Hírek

Kalandok a csillagok között

2022. november 13.   SZKKK  

A csillagászat menő – legalábbis ezt kell gondolni abból a tényből, hogy idén is sok résztvevője volt a Mars a tóPARTra! című eseménynek a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban. Az Utazó Planetárium, a csillagda szakvezetései, az űrkutatással kapcsolatos előadások, a játékok, kirakók és színezők vonzó programnak bizonyultak, a gyerekek és a felnőttek is láthatóan jól érezték magukat a tóparti épületben szombaton.

Aztaaaa! – szombaton délután elég sokszor elhangzott az elragadtatott sóhaj, miután a látogatók belenéztek a két és fél méter hosszú, óriási távcsőbe a Székesfehérvári Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgálóban. A csillagda félórás váltásban fogadta a csoportokat, és szerencsére az időjárás is kegyes volt a sok kíváncsihoz, mert bár a Holdat ugyan nem, de a Jupitert és holdjait nagyon sokan megcsodálhatták az 55 éves szerkezet segítségével, amelynek történetéről és működéséről Keserű Norbert, a csillagász szakkör tagja beszélt a szakvezetések résztvevőinek. A kisebb gyerekek számára már a tetőre való feljutás is igazi kaland volt – már csak azért is, mert útközben a Méhkas Dia Project alkalomhoz illő fényfestése mutatta az utat felfelé –, hát még a bolygók látványa, no meg az élmény, hogy a jelenlevőkkel együtt megforgathatták a csillagda kupoláját! A teraszon egy kisebb távcsőbe belenézve a szerencsések a Szaturnuszt is láthatták, és akinek ez sem volt elég, az a földszinten folytathatta a csillagok közötti kalandozást.

Ahogyan a csillagda szakvezetései, az Utazó Planetárium vetítési is nagyon népszerűek voltak szombaton: gyorsan elfogytak a helyek az előzetes regisztráció során. Sokan élvezhették a 3D-s élményt, utazhattak el többek között a Földtől az univerzum határáig, fedezhették fel a Naprendszer bolygóit, vagy lehettek – legalábbis virtuálisan – részesei a Mars-kutatók csapatának.

A Boldog Ádám csillagász vezette játékos, interaktív foglalkozás, a téridő-trambulin a felnőttekre is nagy hatással volt: nem kevésbé csillogó szemmel jöttek ki a színházteremben zajló foglalkozásról, mint a látottaktól teljesen elvarázsolt gyerekek. Az eszköz segítségével a gyerekek számára is érthetővé vált a bolygók, a holdak, az üstökösök gravitáció által befolyásolt mozgása, a fekete lyukak működése: a gyerekek nagy élvezettel próbálgatták ezeket a mozgásokat, bolygópályákat.

Az érdeklődők később még egy előadáson hallhatták a csillagászt, aki a tavaly már megismert, igen élvezetes stílusában a Naprendszeren túlra, az exobolygók különös világába vezette hallgatóit, akik megismerhették, hogyan kutatják ezeket a több tíz fényévre lévő, a legjobb űrtávcsövekkel is csak pontnak látszó bolygókat. Kötél László csillagász is izgalmas témát hozott el az eseményre: ő a sci-fikben is visszatérő témáról tartott előadást Hogyan térítsünk el egy aszteroidát? címmel. Előadásából az érdeklődők megtudhatták, technikai fejlettségünk okán jelenleg mit tehetünk egy aszteroida Földbe való becsapódása ellen.

A szervezők idén sem feledkeztek meg a játékokról, a kiskiállítóban színezők, az űrkutatással kapcsolatos kirakók, kártyák várták a gyerekeket. A papírból kivágható űrhajóknak nagy sikere volt, a kisebb, színesebb változat mellett a nagyobból is sok készült, utóbbit egy szívószál segítségével akár ki is lőhették az ifjú asztronauták, akik közül többen már most megígértették szüleikkel, hogy jövőre is biztosan eljönnek majd „csillagászkodni”.

Fotó: Lőrincz Miklós

 


 

,