisfaludi Közösségi Ház melletti sportpályán számos szórakoztató program várta az ott élő családokat.

A Palotavárosi piknik komoly logisztikai problémával indult: a sárkány és az ördög egyszerre érkeztek meg a király várához, hogy elrabolják a királykisasszonyt – úgyhogy valamilyen módon el kellett dönteni, ki rabolja el. Kő-papír-olló? Vagy ki bírja tovább a tűzön járást? Netán egyszerűen bízzák a királykisasszonyra, kivel raboltatja el magát? Aztán a nézőtéren helyet foglaló gyerekek és a zenészek – Lengyel Levente és Kasó Máté – aktív közreműködésével a mese minden eleme helyére került, és a bábokat mozgató mesélő, Horváth Szervác eljutott a történet végére.

A Kámfor Zenés Bábszínház a magyar népmesékből ismert hősöket viszi új kalandokba; előadásaik nemcsak a gyerekeknek, hanem felnőtteknek is szórakoztatóak. A társulat idén már több helyszínen szerzett örömet a fehérvári gyerekközönségnek, örökmozgó marionett-figuráikkal ezúttal A sárkány és az ördög című történetet mesélték el zenével, kedves humorral fűszerezve.

Mi a különbség a kecskeduda, a skót duda és a középkori duda között? Miből készül az ütőgardon, hogyan kell megszólaltatni egy kanászkürtöt vagy egy köcsögdudát? Varró János hangszerbemutatóján különleges hangszerekkel lehetett közelebbi ismeretséget kötni, akár kipróbálva is azokat. A népzenész, a Hermann László Zeneiskola tanára ezúttal is rengeteg hangszerrel érkezett az eseményre, bemutatója nemcsak a kérdésekből ki nem fogyó gyerekek, de a felnőttek számára is hasznos és érdekes volt.

A rendezvényről nem hiányozhatott a kézműves foglalkozás, de a mindig népszerű arcfestés, a csillámtetoválás és az idei év slágere, az óriásbuborék-játszó is szerepelt a kínálatban: a kissé szeles időben különösen szép és óriási buborékok születtek. A vállalkozó szelleműek hullámvasútra is ülhettek – igaz, csak a virtuális valóságban: az esemény VR-sátra előtt folyamatosan kígyózott az érdeklődők sora.

A nap az E.V.M. zenekar koncertjével zárult – sajnos, a tervezettnél hamarabb, mert az időjárás közbeszólt. A Republic egyik nagy slágerével, a Repül a bálnával indult, majd a Sing-Sing legismertebb dalával, a Halál a májra című dallal folytatódott a koncert, aztán sorban jöttek az Edda és a P. Mobil slágerei, míg el nem eredt az eső.

Kisfaludon a legkisebbeket várták a piknik nyitányára, a zenés, mondókás, játékos Zengő bölcső foglalkozásra. Ezt a Kacagó Bábszínház előadása követte: a Piroska és a motoros farkas című mesében a csibész farkas különféle álruhákba bújva igyekezett bejutni a nagymama házába, nem kis derültséget keltve az ifjú nézőseregben.

Az esti órákban a zenéé és a humoré volt a főszerep. A Marcali 3 Tenor, Gájer Tamás, Kelemen Gábor és Máthé Zsolt musicalslágerekből és operettdalokból összeállított vidám zenés műsorral érkezett a helyszínre, produkciójuk, mint mindig, most is nagy sikert aratott. Vacsoraidőben megnyílt Kató néni konyhája: a gasztrokabaréban Ihos József és Hack István szórakoztatta a résztvevőket, közben pedig a vacsora is megfőtt. A családi pikniket Bertók Krisztián Dj zenei műsora zárta.

 


 

, ,