Önkéntesek

Iskolai Közösségi Szolgálat – diákszemmel

2023. február 14.   SZKKK  

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ sok önkéntessel dolgozik együtt, a programok előkészületeit, lebonyolítását felnőttek és diákok is segítik. A fiatalok túlnyomó többsége az érettségi feltételeként előírt 50 órás közösségi szolgálatot teljesíti nálunk. Közülük egy Fehér Karina, aki a programokon szerzett tapasztalatait foglalta össze.

Fehér Karina vagyok, már végzős évemet töltöm Székesfehérváron. Kilencedikesként, mikor közölték az iskolában, hogy az érettségi feltételeként 50 óra közösségi szolgálatot kell végeznünk, kicsit megijedtem, mert ez soknak tűnt elsőre: azt sem tudtam miként, hogyan fogom ezt teljesíteni. Az osztályfőnököm év elején ajánlotta a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) programjait. Turisztika szakos diák lévén úgy éreztem, ezeken a programokon segíteni tökéletes lehetőség lesz számomra.

Nemcsak én segítettem a rendezvényeken, hanem a központ munkatársai is nekem, hiszen nagyon sok olyan szituációba kerültem, amiben eddig nem volt tapasztalatom. Például szórólaposztásnál vagy kézműves programoknál idegeneket kellett megszólítanom, ami elsőre félelmetesnek tűnt, de egy idő után belejöttem. Sokat fejlődött a kommunikációs képességem is. Az évek során az intézmény sokféle programot kínált, ahol segíteni tudtam. Azt hiszem, nem vagyok egyedül, amikor azt mondom, nem mindig volt kedvem ezekhez – és úgy egyáltalán a közösségi szolgálat teljesítéséhez –, de a nap végén mégis örültem, hogy elmentem. Jó érzéssel töltött el, hogy segítettem és soha nem bántam meg, hogy elvállaltam az adott feladatot. Embereket ismertem meg, kiléptem a komfortzónámból, élményekkel gazdagodtam.

Azért is döntöttem úgy, hogy a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központnál teljesítem az 50 óra egy részét, mert közel van a lakóhelyemhez, a programokat így könnyen meg tudom közelíteni. Igaz, nem vagyok székesfehérvári, de egyszerűbb volt így. Az önkénteskedésnek köszönhetően a városban való tájékozódásban is sokat fejlődtem.

A programokra mindig az intézmény koordinátoránál, Láda-Handa Edinánál jelentkeztem, aki megértő, segítőkész, rugalmasan kezeli a felmerülő problémákat, a váratlan helyzeteket. A többi szervezőről, akivel találkoztam ugyanez elmondható. Aminek még örültem, hogy nem egyedül jelentkeztem a Pünkösdi Virágálom programra, hanem az egyik barátnőmmel, így sokkal jobban éreztem magam, mert volt ismerősöm, és figyeltek arra is, hogy együtt legyünk beosztva a feladatokhoz.  Amikor nem nagyon volt mit segítenünk, akkor figyeltük az eseményeket, beszélgettünk, mindig jó hangulatban teltek az órák.

Azért ajánlanám az SZKKK-t a közösségi szolgálat teljesítésére, mert az ott dolgozók sokat segítettek abban, hogy több önbizalmam legyen és új szituációkban is jól megálljam a helyem.