Hírek, Önkéntesek

Önkéntesség és közösségi szolgálat

2023. június 7.   ÖKK  

Második alkalommal szervezte meg az Önkéntesek hete programot a Fejér Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ. A június első hetében több helyszínen zajló eseménysorozatban civil szervezeti bemutatók és kihelyezett osztályfőnöki órák népszerűsítik az önkéntességet a fiatalok körében. A szerdai székesfehérvári szakmai nap középpontjában az iskolai közösségi szolgálat állt, az eseményen Láda-Handa Edina, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ önkéntes koordinátora is részt vett.

A Fejér Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ számára az önkéntesség fontos ügy, annak népszerűsítése kulcskérdés. Ezért szervezik meg minden évben az Önkéntesek hetét június első hetében. A programsorozat hétfőn osztályfőnöki órákkal indult Fejér vármegye több településén, majd kedden a jenői óvodában találkoztak a faluszépítő önkéntesekkel a civil központ munkatársai.

Szerdán Székesfehérváron a civilek székháza adott otthont az „X” – Élmény” szakmai napnak, amelynek középpontjában az iskolai közösségi szolgálat szerepelt. A megnyitón – amelyen a tavaszt négy dallal idézte meg a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI ötödik osztályosai alkotta lánykar – Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte a megjelenteket. Fontosnak nevezte, hogy abban a közösségben, ahol élünk, figyeljünk egymásra. Mindig legyen valaki, aki segítő kezet nyújt a nehéz helyzetbe került emberek, a rászorulók felé. Székesfehérváron élen járunk az önkéntesség tekintetében, és pozitív dolog az, hogy egyre több fiatal csatlakozik a segítők köréhez, legyen szó a hajléktalan ellátásról, az intézményi környezet szebbé tételéről. A közösségi szolgálatról szólva kiemelte: a középiskolában teljesítendő 50 órát érdemes úgy alakítani, hogy ebbe minél több helyszín, szervezet beleférjen, hogy minél szélesebb körben ismerjék meg a diákok a civil szektor által végzett feladatokat.

A köszöntőt követően a résztvevők Székesfehérvár alpolgármestere, dr. Zugor Zsuzsanna, az Echo Innovációs Műhely elnöke, Csüri Bence, a Székesfehérvári Diáktanács elnöke és Rózsás Ildikó ifjúsági szakértő gondolatébresztő beszélgetését hallgatták meg az önkéntesség és a közösségi szolgálat témakörben, majd a diákok több csoportban indultak el a különböző tematikájú foglalkozásokra, amelyek keretében civil szervezetek munkájával ismerkedhettek. A szakmai együttműködő partnerek a V61 – Alba Regia Galamb- és Kisállattenyésztők Egyesülete, a Székesfehérvári Gazdakör Egyesület, az iGenerációért Egyesület, az Alba Kempo SE, a Dog Plusz Egyesület és a Szent Kristóf-ház képviselői beszélgettek a diákokkal, akik egy-egy rövid feladatban kipróbálhatták az önkéntes munkát is.

A délelőtti programot a „Fejér megye legjobb önkéntes programja” pályázat eredményhirdetése zárta. A beérkezett pályázatok közül a dunaújvárosi Jövő Új Városáért Egyesület, a fehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium és a Talentum Református Általános Iskola önkéntesei állhattak a képzeletbeli dobogó első, második és harmadik fokára. Különdíjat vehetett át a Mezőszilasi Hagyományőrző és Faluvédő Egyesület, a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Budai Úti Tagintézménye, valamint a Krajczáros Alapítvány.

Az Önkéntesek hete június 9-én, pénteken a Palotavárosi tavaknál folytatódik a Szedd magad, Palotaváros! akcióval. Az egyhetes programsorozat Dunaújvárosban zárul szombaton. 

Szöveg: Csordás Csilla, fotó: Simon Erika (ÖKK)