Hírek

A beszéd legyen veled!

2023. október 26.   SZKKK  

Praktikus beszédtechnikai gyakorlatokat tanulhattak, hasznos tanácsokat és tippeket kaptak a csütörtöki Királykúti Társalgó résztvevői Ruff-Kiss Ágnes kommunikációs trénertől, a Színház- és Filmművészeti Egyetem beszédtechnika-oktatójától a lámpaláz legyőzéséhez.

„A lámpaláz-szelídítő – beszédtechnika mindenkinek” című előadáson minden korosztály képviseltette magát: a középkorúak mellett sok fiatal, sőt fiatalkorú is eljött a telt házas eseményre, hiszen a magabiztos megszólalás nemcsak egy nagyobb közönség előtt megszólaló előadó számára fontos, hanem az értekezleteken, az iskolai felelés során is hasznos.

Nyirkos lesz a tenyerünk? Erőteljesen dobogni kezd a szívünk? Összeszorul a gyomrunk? Kipirul az arcunk? Izzadás tör ránk? Remegni kezd a hangunk, gombóc lesz a torkunkban? Ezek mind-mind a lámpaláz tünetei, és akkor törnek ránk, amikor nagyobb közönség előtt kell beszélnünk – vezette fel a lámpaláz ismérveit az est előadója, aki leszögezte: a lámpaláz nem ellenség, hanem megszelídítésre váró feladat.

A lámpalázat többféle szempontból lehet megközelíteni és leküzdeni is, ezek egyike a beszédtechnika: a helyes beszédtechnika nemcsak a hang minőségét és a beszéd érthetőségét javítja, hanem közvetlenül is hat a lámpaláz mérséklésére. „Hangod rengeteget árulkodik rólad. Azt is közli a világgal, hogy épp izgulsz, félsz vagy bizonytalan vagy” – mondta Ruff-Kiss Ágnes, aki interaktív előadásában a közönség bevonásával részletesen bemutatta, miként segíthet a beszédtechnika a lámpaláz kivédésében. Kifejezőerő, artikuláció, hangerő, légzés – sok mindent megtanulhattak és gyakorolhattak az est résztvevői.

Fotó: Lőrincz Miklós

 


 

,