Hírek

Már szerelik az adventi díszkivilágítást

2022. november 9.   ÖKK  

Elkezdődött az ünnepi díszkivilágítás felszerelése Székesfehérváron. Idén a Liszt Ferenc utcától a Zichy ligetig a tavalyihoz hasonló fények lesznek, csakúgy mint a Várkörúton, a Rákóczi és a Távirda utcában. A közvilágítás karbantartását végző Roneko Kft. egymillió forinttal támogatja a díszkivilágítás költségeit. A fényeket november 27-én, az első adventi vasárnapon kapcsolják fel és vízkeresztig üzemeltetik, megtartják a hagyományos adventi vásárt is, Székesfehérvár karácsonyfája pedig november 21-én érkezik a Városház térre. 

A Városgondnokság szakemberei már elkezdték kihelyezni az adventi díszkivilágítást, amely korszerű ledes fényforrásokkal működik. Az idei évben a Belváros a Liszt Ferenc utcától a Zichy ligetig a tavalyi évhez hasonló díszkivilágítást kap, illetve a Várkörúton, valamint a Rákóczi és a Távirda utcában is a szokásos világítást helyezik ki.

„Morális kötelezettségünk, hogy az adventi időszakban segítsük az embereket lelkileg, szívben felkészülni karácsony szent ünnepére. Ennek egyik fontos része a Belváros adventi hangulata a karácsonyi vásárral, a karácsonyfával, a programokkal és a díszkivilágítással” – fogalmazott a Városház téren tartott sajtótájékoztatón dr. Cser-Palkovics Andráspolgármester. Hozzátette, hogy jelenleg pénzügyi szempontból nem élünk könnyű időszakot, különösen azokon a területeken, melyeknek komoly energiaigényük van. Azonban a díszkivilágítás egy jó partneri együttműködésnek köszönhetően idén is megvalósul: a városi közvilágítás karbantartását végző Roneko Kft. felajánlotta, hogy egymillió forinttal hozzájárul a költségekhez. Az adventi fények összesen mintegy két és félmillió forintba kerülnek, ebből a villamos energia körülbelül 1,2 millió forint, így a támogatás komoly segítséget jelent. A polgármester köszönetét fejezte ki a felajánlás kapcsán a város közössége és a Székesfehérvárra érkező vendégek nevében egyaránt. „Mindenkit szívesen és szeretettel várunk Székesfehérvárra! Idén egy kicsit szűkebb lesz a programok köre és a terület is, azonban az ünnepi hangulat megmarad!” – fogalmazott a városvezető.

A Roneko Kft. hosszú évek óta partnere Székesfehérvárnak és a Városgondnokságnak. Az energiaválság és a költségek emelkedése okán a cég úgy döntött, hogy egymilliós felajánlással segíti a díszkivilágítás működtetését az ünnepek végéig – mondta Nemes Ferenc, a cég tulajdonosa. Mint elhangzott, további költségtakarékossági intézkedésként a belvárosi részeken, a főbb ütőereken működő mintegy 760–800 darab ledlámpán visszaszabályozás kezdődött, amely csökkenti az éjszakai áramfelhasználást 22 óra és hajnali 5 óra között. Ez 25-30 százalékos energiamegtakarítást jelent, de szemmel érzékelhető változást nem okoz majd.

Idén is megtartják a korábbi években megszokott adventi vásárt a Belvárosban – jelentette be Bozai István városgondnok. Elmondta, hogy a kereskedői faházakra vonatkozó nyílt licittárgyalások múlt héten lezárultak, szinte az összes házat ki tudják adni, így ugyanannyi kereskedővel és vendéglátóssal találkozhatunk majd, mint az elmúlt években. A Fehérvári Kézművesek Egyesületét azzal támogatja a város, hogy az alkotóknak az idei adventi vásárban is biztosít egy faházat, ahol árusíthatják a helyben készült kézműves termékeiket.

Az ünnepi díszkivilágítást a hagyományoknak megfelelően az első adventi hétvégén, november 27-én kapcsolják fel, a Városháza épületét azonban nem világítják ki a folyamatban lévő felújítás miatt. Az adventi programok a hétvégéken egy napra, vasárnapra fókuszálnak majd, a város karácsonyfája pedig november 21-én, hétfőn érkezik meg szokásos helyére, a Belvárosba. A városrészi területeken a képviselőkkel folytatott egyeztetéseket követően minimális fénydekorációkat helyeznek ki a költségtakarékosság jegyében.

Szöveg: Havasi Tímea, fotó: Simon Erika