Katalin-napi köszöntő és bál

2021. november 18.   Lőrincz Miklós  

Mikor:
2022. november 25., péntek @ 17:00 – 2022. november 26., szombat @ 01:00 Europe/Budapest Időzóna
2022-11-25T17:00:00+01:00
2022-11-26T01:00:00+01:00
Hol:
Liszt Ferenc utca, majd Felsővárosi Közösségi Ház
Székesfehérvár
Liszt Ferenc utca
majd Havranek József u. 27.
Költség:
Báli belépő: 1900
Kontakt személy:
Orosz Júlia
+3670/443-7068

A hagyományos köszöntő mellett idén bállal is ünnepelhetnek a Katalinok november 25-én. A Liszt Ferenc utcában, Kati néni szobránál 17 órakor kezdődik a program, amelyen a név viselőit egy szál virággal köszönti a város polgármestere, a Fehérvári Polgárok Egyesülete és a Hagyományos Piacokért Egyesület pedig forralt borral és harapnivalóval kínálja a vendégeket. A műsort a Tilinkó zenekar és az Alba Regia Táncegyüttes Szenior csoportja szolgáltatja. A Felsővárosi Közösségi Házban 19 órakor kezdődik a bál, amelyre 1900 forint a belépő, jegyek a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Fürdő sori épületében válthatók hétfőtől péntekig 10–16 óráig. 

Kati néni szobra, az egykori „fertályos asszony”, Molnár Imréné Boda Katalin emlékét idéző alak Székesfehérvár egyik legnépszerűbb nevezetessége: a Liszt Ferenc utcában járókra mosolygó Kati néni ma éppúgy hozzátartozik Székesfehérvár múltjához, mint a jeles történelmi alakokat ábrázoló alkotások. A helyszín hosszú ideje minden november 25-én este megtelik: az itt rendezett hangulatos Katalin-nap az elmúlt évtizedek alatt a város egyik legkedvesebb ünnepévé lett.

17.00  Katalin-napi köszöntő Kati néni szobránál, a Liszt Ferenc utcában

17.45  Fáklyás felvonulás a táncosokkal a Felsővárosba

19.00  Katalin-napi bál a Felsővárosi Közösségi Házban (Havranek József utca 27.)
            Néptáncegyüttesek műsora • Táncház a Szedtevette zenekarral • DJ Kiss Attila

Idén is idevárják a szervezők a fehérváriakat: 17 órakor a polgármester, Cser-Palkovics András és Földi Zoltán, Felsőváros képviselője egy szál virággal köszönti a név viselőit. A vendégeket forralt borral és harapnivalóval a Fehérvári Polgárok Egyesülete és a Hagyományos Piacokért Egyesület kínálja, és természetesen most is szól majd a zene, és lesz tánc is: a Tilinkó zenekar muzsikál, az Alba Regia Táncegyüttes Szenior csoportja mellé vendégegyüttesek – a budapesti Ágról Ágra Néptáncegyüttes, a Csepeli Öreg Táncosok Együttese, a Litér Senior Csoport, a ráckevei Rőzse Táncegyüttes és a Vasas Művészegyüttes Obsitos Csoportja – is érkeznek a közös táncra. 

Az ünnepség után fáklyákkal indulnak a táncosok és a bál vendégei a Felsővárosi Közösségi Házba, ahol Juhász Zsófia, a Székesfehérvári Közösségi Központ igazgatója és Földi Zoltán képviselő köszönti a megjelenteket. A színpadon a bál nyitányaként a belvárosban látott csoportok egy-egy koreográfiát mutatnak be a Szedtevette zenekar kíséretével. Ezután veszi kezdetét a Katalin-napi bál, amelynek része lesz egy kis táncházi mulatság, majd – mert a néptáncosok is szeretnek modern zenékre bulizni DJ Kiss Attilával szórakozhatnak a vendégek hajnali egy óráig.

Az érdeklődők 1900 forintért válthatnak jegyet a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Fürdő sori épületében hétfőtől péntekig 10–16 óráig, valamint a bál napján a helyszínen.

  

Kati néni szobrát több mint húsz esztendeje, 2001. november 25-én avatták fel többéves kálvária után, hiszen a szakhatóságok többször is elutasították azt a tervet, hogy Kocsis Balázs műve a jelenlegi helyén álljon. A Városszépítő és -Védő Egyesület a kilátásba helyezett büntetéssel dacolva 2001 elején helyezte el a szobrot a Liszt Ferenc utcában, és a fehérváriak véleményét kérte a szoborról. Három hónap leforgása alatt a város polgárai több mint 1600 írásos véleményt dobtak be a szobor mögötti üzlet ajtaján elhelyezett ládába: a városlakók szerint Kati néni szobrának ezen a helyen kell állnia. A közvélemény nyomásának engedve aztán végleges „letelepedési engedélyt” kapott Kati néni, akinek szobrához 3,3 millió forintot adtak össze fehérvári vállalkozók, önkormányzati képviselők és magánszemélyek.