Hírek

Családi programok az ősz jegyében

2022. október 12.   SZKKK  

Három városrészben is családi kézműves programokkal, játékos foglalkozásokkal várja az ott élőket a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) október végén: kopogtatók, asztaldíszek, töklámpások készülnek majd Csalán, Börgöndön és Kisfaludon – utóbbi helyen fel is vonulnak a frissen készült lámpásokkal.

A töklámpás készítése, a tökfaragás régi hagyomány hazánkban – az első erről szóló történet egészen Salamon királyunk idejébe nyúlik vissza. A 20. század eleji paraszti világban már kifejezetten kedvelt volt Magyarországon a töklámpások készítése, amivel ijesztgették, heccelték egymást a fiatalok. Manapság már inkább lakásdísznek használják ezeket a látványos lámpásokat, amelyekben gyertya vagy mécses szolgál fényforrásként.

Kisfaludon is régi hagyomány már az a tökfaragó délután, amelyet felvonulás zár. Az SZKKK és a Kisfaludi Hagyományőrző Kulturális Egyesület közös szervezésében zajló eseménynek október 21-én, pénteken ad otthont a Kisfaludi Közösségi Ház: 17 órától lehet faragni a tököket, majd 18 órától az alkotók és kísérőik az elkészült tökfejekkel felvonulnak a település utcáin, ahol egy-egy háznál megállva teával, forralt borral kínálják őket a menetben gyönyörködő városrészlakók. A programon tököt mindenki kap a szervezőktől (a készlet erejéig), de a faragáshoz szükséges eszközökről a résztvevőknek maguknak kell gondoskodniuk.

Másnap, október 22-én, szombaton 16 órától a Csalai Közösségi Térbe várják a városrészben élőket őszi kézműves foglalkozásra, amelynek célja, hogy az ősz gyönyörű színeit az otthonukba is bevigyék az emberek. Az este hatig tartó foglalkozáson kopogtatók és asztaldíszek készülnek, az alapanyagokat a szervezők biztosítják.

Új közösségi helyszínnek számít Börgöndpusztán a Tó Söröző. amely október 28-án, pénteken 17 órától a Börgöndi halloweennek ad otthont. Az este hétig tartó családi programon cukorkagyűjtő ösvény várja a gyerekeket ügyességi és kreatív feladatokkal: huncut tökbarát kockajáték, szörnyecskekészítés, dobójáték, töknyomda, „Mi van a dobozban?” játék és halloween-totó szerepel az ösvényen. Az eseményen lesz halloween témájú arcfestés és tökfaragás is – ehhez a tököt a szervezők biztosítják, a faragáshoz szükséges eszközökről pedig a résztvevőknek kell gondoskodniuk.

 


 

, ,