Hírek

Ismerkedés épített örökségünkkel

2023. szeptember 17.   SZKKK  

A Kulturális Örökség Napjain, szeptember 16–17-án különleges épületekkel ismerkedhetett meg közelebbről a kultúrára fogékony közönség. Székesfehérváron is számos érdekes program várt az érdeklődőkre, többek között a Szent István király-székesegyházban, a Budenz-házban, a Hiemer-házban, a Barátság moziban, a szerb ortodox templomban és a Városházán.

Hagyományosan nagy érdeklődés mellett zajlottak a Kulturális Örökség Napjai fehérvári programjai: ez előzetes regisztrációt igénylő programokra gyorsan elfogytak a helyek, és a regisztráció nélküli eseményekre is nagyon sokan látogattak el. Nemcsak a városból, hanem messzebbről is érkeztek érdekődők, akik egyúttal a várossal is ismerkedtek, és rengeteg kérdésük volt a látnivalókról valamennyi helyszínen.

Az esemény szombati napján Smohay András művészettörténész, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója mutatta be a Szent István király-székesegyház építésének és felújításának történetét. A város bazilikája a hosszú éveken át tartó felújítás után a múlt év augusztusában nyílt meg újra: a vezetés résztvevői megismerhették a felújítás történetét, megcsodálhatták a megtisztított falképeket, a művészi munkával restaurált vászonképeket, fából készült szobrokat, bútorokat. 

Ugyancsak az esemény szombati napján járhatták be az érdeklődők a Városházát Cser-Palkovics András polgármesterrel és Kulcsárné Németh Mariann idegenvezetővel. A székesfehérvári Városháza az egyik legjelentősebb barokk épület Magyarországon: a főépület évszázadok óta otthont ad a város sorsáról döntő gyűléseknek és egyéb kiemelkedő eseményeknek, ezért igen fontos politikai és kulturális jelentőséggel is bír a város életében. A Városházán a Szent Korona, a koronázási kard és az Országalma hiteles másolatai, valamint Aba-Novák Vilmos és Kontuly Béla szekkói is láthatók voltak, de az érdeklődők bemehettek a polgármesteri dolgozószobába is.

A Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Vármegyei Levéltárában Szima Viktória levéltáros kalauzolta a kíváncsiakat szombaton. Az intézmény minden évben megnyitja kapuit a Kulturális Örökség Napjain, itt az óránként induló vezetett épületlátogatások mellett egy unikális darabokat is felvonultató rádiótörténeti kiállítás is várta a kíváncsiakat. A Beszélő dobozok című tárlat az intézmény munkatársa, Kóger László gyűjteményére alapul, de plakátok, kiadványok, fotók, újságok is megidézik a 20. századi rádiózás történetét.

Az 1938-as Szent István-emlékév keretében avatták fel a Romkertet, amely ma egyike a Nemzeti Emlékhelyeknek. Az avatás 85. évfordulója alkalmából a múzeum kiemelt programsorozattal készült a Kulturális Örökség Napjaira: délelőtt Szabados György történész tartott különleges tárlatvezetést, délután Pokrovenszki Krisztián főigazgató és Horváth Emil dendrokronológus a legújabb kutatásokkal ismertette meg az érdeklődőket, majd az Aba-Novák Secco restaurálásáról hallhattak ismertetést a jelenlévők. 

Vasárnap folytatódtak az épületbejárások: többek között a Barátság mozival és a Hiemer-házzal ismerkedhettek meg közelebbről az érdeklődők. A programok sora a Vox Mirabilis Kamarakórus koncertjével és a Budenz-házban berendezett kultúrudvarral zárult.

Fotó: Kiss László (ÖKK) és Lőrincz Miklós

 


 

,