Hírek, Önkéntesek

Köszönet és oklevél az év önkénteseinek

2022. december 21.   SZKKK  

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) sok-sok önkéntessel dolgozik együtt a városi nagyrendezvényeken és a házak programjain is. Az önzetlen segítők közül az SZKKK munkatársai idén három kategóriában választották ki a legjobbakat: az év önkéntes csoportja Nosztalgia Nyugdíjas Klub Egyesület lett, a nyugdíjasok közül a Rápolti Gyuláné, a diákok közül pedig Fülöp Luca kapott oklevelet és ajándékot a közösségért végzett áldozatos munkája elismerésképpen. Az elismeréseket a Nyugdíjasok karácsonyán vették át a díjazottak.

Minden évben nehéz a választás, annyian vannak a segítők – a mögöttünk levő évben különösen sok embernek tartozik köszönettel a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ. A városi rendezvényeken az idősebb korosztály mindig nagyon aktív, sőt, talán ők a legaktívabbak, közöttük sokan vannak, aki akár az utolsó pillanatban is „mozgósíthatók”, ha éppen szükség van segítőkre. Az SZKKK önkéntes listáján a magányszemélyek mellett sok-sok nyugdíjasklub telefonszáma is szerepel. Az egyéni önkéntesek közül 2022-ben az év önkéntese címet a Garzon Baráti Kör vezetőségi tagja, Rápolti Gyuláné vehette át: összesen 237 órányi önzetlen munkát köszönhet neki az SZKKK és mindenki, aki részt vett a rendezvényeken.

Szeretek segíteni – fogalmazta meg egy mondatban az önkéntesség lényegét Rápoltiné Ica, aki több évtizedet dolgozott a kereskedelemben, többek között a Garzon Bútorgyár márkaboltját is vezette. A munkájából fakadóan mindig szeretett emberekkel foglalkozni, bárki fordult hozzá, igyekezett megoldani a problémáját. Figyel másokra, az évtizedek alatt jó értelemben vett rutint szerzett abban, hogy észrevegye, ha valaki segítségre szorul. Az odafordulás, az önzetlenség sokszor hiányzik manapság az emberekből, pedig nagy szükség van rá – mondta. Fontosak számára az emberi kapcsolatok, a közösség: a sport is arra tanította, jó egy csapat tagjának lenni – több mint tíz évig kézilabdázott, tagja volt az ifjúsági válogatottnak is –, később triatlonista, ultrafutó férjének nyújtotta a „hátország” biztonságát, és a munkahelyén is összetartó, jó emberek vették körül. Amikor 2014-ben nyugdíjas lett, nem volt kérdés, hogy tagja lesz a baráti körnek, ahol – mi más? – az önkéntes munka szervezése a feladata. A garzonosok nyolc éve állnak kapcsolatban az állami gondoskodásban élő gyerekeket segítő Vigyázó Kéz Egyesülettel, legutóbb a Mikulásvárón voltak jelen: finomságokkal lepték meg a gyerekeket. Az SZKKK-val a tavalyi Király Napok óta dolgoznak együtt – mesélte Ica, akitől megtudtuk: van egy mag, akikre mindig lehet számítani, jönnek, ha kéri őket. Önkénteskedtek már többek között a Hetedhét Játékfesztiválon, segítettek csomagolásban és a Barátság mozi adománygyűjtő akciójában is. Ezek is olyan alkalmak, amikor együtt lehetnek, miért ne használnák ki – fogalmazott az év nyugdíjas önkéntese, aki nem tudott jelen lenni a nyugdíjasok karácsonyán, ezért a Fürdő sori központban vette oklevelét és ajándékát Igaz Krisztinától, az SZKKK szakmai vezetőjétől és Láda-Handa Edina önkéntes koordinátortól.

Szó szerint az év első napjától az utolsóig az SZKKK-val volt ebben az évben a Nosztalgia Nyugdíjas Klub Egyesület, akik csoportként kapták meg az év önkéntese címet. Az év első napján a Szerencsehozó Lencse programon kenyeret osztottak, de egy másik eseményen sütöttek fánkot; ott voltak, ha épp egy családi délutánon kellett a kézműves foglalkozást segíteni vagy a vendégeket fogadni. Az augusztusi Királyi Napokon a klub 28 tagja volt jelen a 10 nap alatt csak az információs faházban. Részt vettek a Családi Életmód Hétvégén, a Mobilitási Hét programjain, a Fehérvári Advent idején zajlott gyerekprogramon pedig az ovis és kisiskolás csoportok nekik köszönhették a finom, melengető teát, ami mellé mindenkinek járt egy-egy mosoly is – egyénenként nem kevesebb, mint 384 órát dolgoztak idén önzetlenül, segítve ezzel a rendezvények zökkenőmentes lebonyolítását.

A klub vezetője Sebestyén Lászlóné, aki elmondta: bár a tagok között sokan vannak már, akik hetven év felett járnak, az önkéntes munkában mindenki részt vesz, úgy osztják el a feladatokat, hogy meg tudjanak birkózni vele. A Nosztalgia 18 évvel ezelőtt alakult, jelenleg 38 tagja van, akik mind aktívak. Kéthetente találkoznak, rengeteg programot szerveznek maguknak is: névnapoznak, születésnapoznak, kirándulnak, sosem hiányoznak a mellrákszűrést népszerűsítő városi sétáról, amelynek kezdeményezői voltak. A jótékonyság is fontos a klub számára, gyűjtöttek már árvízkárosultaknak, az egészségügyben dolgozóknak, a háború elől menekülőknek és sok más rászorulónak. Vittek műsort és kis ajándékot az Ezredéves iskolába, de idős otthonokat is rendszeresen látogatnak. A klub „bázisa” az Öreghegyi Közösségi Ház, de most a márciusi újranyitásig a Fürdő sori központban találkoznak majd rendszeresen, első alkalommal februárban, amikor megbeszélik majd a 2023-as terveiket – az önkéntes munkákat sem feledve.

Ahogyan minden esztendőben, a legnagyobb létszámmal – egészen pontosan 334-en – most is a fiatalok dolgoztak a programokon vagy azok előkészítésében, ami az 50 órás iskolai közösségi szolgálatnak köszönhető. Nagy öröm, hogy a diákok között mindig akadnak olyanok, akik ezen túl lépve aktív önkéntessé lesznek és a „kötelezőn” felül is szívesen áldozzák idejüket az önzetlenül végzett munkára.

Közülük kapta meg 2022-ben az év diákönkéntese címet Fülöp Luca. A Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium kilencedikese a Székesfehérvári Királyi Napok idején csatlakozott a csapathoz, lelkesedése, segítőkészsége, rugalmassága nagy segítség volt a város legjelentősebb programján. Luca szeptemberben kezdte az ötosztályos képzést, így ebben a tanévben főleg angolt és németet tanul. Nagy vágya volt bekerülni a Tópartiba, ami nagyon szeret: jók a tanárok és nagyon jó a közösség is – mondta a diáklány, aki szabadidejében sokat olvas, a romantikus történetek a kedvencei. És persze önkénteskedik. Nem elsősorban a közösségi szolgálat miatt (eláruljuk: már teljesítette is az ötven órát), hanem mert már kisebb gyerekként is élvezte a Királyi Napok forgatagát, a sok embert, az érdekes programokat. Így aztán most, amikor gimnazistaként lehetősége volt, rögtön jelentkezett is a felhívásra. Nagyon élvezte a munkát, jó érzés volt, hogy a látogatók tőle kértek segítséget, információt, de állta a sarat a lovagi torna akadálypályája mellett és a kreatív sarokban is feltalálta megát a gyerekekkel. Az sem okozott gondot, hogy a Lecsófőző Vigasságon már hajnali négy órakor meg kellett jelennie. Luca ott volt a halloween-partin és a Mars a tópartra rendezvényen is, és szórólapozott is, hogy minél többekhez eljussanak a hírek a programokról.


 

, ,