Hírek

Gül baba rózsái Szárazréten

2022. szeptember 15.   Lőrincz Miklós  

Gábor diák barátjával, Mujkóval beszökik Gül baba rózsakertjébe és leszakít egy szál virágot, hogy szerelmének, Leilának adja. A lány nem más, mint a ház urának gyermeke, a rózsa pedig szent. Mindez bizony alaposan megbonyolítja a rózsatolvajok életét… Huszka Jenő remekművét, a Gül baba című daljátékot láthatta a Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvar közönsége szerda este a szabadtéri színpadon: a telt házas előadás nagy sikert aratott.

A Sensum Arts produkciója a mából indul: turisták járnak Budán, Gül baba türbéjénél, szelfiznek, míg egyszer csak megnyílik a türbe, és kilép maga Gül baba. És máris 1590-ben vagyunk, a török hódoltság idején. Gül baba kertjének vasrácsai védelmezik a gyönyörű rózsákat, amelyeket a törökök szentnek tartanak. Leilát, Gül baba lányát pedig a hárem falai őrzik. Gábor diák első látásra szerelmes lesz a lányba, és leszakít egy szál rózsát, hogy Leilának adja. A törökök törvényei azonban egyetlen szent rózsa leszakítását is halállal büntetik… Gábor diák halálát különösen Ali basa sürgeti, hiszen Leilát ő szeretné 137. feleségül a háremébe.

Peller Károly rendező, a Budapesti Operettszínház művésze előadás előtt a nézőket köszöntve elmondta, hogy ez egy török-magyar Rómeó és Júlia történet, csak persze kevésbé tragikus véggel, ahogy az már operettek esetében lenni szokott. Huszka Jenő darabja az 1905-ös bemutató idején óriási sikert aratott, de ma már ritkán játsszák. „És ez a mi szerencsénk, így tudjuk minél több helyre elvinni. Hálásak vagyunk a Déryné Programnak, hogy ezt az előadást is beválogatta repertoárjába, így hozhattuk el Fehérvárra is” – mondta Peller Károly.

A rendező a darab szereplőiről szólva nem titkolta: nagyon büszke arra, hogy a címszerepet egy olyan legenda vállalta, mint Egri László, akit számtalan opera és operett baritonjaként ismert és kedvelt meg a közönség a hazai színházakban, és az Operettszínház sztárja, Szendy Szilvi is elfogadta a felkérést Zulejka szerepére. A szerelmeseket ma még kevéssé ismert művészek alakítják: primadonnaként, Leila szerepében Dezső Ágota látható-hallható („Jól jegyezzék meg ezt a nevet, mert a következő években sokat fogják hallani” – mondta Peller Károly), Gábor diákot pedig az a Szaszák Zsolt alakítja, aki már nem ismeretlen a fehérvári közönség előtt, hiszen a Fame egyik főszerepét játssza a Vörösmarty Színházban. A rendező azt is elárulta, hogy Szaszák Zsoltnak ez az első bonvivánszerepe.

Bár a Gül baba ritkán játszott darab, tele van népszerű, mindenki által ismert és kedvelt, a színészektől operai képességeket kívánó dalokkal – csak épp nem mindenki tudja, hogy ezek ebből a műből származnak. Darumadár fenn az égen, Ott túl a rácson, Borban az igazság, borban a vigasz – csupa népszerű dallam csendült fel az előadás során.

A két éve indult Déryné Program színházi produkciók országos utaztatását végzi, a nézők számára jelképes, kétszáz forintos áron – ennek keretében érkezett a Sensum Arts Gül baba című zenés játéka a szárazréti szabadtéri színpadra. Akik ezt a programot választották szerda estére, minden bizonnyal jól szórakoztak.

Fotó: Lőrincz Miklós

Huszka Jenő–Martos Ferenc:

Gül baba

Zenés játék két részben

Szereplők:
Gül baba: Egri László
Leila, a lánya: Dezső Ágota
Gábor diák: Szaszák Zsolt
Mujkó: Öller Roland
Ali basa: Gyurcsok Buda
Zulejka háremhölgy: Szendy Szilvi
Zülfikár: Nagy Péter János
Fatime háremhölgy: Vanderlik Boróka
Zaida háremhölgy: Lezsák Bernadett
Szpáhi: Nagy Bence

Rendező: Peller Károly

 

 


 

,