Hírek

„Megörökíteni mindent, ami szép, ami érdekes”

2022. szeptember 14.   SZKKK  

Szerdán este nyílt meg az idén 65 éves Székesfehérvári Fotóklub jubileumi kiállítása a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) Fürdő sori épületében. A kiállítást és magát a fotóklubot Lehrner Zsolt alpolgármester ajánlotta a jelenlévők figyelmébe, közreműködött a Parlan-Duó fuvoladuó.

Hagyományosan népes közönség gyűlt össze a tárlatnyitóra, hiszen maguk az alkotók is sokan vannak: huszonhét fotós nyolcvannégy képe – portrék, természetfotók, zsánerképek, városképek, eseményfotók és sok minden más – látható az október 12-ig látogatható kiállításon.

Hatvanöt évvel ezelőtt még fotószakkörként kezdte a működését a város fotós közössége, és csak néhány évvel később alakultak fotóklubbá – mondta a megnyitón Posfai Attila, a klub elnöke, aki arról beszélt, hogy a klub ars poeticája és célja a kezdetektől fogva változatlan: megörökíteni mindent, ami szép, ami érdekes.

Lehrner Zsolt alpolgármester emlékeztetett, hogy az 1957-ben alakult szervezet 1958 novemberében már megrendezte a Magyar Városok Fotószalonjának vándorkiállítását az István Király Múzeumban, 1959-ben pedig az I. Megyei Fotókiállítást szervezte meg. A klub nevéhez fűződik a Női Fotósok Országos Kiállítása, amit 1979-től tíz éven át, kétévente folyamatosan megrendeztek, és ők alapították a Pannónia Fotószalont is.

„A fotóklubok a fotó amatőr mozgalom magasabb szervezettségi formáját jelentik és művészi színvonalát képviselik. Így a klubok az alkotó tevékenység mellett a művészeti ismeretterjesztés fórumává váltak” – mondta az alpolgármester, aki örömét fejezte ki, hogy a fotóklub ma, a facebook- és instafotók világában is fontosnak tartja a magas színvonalú, minőségi fotózást és az oktatómunkát is.

A Székesfehérvári Fotóklub minden héten szerdán 17 órától tart foglalkozást az SZKKK-ban, melyeken előadások, vetítések, képválogatások és mini tanfolyamok is várják az érdeklődőket.