Felhívások, Hírek

Pesovár-verseny: jelentkezés január 18-ig

2022. december 1.   SZKKK  

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ és a Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület a 2022/2023-as tanévben ismét meghirdeti a Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Versenyt. Fejér megyéből várjuk iskolai és iskolán kívüli szólisták és csoportok jelentkezését, 6–24 éves korig.

Az eseménysorozat célja

  • a magyar néphagyomány megőrzése és továbbadása,
  • fellépési, bemutatkozási lehetőséget biztosítani az énekeseknek, zenészeknek, akik vagy iskolában, vagy művelődő közösségben foglalkoznak a hagyományápolás ezen formáival, legyenek akár pár órában ének-zenét tanuló hallgatók, vagy művészeti iskolák tanulói,
  • találkozási, szakmai tapasztalatcsere lehetőségének biztosítása.

Rendezők

Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (továbbiakban SZKKK) és a Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület
8000 Székesfehérvár, Fürdő sor 3.

Meghirdetés időpontja: 2022. december 1.

Jelentkezők

Székesfehérvárról, valamint Fejér megyéből várjuk iskolai és iskolán kívüli csoportok és szólisták jelentkezését (6–24 éves korig).
A versenyt az alábbi két oktatási intézmény típusban hirdetjük meg, a produkciók elbírálása is külön fog megtörténni:

  • általános tantervű iskolák diákjai,
  • zenei művészeti tantervű iskolák diákjai.

A 14. életévét betöltött, de 18. életévét még nem betöltött diák esetén a jelentkezés érvényességéhez a törvényes képviselő hozzájárulása szükséges. A hozzájáruló nyilatkozat a honlapról letölthető »

 

Énekes kategóriák

SZÉ Szólóének kategória – autentikus stílusú megszólalásban – az előadóktól népdalcsokrot kérünk – amelyben a dalok egy tájegységről valóak –, vagy egy hosszabb lélegzetű balladát. Műsoridő max. 4 perc.
ÉK/ÉH Énekkettős/Énekhármas kategória – az előadóktól népdalcsokrot kérünk, mely a már ismert szempontok alapján épül fel (tájegységi összefüggés). Műsoridő max. 5 perc.
ÉCS Éneklőcsoport – az előadóktól népdalcsokrot kérünk, mely a már ismert szempontok alapján épül fel (tájegységi összefüggés). Műsoridő max. 6 perc.

 

Zenekari kategóriák

SZH Szólóhangszer kategória – autentikus stílusú hangszerjáték – az előadóktól igényesen felépített népzenei produkciót kérünk előadni. Műsoridő max. 4 perc.
HCS Hangszeres csoport/Zenekari kategória – autentikus stílusú hangszerjáték – az előadóktól igényesen felépített népzenei produkciót kérünk előadni. Műsoridő max. 5 perc.

 

Vegyes kategóriák

HSZÉ Hangszerkíséretes szólóének kategória – az előadóktól népdalcsokrot kérünk, mely a már ismert szempontok alapján épül fel (tájegységi összefüggés), és ezeket népi hangszerkísérettel kérjük előadni. Műsoridő max. 4 perc.
ÉKH/ÉHH Hangszerkíséretes énekkettős/énekhármas kategória – az előadóktól népdalcsokrot kérünk, mely a már ismert szempontok alapján épül fel (tájegységi összefüggés), és ezt népi hangszer kísérettel adják elő. Műsoridő max. 5 perc.
HÉCS Hangszerkíséretes éneklőcsoport – az előadóktól népdalcsokrot kérünk, mely a már ismert szempontok alapján épül fel (tájegységi összefüggés), és ezt népi hangszer kísérettel adják elő. Műsoridő: max. 6 perc.

Népdalfeldolgozások, vagy hangszerkíséretes népdalfeldolgozások előadására ezen a versenyen nincs lehetőség.

A produkciókat háromfős zsűri pontozásos rendszerben értékeli, az elődöntőkből továbbjutásra az általános és a művészeti iskolás fellépőkből 50%–50% arányban, a legmagasabb pontszámot elérőknek lesz lehetősége.

 

Jelentkezés módja

Minden produkciót egyenként kell benevezni. Egy fellépő maximum 3 kategóriában indulhat, akkor is, ha valamelyik kategóriában csak mint kísérő szerepel. A produkciókat a szülők, a tanárok, illetve nagykorú versenyzők a honlapon található online jelentkezési felületen nevezhetik be. A felületen rögzíteni kell, melyik területi válogatót választja a versenyző. A nevezéseket a Rendező rögzíti és a jelentkezéskor megadott költségviselő részére összesített díjbekérőt küld a nevezési díj befizetéséről legkésőbb 2023. január 23-ig. A nevezés csak a nevezési díj befizetésével válik érvényessé.

Az elődöntőre kiválasztott időpont és helyszín megváltoztatására csak nagyon indokolt esetben, a Rendezővel történt írásbeli egyeztetés után, a már lefoglalt helyszínek és létszámok függvényében van lehetőség.

A Rendezők fenntartják a jogot, hogy az egyes területi előválogatóknál 30 produkció után – a jelentkezési határidőtől függetlenül – lezárják a jelentkezéseket, mivel egy-egy befogadó helyszínen ennél hosszabb programot nem tudunk vállalni.

Jelentkezési határidő: 2023. január 18., szerda 20.00 óra

Fizetési határidő: 2023. január 27., péntek

 

Elődöntők helye és időpontja

2023. február 3. 14.00 Bicske, Prelúdium Művészeti Iskola
2023. február 9. 14.00 Székesfehérvár, Széna Téri Általános Iskola
2023. február 16. 14.00 Dunaújváros, Móricz Zsigmond Általános Iskola
2023. február 22. 14.30 Tordas, Sajnovics János Általános Iskola
2023. február 28. 14.00 Székesfehérvár, Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ
2023. március 10. 14.00 Aba, Sárvíz AMI

A területi válogatók tervezett időpontjai tájékoztató jellegűek (a Rendező a helyszínváltoztatás jogát fenntartja).

 

Döntők helye és időpontja

2023. március 30., csütörtök 14.00 – Általános tantervű iskolák/zenei művészeti tantervű iskolák alsó évfolyamos diákjai
Székesfehérvár, Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ

2023. március 31.. péntek 14.00 – Általános tantervű iskolák/zenei művészeti tantervű iskolák felső évfolyamos diákjai
Székesfehérvár, Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ

 

Nevezési díjak

1–3 fő esetén 1 000 Ft/fő
4 fő és feletti létszám esetén 4 000 Ft/csoport

Kérjük, pontosan adják meg a nevezési díjat befizető iskola/szervezet adatait – az erről szóló díjbekérőt a jelentkezési felületen megadott névre és címre fogjuk kiállítani és a megadott e-mail-címre elküldeni.

 

Fizetés módja

A költségek befizetése csak átutalással lehetséges, az SZKKK által elektronikus levélben megküldött díjbekérő alapján.
Átutalási határidő: 2023. január 27., péntek 15.00 óra.

Kérjük, befizetéskor (átutalás) a közlemény rovatba írják be a kapott díjbekérő sorszámát! A számlát a díjbekérőn szereplő adatok alapján állítjuk ki.

 

Pénzügyi szabályzat

Honlapunkon olvashatják az alábbi linken: Pénzügyi szabályzat »

 

További információ:

Kopcsai Margit
Telefon: +3620/665-7583
E-mail: kopcsai.margit@fehervariprogram.hu 

,