Hírek

Kentaur varázslatos világa az SZKKK-ban

2023. április 14.   SZKKK  

Különleges anyagokból készült jelmezek, izgalmas díszletek, a valódi színpadkép kicsinyített mását testközelbe hozó makettek – pénteken este a Jászai Mari-díjas díszlet- és jelmeztervező, Erkel László Kentaur alkotásaiból nyílt kiállítás a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Fürdő sori épületében. A szépszámú közönség előtt tartott megnyitón a tárlat koncepciójához kapcsolódva a Kentaurral sok darabban együttdolgozó két művész, Sári Évi és Egyházi Géza énekelte  – stílusosan – a Kind of Magic című dalt a We Will Rock You című darabból. A tárlat május 12-ig látogatható a ház nyitvatartási idejében.

Lépni is alig lehetett péntek este az SZKKK épületének kiállítótermében – sokan eljöttek a jól ismert, népszerű musicalek világát a tópartra hozó tárlat megnyitójára. A kiállító művész, Erkel László Kentaur maga köszöntötte a közönséget. Látvány-, díszlet- és jelmezterveket hoztunk – mondta, és sok jelmezt is sikerült kikérni a színházakból: olyan darabokból, amelyeket már nem játsszanak, de olyanokból is, amelyek még ma is színpadon vannak, mint például a Vámpírok bálja vagy a We Will Rock You. Próbababák „viselik” a különleges anyagokból varrt, gyönyörű, néha meghökkentő, de a darabok hangulatát alapvetően meghatározó jelmezeket, amelyeket a falakra tett tablókon is szemügyre vehet a látogató.

Nagyon látványosak a színpadképek makettjei, amelyekben világítás is van – tényleg a valóság kicsinyített mását láthatjuk egészen közelről ezekben az alkotásokban, amelyek főként Halász G. Péter, Kentaur díszlettervező asszisztensének munkái. A makettek előtt a kis monitorokon pedig azt követheti az érdeklődő, hányféle képből áll össze egy-egy jelenet, milyen aprólékos gondossággal folyik a tervezés, hogy aztán a színházba érkező igazi varázslatnak lehessen részese. A kisebbik kiállítóban látható például a Nyomorultakhoz készült díszletterv: ezt a grandiózus előadást a Szegedi Szabadtéri Színpadon mutatták be, majd onnan a Madách Színházba „költöztették”, egy harmad akkora színpadra, ahol azóta is nagy siker.  

„Eredetileg festőművész vagyok, aki a vászon előtt állva egyedül alkot, és bár zenéltem ugyan színpadon, ami örömöt okozott, de még ennél is több örömre vágytam, amit a színház adott meg” – fogalmazott Kentaur, aki a kilencvenes évek elején az Eszenyi Enikő rendezte nagy sikerű Leonce és Léna című előadással szerzett hírnevet a hazai színházi világban. Dolgozott az összes jelentősebb magyar és közép-európai prózai színháznak, de a színházba járó leginkább talán a musicalekhez tervezett díszleteit, jelmezeit ismeri.

A művész maga is nagy rajongója a műfajnak: az egyik legnehezebb műfaj, hiszen nemcsak játszani, de kitűnően kell tudni énekelni és táncolni is – mondta. A nagy musicalek nagy történeteket dolgoznak fel, sok képből, jelenetből, filmszerű átváltozásokból állnak az előadások – egyre nagyobb kihívások elé állítják a tervezőt és a benne játszókat is. A zenés színház – a musical mellett az operett, az opera is – fantasztikus közeg – fogalmazott Kentaur: „Járjanak színházba, ez a világ egyik csodája!” – ajánlotta a közönségnek.

A megnyitón közreműködött két népszerű színész-énekes, akikkel a kiállító művész másfél évtizede több darabban is együtt dolgozott. Sári Évi és Egyházi Géza a We Will Rock You című darab Kind of Magic című dalát adták elő, fél nyolctól pedig musicalesten szórakoztatták a közönséget.

Fotó: Lőrincz Miklós

 

 


 

,