Magyar Dal Napja

2023. augusztus 21.   SZKKK  

Mikor:
2023. szeptember 10., vasárnap @ 18:00 – 20:00 Europe/Budapest Időzóna
2023-09-10T18:00:00+02:00
2023-09-10T20:00:00+02:00
Hol:
Öreghegyi Közösségi Ház
Székesfehérvár
Fiskális út 93.
Költség:
Ingyenes
Kontakt személy:
Kopcsai Margit
+3620/665-7583

A Magyar Dal Napját ünnepli szeptember 10-én, vasárnap a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) az Öreghegyi Közösségi Házban. A 18 órakor kezdődő programban az intézményben működő zenekarok mutatkoznak be: a 4WHAT és a Leonardo Jam ad koncertet. A rendezvényen ingyenes a részvétel.

A Magyar Dal Napját – Presser Gábor ötlete nyomán – másfél évtizede ünnepeljük szeptember második vasárnapjához közeli időpontban. A kezdeményezés célja a magyar zene népszerűsítése, illetve az, hogy a helyi előadók, zenekarok bemutatkozási lehetőséget kapjanak. Az Öreghegyi Közösségi Ház kertjében szeptember 10-én, vasárnap este két zenekar lép majd a közönség elé: a 4WHAT és a Leonardo Jam rajongói találkozhatnak kedvenceikkel. Aki a Csónakázó-tó partján sétálgat, időnként hallhatja őket, hiszen mindkét együttes a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ épületében próbál heti rendszerességgel.

A 4WHAT egy szövegcentrikus – a dallamos, sokszor progresszív rockzenét a blues elemeivel ötvöző – csapat, amelyet improvizatív előadásmódja tesz igazán izgalmassá. Dalaik a hétköznapi témák mellett gyakran érintik a transzcendens álomszerű világát is. A zenekar alkotói közösségének magja három éve alakult, és bár a világjárvány nekik sem kedvezett, megmaradtak, próbálnak és koncerteznek: két éve is felléptek már a Magyar Dal Napján, tavaly májusban telt házas koncertet adtak az SZKKK Fürdő sori épületében, októberben pedig az Öreghegyi Közösségi Házban. A zenekar tagjai: Fodor-Papp Zoltán (gitár, szájharmonika, ének), Jakab Dorottya (klarinét), Keresztesi Márk (dobok), Kolat Nóra (ének), Kristóf Tamás (basszusgitár), Németh János (ütős hangszerek) és Ocsenás Zoltán (billentyűk).

A másik fellépő zenekart sem kell bemutatni Fehérváron: a Pinke Miklós festő alapította Leonardo Jam több évtizedes múltra tekint vissza. „A székesfehérvári művészettörténet meghatározó zenekara” megalakulása óta az SZKKK Fürdő sori központjában próbál. Az együttes állandóan frissül, formálódik, szívesen lubickol különböző stílusokban és csak saját számokat adnak elő. Több nem hivatalos lemezük jelent meg, készítettek titkos koncertfelvételt is, demót, stúdió albumot, de a legjobban mégiscsak koncertezni szeretnek. „Akusztikusan vagy hangosan is játszani tudó, de a mondanivalóra mindig odafigyelő felnőtt férfi zenekar nővel” – fogalmaznak magukról. A zenekarban BONO, azaz Boka Noémi énekel, Falvay Miklós gitározik, Kristóf Süni Tamás basszusgitározik, Szántó Ferenc dobol.

A Magyar Dal Napja programja szeptember 10-én, vasárnap este hat órakor kezdődik, a részvétel ingyenes.