Hírek

Remény, honvágy és újrakezdés

2022. november 4.   SZKKK  

Különleges hangulatú, reményről, honvágyról, újrakezdésről szóló irodalmi est részese lehetett a közönség a nemzeti gyásznap előestéjén, csütörtökön este az Öreghegyi Közösségi Házban. A Hazaszállnak a füstkarikák című műsorban egy 1956-ban kivándorolt fiatalember leveleinek részletei mellett az eseményekhez illeszkedő versek, prózák, zenei betétek hangzottak el Sáfár Mónika, Tóth Sándor és Sánta László színművészek előadásában, zongorán Somlai Valéria közreműködött.

A leveleket Sáfár Lajos, a produkciót szerzőként és rendezőként is jegyző Sáfár Mónika Jászai Mari-díjas színművész édesapja írta a szüleihez az alatt a négy év alatt, amíg Franciaországban tartózkodott. A műsor kezdete előtt Sáfár Mónika röviden bevezette a nézőket családja 56-os érintettségébe és a produkció megszületéseinek körülményeibe. A közel egy órás műsort Tóth Katalinnal, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház dramaturgjával közösen állították össze.

A műsor első levele az 1956-os októberi forradalom budapesti napjairól szól – az akkor 18 éves Sáfár Lajos élményeiről és arról, miért döntött úgy, hogy elhagyja hazáját. A további levelek a reményről, a „kedves franciák” együttérzéséről, az újrakezdésről, a beilleszkedésről és a tanulásról számolnak be – a fiatalember többek között arra kéri szüleit, hogy küldjék utána több tankönyvét is.

A levelekből kiderül, hogy „kommunistákat” nem kíván foglalkoztatni senki sem Franciaországban, és megjelenik a honvágy, ami az évek alatt olyan fojtogatóvá válik, hogy – bár sejteni lehet, hogy mit engedélyez majd az akkori politikai rendszer –, a fiatalember mégis hazatér.

A leveleket a témához illeszkedő versek, prózák, zenei betétek kötötték össze – többek között Radnóti, Vörösmarty, Liszt és Chopin művei hangzottak el Sáfár Mónika, Tóth Sándor és Sánta László színművészek, valamint Somlai Valéria zongoraművész tolmácsolásában.

A két éve indult Déryné Program színházi produkciók országos utaztatását végzi – ennek keretében érkezett a Hazaszállnak a füstkarikák című irodalmi összeállítás az Öreghegyi Közösségi Házba.

Fotó: Lőrincz Miklós

 


 

,