Hírek

Aranyak és Aranypávák a minősítőn

2023. szeptember 18.   SZKKK  

Hat népdalkör részvételével rendezett térségi és országos népzenei minősítőt a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ, a KÓTA kritériumai alapján vasárnap a Kisfaludi Közösségi Házban. Az esemény magas színvonalát jelzi, hogy három népdalkör is Aranypáva-díjat vehetett át.

A KÓTA Aranypáva Térségi és Országos Népzenei Minősítő több évtizedes múltra tekint vissza az országban és Székesfehérváron is. Az eseményen a csoportok vezetői nemcsak a minősítő oklevelet vehették át, de további munkájukhoz, fejlődésükhöz hasznos tanácsokat is kaphattak a szakmai testülettől. A program „házigazdája” ezúttal is a Kisfaludi Közösségi Ház volt, amely a korábbi alkalmakon is hangulatos helyszíne volt a rendezvénynek. A rendezvény előtti napokban a Kisfaludi Művészkör felújította a teremben az állandó kiállításukat, hogy ezzel is hozzájáruljanak rendezvény sikeréhez.

A minősítőn elérhető fokozatokról háromfős zsűri – Birinyi József népzenész, népzenekutató, a KÓTA társelnöke, Kubinyi Júlia, a Népművészet Ifjú Mestere címmel kitüntetett, Junior Prima díjas népdalénekes és Zsíros Tímea népdalénekes, a KÓTA népzenei titkára – döntött. 

Elsőként az idén tizedik születésnapját ünneplő házigazda, a Kisfaludi Búzavirág Dalkör lépett a zsűri elé két dalcsokorral, a Szedtevette zenekar kíséretével. A Csordás István felkészítésével működő csoport először egy több helyről gyűjtött válogatást, majd Eger környéki boros dalokat adott elő, produkciójukat Aranypáva-díjjal jutalmazta a zsűri.

A Répcementi Férfikar Bükről érkezett – ők műsoruk első felében vasi népdalokat, majd zalai katonadalokat adtak elő, felkészítőjük Hujber Ferenc. Produkciójukat Aranypáva-díjjal jutalmazta a zsűri.              

A Hantosi Népdalkör Pesovár Ferenc gyűjtéséből származó Fejér megyei szerelmes népdalokat énekelt, majd bihari népdalokat adott elő, felkészítőjük Szalai-Koncz Mária. Az ő műsorukat is Aranypáva-díjjal jutalmazta a zsűri.    

A nyirádi Kökényvirág Népdalkör volt a minősítő negyedik fellépője, az ő műsorukban zalai, majd sárközi népdalcsokrot hallhattunk, felkészítőjük Szilágyi Franciska. A csoport ezüst minősítést ért el ezzel a produkcióval.

A Vadalmafa Népdalkör Baracsról érkezett a minősítőre, elsőként Fejér megyei nédalokat, majd bihari népdalokat adtak elő, felkészítőjük Szalai-Koncz Mária. A népdalkör arany minősítésű oklevéllel térhetett haza.

A minősítőt a Bakony Virágai Népdalkör zárta, ők Tésről érkeztek. Bakonyi dudanótákat és somogyi népdalokat adtak elő, felkészítőjük Patonai Fábián Renáta. A csoport országos arany és térségi kiváló minősítést ért el.

A zsűri a díjátadón a népdalkörök kiváló együtthangzását emelte ki, Birinyi József zsűrielnök pedig úgy fogalmazott, hogy ennek a minősítőnek gálahangulata volt. Az oklevelek átadása után a zsűri részletesen is értékelte az egyes produkciókat, kiemelve azok erősségeit, és hasznos tanácsokat a továbbfejlődéshez.

Fotó: Lőrincz Miklós