Hírek

Minősített közművelődési intézmény lett az SZKKK

2024. január 10.   SZKKK  

A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) kiemelkedő teljesítményt nyújtó közművelődési szervezetként, pályázat útján 2023-ban elnyerte a Minősített Közművelődési Intézmény Címet. Az elismerést Juhász Zsófia igazgató a magyar kultúra napja alkalmából 2024. január 22-én a Pannonhalmi Bencés Főapátságban rendezett ünnepségen veheti át a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkárától.

A Minősített Közművelődési Intézmény Cím azoknak a közművelődési intézményeknek adományozható, amelyek a közművelődés minőségfejlesztésének alkalmazásával kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. A címre, amelyet öt évig használhat az intézmény, pályázni kellett: egy projektcsapat több hónapos munkája révén állt össze a dokumentáció. A címre nyolc tevékenységi körrel lehet pályázni, az SZKKK valamennyi tevékenységével – ismeretterjesztés, képzés, kiállítás, közösségi szolgáltatás, művelődő közösség, rendezvény, tábor, származtatott szolgáltatás – pályázott. Az elismerés az intézmény szakmai munkájának, a partnerkapcsolatainak, a szervezet, a munkatársak és a vezetés kiválóságát jelzi.

Az SZKKK a város közművelődési feladatait ellátó, egy központi épülettel, nyolc közösségi házzal és egy mozival rendelkező intézménye, mely Székesfehérvár nagyrendezvényeinek, nemzeti ünnepeinek szervezője is. 1975. március 23. óta befogadója művelődő közösségeknek, támogatója szakköröknek, kluboknak, művészeti együtteseknek. Tevékenységében nem különbözik a nagyvárosok kulturális központjaitól: termeivel, közösségi tereivel kiállítások, koncertek, színházi előadások, konferenciák, tanfolyamok, nyári táborok és csillagászati bemutatók szervezője. Központi épületében található a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló, a városrészekben működő közösségi házak (Öreghegyi Közösségi Ház, Felsővárosi Alkotóház, Felsővárosi Közösségi Ház, Királykút Emlékház, Csalai Közösségi Tér, Vízivárosi Közösségi Klub, Kisfaludi Közösségi Ház, Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvar) a helyi lakossághoz viszik közel a kultúrát.

Pusztán az épületek azonban nem elegendők, hogy sikeres közösségi élet legyen a városban. Kell egy elhivatott csapat is, amelynek tagjai figyelnek a látogatói és használói igényekre, akik a közösségekért áldozzák szabadidejüket, hétvégéiket, akiknek családjaik is szinte az SZKKK-val kelnek és fekszenek. Nélkülük nem működik a közművelődés. Ez a díj a szakmai csapatról szól elsősorban.

Az SZKKK 2020 óta nagy figyelmet fordít a minőségorientált működésre, folyamatainak fejlesztésére, azok kellő dokumentálására, a látogatói elégedettség mérésére és az abból nyert információk szakmai munkába történő beépítésére. Újításairól, jó gyakorlatairól rendszeresen beszámol, ezáltal nemcsak saját munkatársait, hanem a közművelődésben dolgozók figyelmét is fenntartja és inspirálja őket. Az intézménynek kiterjedt partnerkapcsolatai vannak, egyre több fiatalt von be a szakmai elképzelésekbe és azok megvalósításába; terveiket, ötleteiket támogatja. A cím birtokosként kulturális témájú meghívásos pályázatokon is részt tud majd venni.

Az SZKKK a jövőben a Közművelődési Minőség Díjra is pályázik, ez a lehetőség csak a Minősített Közművelődési Intézmény Cím birtokosai előtt áll nyitva.