Hírek

Változtatásokkal, de minden nagyrendezvényét megtartja idén a város

2023. április 18.   SZKKK  

Sportmajális a Bregyóban, Kortárs Művészeti Fesztivál a tóparton, Hetedhét Játékfesztivál a gyereknapon, pár nappal rövidebb, de a megszokott színvonalú Székesfehérvári Királyi Napok a belvárosban, új helyszínen a Lecsófőző Vigasság: kisebb változtatásokkal ugyan, de minden nagyobb rendezvényét megtartja idén Székesfehérvár – erről tartottak sajtótájékoztatót kedden a Városházán.

Az elmúlt évben megemelkedett energiaárak Székesfehérvárt is igen nehéz helyzetbe hozták, a bevezetett szigorú takarékossági intézkedéseknek köszönhetően azonban a város – helyszín- vagy időtartam változtatással ugyan –, de az évek óta hagyományos rendezvények többségét megtarthatja – hangzott el a keddi sajtótájékoztatón. Egy kivétel van csupán – mondta Cser-Palkovics András polgármester: a jelenleg rendelkezésre álló források és az elszabadult alapanyagárak nem teszik lehetővé, hogy a Fehérvári Halünnepet a megszokott színvonalon és gasztronómiai kínálattal szervezzék meg 2023-ban, ám jövőre ennek folytatását is tervezik – hangsúlyozta a városvezető, aki arról is szólt: a Székesfehérvári Királyi Napok rövidebb lesz a megszokottnál, de minőségi, színvonalas programot kínál a vendégeknek. A megemelkedett technikai költségek miatt a Szertartásjátékot idén nem tudják megrendezni, de a Zichy-színpad koncertjei, a néptáncegyüttesek fellépése, a Koronázási Ünnepi Játékok és a többi hagyományos program minden bizonnyal sokaknak szerez örömöt. A polgármester kiemelte: a takarékosság nem befolyásolja a rendezvények színvonalát, az ingyenes programok minden bizonnyal sokaknak adnak lehetőséget arra, hogy találkozzanak, együtt legyenek, jól érezzék magukat szeretteikkel, barátaikkal együtt.

 

Május elsején hagyományosan sporttal ünnepel a város, a Sportmajális ebben az évben korábbi helyszínén, a Bregyó közi Regionális Atlétikai Centrumban várja a mozogni vágyókat – erről már Igaz Krisztina, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) szakmai vezetője tájékoztatta a sajtót. A rendezvényre eddig 47 sportegyesület jelentkezett, a várost átszelő felvonuláson több mint kétezer sportoló vesz részt. A felvonulás után családi és sportprogramokra, az egyesületek bemutatóira számíthatnak az érdeklődők. Nagyszínpadi produkciók most nem lesznek, viszont a szervező SZKKK ismét megszervezi azt a sorversenyt, amelynek néhány éve nagy sikere volt: általános iskolások mellett a város ismert sportolói, sztárjátékosai együtt vesznek részt a játékos vetélkedésben.

Május 3-án a Bolondballagáson a szokásos formában, maskarás felvonuláson búcsúznak a várostól a maturáló diákok, a legjobb bemutatókkal előálló osztályok pénzjutalmat – a helyezések sorrendjében 150, 100 és 75 ezer forint – is nyernek, amellyel az önkormányzat a bankettjük költségeihez járul hozzá. Május 13-án az Emlékhelyek napjának helyszíne a Nemzeti Emlékhely, a Romkert: hagyományőrzők bemutatói, játékos ismeretterjesztő és kézműves foglalkozások, szakvezetések ismertetik meg a részvevőket a koronázótemplom történetével, a korszakkal.

Kisebb módossítással rendezik meg idén a Kortárs Művészeti Fesztivált, elmarad ugyanis a hagyományos Jam-Bory-Vár. A fesztivál programjai május 19–21. között az SZKKK Fürdő sori épületében és annak környékén várják a vendégeket: kiállítások, a Subtones, a Pankastic! és Szirtes Edina Mókus koncertje mellett például a Nagy Magyar Versek produkciót – Kamarás Iván, Oroszlán Szonja és Tompos Kátya részvételével – élvezheti a közönség, de lesz talkshow, gasztroszínház, néptánc, balett és kertmozi is a kínálatban – a művészeti ágak sokféleségét bemutató programok idén is ingyenesek.

Ha május vége, akkor gyermeknap, és ha gyermeknap, akkor Fehérváron Hetedhét Játékfesztivál – ebben az évben csak egy napon, május 28-án, vasárnap „veszik be” a gyerekek a belvárost, akkor azonban számtalan utcai játékelem, a szokásos Hétpróba, amely idén a gurulós lovacska történetéhez kapcsolódik, a színpadon pedig nívós koncertek szórakoztatják majd a családokat. A gyereknap idén része az ünnepi hosszú hétvégének, ekkor lesz a Pünkösdi Virágálom, amelynek idején virágba borul a belváros, színpadi programok azonban most nem lesznek. 

A város legnagyobb, legjelentősebb, országos hírű fesztiválja, a Székesfehérvári Királyi Napok programsorozata is rövidebb lesz, mint ahogy megszoktuk: a rendezvény augusztus 13–20. között sokszínű, színvonalas programkínálattal várja a fehérváriakat és a városba látogató vendégeket. A megnyitón az Alba Regia Táncegyüttes műsora köszönti a vendégeket, a néptáncfesztiválon a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Duna Művészegyüttes műsorait élvezhetik a nézők a Zichy ligetben a megszokott lelátóról. A könnyűzenei koncerteken az R-Go és Charlie nagykoncertje várja a rajongókat, de a Zichy-színpadon láthatja a közönség a Parádé című előadást is, amely a Boban Marković Orkestar és a Székesfehérvári Balett Színház közös produkciója. A Szertartásjátékok sora tavaly véget ért, de a Koronázási Ünnepi Játékok idén is élményekkel teli három napot kínálnak minden korosztálynak: középkort idéző hagyományőrző csoportok, régizenei együttesek, mesterségbemutatók, családi foglalkozások és természetesen a királyi óriásbáb-család tagjai várják a városba látogatókat. Augusztus 20-án az Alba Regia Szimfonikus Zenekar előadásában Erkel Ferenc Bánk bán című operájának koncertszerű előadásával zárul az ünnepi napok sora a Zichy-színpadon.

Székesfehérvár egyik legkedveltebb rendezvénye a Lecsófőző Vigasság, amely szeptember 23-án várja a résztvevőket – a Móri út felújítása miatt idén új helyszínen, a Szekfű Gyula utca felé „eltolva” kicsit kevesebb, 340–360 főzőhellyel rendezik meg az eseményt, ügyelve arra, hogy a lakóépületekben élőket ne zavarja a program – hangsúlyozta Igaz Krisztina.  A résztvevők idén is zsűriztethetik lecsójukat, és a nap végén az is kiderül, ki lesz a Lecsókirály.

A további őszi és téli rendezvények a szokásos rendben zajlanak. Szeptember harmadik hétvégéje hagyományosan a Kulturális Örökség Napjainak ingyenes programjaival várja az épített örökség szépségeire fogékony kíváncsiakat Székesfehérváron is – olyan épületek kapui nyílnak ki ilyenkor, amelyekbe egyébként csak ritkán juthatunk be. Ugyan a Szépkorúak Ki mit tudja? ebben az esztendőben elmarad, de október elsején, az idősek világnapján a város idén is a szokásos gálaműsorral mond köszönetet szüleink és nagyszüleink generációjának, és hasonló gálaműsor várja a szépkorúakat december 13-án a Nyugdíjasok karácsonyán is. 

December 3-tól 24-ig a Fehérvári Advent keretében az ünnepi díszbe öltözött belvárosban a négy  vasárnapon karácsonyi hangulatú kiskoncertek szórakoztatják a járókelőket, a hétköznapokon pedig a város óvodásai, kisiskolásai adnak műsort a színpadon. Az idei városi rendezvények sora december 31-én a hagyományos Fehérvári Szilveszterrel zárul – Székesfehérvár idén is jó hangulatú bulit kínál mindenki számára, aki a belvárosban búcsúztatja az óévet és köszönti az éjfélkor érkező új esztendőt. 

Fotó: Bácskai Gergely és SZKKK archív


 

,