Hírek

Konfliktus helyett párbeszéd

2022. november 4.   SZKKK  

A Királykúti Társalgó csütörtöki eseményén az erőszakmentes kommunikáció szemléletmódjáról és gyakorlatáról hallhattak az érdeklődők a téma legjobb hazai szakértőjétől, Rambala Évától.

A nagy érdeklődés miatt a Felsővárosi Közösségi Ház színháztermébe költözött a novemberi Királykúti Társalgó: sokan voltak kíváncsiak az élet minden területén használható ismereteket adó előadásra.

Ki miért jött el az estre? – faggatta az érkező közönséget az előadó, Rambala Éva. Volt, aki azért jött, mert úgy vélte, hogy nem tudja jól érvényesíteni az érdekeit, és volt, aki bevallotta, hogy  épp ellenkezőleg, úgy érzi, néha túlságosan a másikra erőszakolja a saját véleményét. Összeségében kiderült, hogy mindenki a kommunikációját szeretné fejleszteni, ezért váltott jegyet az estre.

Rambala Éva bevezetésként elárulta, hogy az előadásról mindenki több kérdéssel fog távozni, mint amennyivel érkezett, de megígérte, hogy a kérdések egy részére választ is ad. Az egész est interaktív formában zajlott: az előadó úgy adta át tudását, hogy valójában beszélgetett a közönséggel, és egy percre sem engedte lankadni a figyelmet.

Az erőszakmentes vagy együttműködő kommunikáció atyja Marshall Rosenberg amerikai pszichológus. Az általa kifejlesztett módszer célja, hogy az emberek nagyobb együttérzéssel és kevesebb félreértéssel legyenek képesek egymással kommunikálni. Két fél közötti kommunikáció gyakran szól arról, hogy az egyik legyőzze a másikat – az erőszakmentes kommunikáció alapja, hogy lehetőség szerint win-win viszonyt hozzon létre, azaz senki ne érezze magát legyőzöttnek, megalázottnak.

Rambala Éva évekig dolgozott Marshall mellett. Több mint 40 országban, közel 3000 erőszakmentes kommunikációs képzést tartott a legkülönfélébb közösségeknek: az üzleti életben, iskolákban, az egészségügyben és börtönökben is. A fehérvári eseményen az elméleti kérdések mellett olyan gyakorlati megoldásokról is hallhattak a résztvevők, amelyek például a gyermeknevelésben, de a munkahelyi konfliktusok megoldásában is hasznosak lehetnek.

Fotó: Lőrincz Miklós

 


 

,